Arginina (l-arginina) – działanie, efekty i skutki uboczne


Arginina (l-arginina) znajduje się w składzie większości suplementów przedtreningowych, najczęściej występuje tam pod postacią l-argininy. Jakie skutki przynosi stosowanie tej substancji? Jak wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu? W poniższym artykule postaramy się przybliżyć Wam jej działanie. 


Co to jest arginina?

L-arginina należy do grupy aminokwasów endogennych. Organizm potrzebuje jej jako części wielu procesów zachodzących w ciele człowieka, między innymi do usuwania metabolitów powstających podczas procesów fizjologicznych, czy syntezy hormonu wzrostu.

Organizm człowieka może produkować argininę, jednak wraz z postępowaniem procesu starzenia ta zdolność zostaje nieco ograniczona. Ten aminokwas jest jednym z kluczowych substancji, dzięki którym możemy osiągnąć właściwy przyrost masy mięśniowej.

Arginina występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Pojawia się głównie w:

  • białym i czerwonym mięsie
  • orzechach i nasionach – będzie to sezam, len, migdały, słonecznik, orzechy włoskie
  • nabiale oraz produktach mlecznych.

Działanie argininy

Główną funkcją argininy jest produkcja tlenku azotu (NO), którą dodatkowo wzmaga cytrulina przyjmowana wraz z argininą. Powoduje on rozszerzenie światła naczyń krwionośnych co jest równoznaczne ze zwiększonym przepływem substancji odżywczych do tkanki mięśniowej. Regularne stosowanie argininy może mieć właściwości prozdrowotne, między innymi zapobiegać chorobom układu krwionośnego, takim jak nadciśnienie tętnicze, czy zawał.

Inne funkcje argininy:

  • uczestniczy w produkcji agmatyny
  • uczestniczy w wytwarzaniu poliamin
  • stymuluje działanie nerek
  • przyspiesza gojenie się ran
  • uczestniczy w syntezie insuliny i hormonu wzrostu
  • przyspiesza regenerację potreningową
  • detoksykuje organizm.

Jaką argininę wybrać?

L-Arginina ma wiele postaci, od proszku, po tabletki i płyn. Sypki typ rozpuszczalny w wodzie lub w roztworze wodnym jest lekkostrawny, do tego wyróżnia go wysoka przyswajalność. Dlatego właśnie to najpopularniejszy wariant ze wszystkich dostępnych na rynku.

  Jakie białko wybrać? Cele treningowe a wybór białka

Wodna, czyli naturalna forma argininy jest najlepszą opcją ze wszystkich. Można także postawić na rodzaj z niewielką domieszką aminokwasów oraz substancji wspomagających, w ten sposób zwiększysz przyswajalność tego składnika. Złożone odmiany, na przykład preparaty z L-argininą, dzięki dodatkowym elementom przedłużają działanie argininy.

Dawkowanie argininy

Suplement w postaci argininy powinno się stosować przed treningiem lub przed snem (można połączyć). Zalecana dzienna dawka argininy waha się od 3 do 8 gramów. Pamiętaj, że suplementacja powinna odbywać się w formie cykli – 1 miesiąc suplementacji na 2 miesiące przerwy.

Skutki uboczne przyjmowania argininy

Niestety, ale długotrwałe i nieprzerwane stosowanie tego typu preparatu może skutkować następującymi efektami ubocznymi:

  • wzrostem ciśnienia tętniczego
  • spadkiem wydajności mięśnia sercowego
  • problemami gastrycznymi.

Przeciwwskazania, które wykluczają stosowanie argininy. Będą to:

  • niedrożność dróg żółciowych
  • ciąża
  • karmienie piersią
  • zaburzenia trawienia
  • zaburzona czynność nerek
  • nadciśnienie tętnicze.

Efekty przyjmowania argininy

Arginina to jeden z niezbędnych aminokwasów, który wspiera rozwój masy mięśniowej oraz pomaga uzyskać wiele innych pozytywnych efektów. Poprawne zastosowanie tego suplementu może przynieść pozytywne efekty, ponieważ arginina posiada liczne właściwości wspierające funkcjonowanie organizmu. 

Efekty suplementacji argininą:

  • Stymuluje czynności nerek.
  • Przyśpiesza gojenie ran.
  • Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a zwłaszcza mocznika.
  • Zwiększa efektywność regeneracji po wysiłku fizycznym.
  • Pobudza produkcję hormonu wzrostu, który ma duży wpływ na procesy opóźniające starzenie.
  • Pomaga przy zaburzeniach potencji i wzwodu

Cytrulina czy arginina?

Zarówno cytrulina, jak i arginina działa, na tak zwaną pompę mięśniową. Ten pierwszy składnik przyczynia się do produkcji argininy. Choć ten środek występujący samodzielnie bierze czynny udział w cyklu mocznikowym, a zatem w detoksykacji organizmu. Poza tym wspiera anabolizm i hamuje procesy kataboliczne. Jak widać cytrulina jest bardzo potrzebna.

Połączenie cytruliny i argininy jest mile widziane, ponieważ gwarantuje lepsze ukrwienie tkanki mięśniowej, do tego produkuje większe ilości tlenku azotu. Dodatkowo zyskujemy świetne warunki do rozbudowy syntezy włókien mieśniowych. Ponadto możesz liczyć na poprawę wydolności tlenowej, a także zmniejszenie kondensacji kwasu mlekowego. Zauważysz również szybszą regenerację po wysiłku, jak i znaczące zwiększenie pompy mięśniowej. Synergizm działania cytruliny i argininy funkcjonuje kompleksowo.

  5 najlepszych suplementów na redukcję - ranking 2022

AAKG – kompleks argininy i kwasu alfaketoglutarowego 

Połączenie argininy z kwasem alfaketoglutarowym sprawia, że występuje wzrost tlenku azotu oraz poliaminu w naszym organizmie. Dzięki temu nie tylko tlen, ale i odżywcze substancje są szybciej transportowane. Ciało lepiej pozbywa się również toksyn. Mało tego większe dawki AAKG powodują, że wydziela się więcej insuliny oraz hormonu wzrostu. To prowadzi do efektywniejszego spalania tkanki tłuszczowej i większej wytrzymałości mięśniowej. 


 

Dodaj komentarz