Anemia – czym jest, objawy i jak jej zapobiegać?


Jeżeli odczuwacie wieczne zmęczenie i kłopoty z koncentracją, macie blady odcień skóry i łamliwe paznokcie. Jeżeli objawy nie mijają z upływem dni, może to oznaczać niedobory żelaza i w efekcie prowadzić do anemii.


Czym jest anemia?

Anemia to choroba dotykająca w dużej mierze młode kobiety. Jednak każdy powinien zwracać uwagę na objawy, gdyż anemia może dotknąć każdego. Zagrożeni są sportowcy, wegetarianie i młodzież w okresie dojrzewania. Zagrożone są również osoby cierpiące na choroby pasożytniczne, takie jak tasiemiec.

Do wystąpienia tego stanu chorobowego wystarczy nieodpowiednia dieta, uboga w produkty zawierające pierwiastek żelaza.


Jak są objawy anemii?

Ludzie cierpiący na anemię skarżą się na częste bóle i zawroty głowy, nienaturalna ospałość, chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, kołatanie serca, zajady w kącikach ust, łamliwe paznokcie i niezdrowy odcień skóry.

Po zaobserwowaniu u siebie podobnych objawów należy natychmiast udać się do lekarza specjalisty. Przy podejrzeniu anemii zostaniemy przebadani pod kątem niedoboru czerwonych krwinek. Po diagnozie lekarz zaleci nam dietę bogatą w żelazo, warto pamiętać, że profilaktyka jest najważniejsza i trzeba uzupełniać dietę w produkty które zapobiegają anemii.


Jak zapobiegać anemii?

Żelazo wspiera układ immunologiczny, poprawia odporność i bierze udział przy budowie czerwonych krwinek.

Przy budowaniu planu żywieniowego warto pamiętać o produktach bogatych w żelazo, takich jak:  mięso drobiowe, wołowina, żółtko jaja kurzego, rośliny strączkowe, brokuły i papryka i nać pietruszki.

Żelazo powinno się spożywać wraz z witaminą C, gdyż znacząco zwiększa to jego przyswajalność.

Produktami zawierającymi witaminę C są: buraki, papryka, kiszona kapusta pomarańcze, ananasy, gruszki, kiwi i banany.


 

Dodaj komentarz