Reklama
Jak pozbyć się brzucha – CLA
Suplementy

Jak pozbyć się brzucha – CLA

fitrepublic facebook.jpeg

Kwas linolowy, czyli CLA jest bardzo popularnym suplementem wspomagającym odchudzanie. Jego stosowanie jest bezpieczne i przynosi wymierne efekty wyszczuplające. Suplement ten przynosi również wiele innych korzyści które przedyskutujemy w tym artykule.


Czym jest CLA?

CLA jest to związek chemiczny należący do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta substancja nie jest syntezowana przez organizm człowieka i musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Według badań, dzienne spożycie CLA powinno wynosić około 30% całkowitego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe.


Porada FitRepublic.pl

Niedobór CLA występuje bardzo rzadko, gdyż zawarty jest w codziennie spożywanych produktach. Warto zastosować jego suplementację dla zintensyfikowania procesów lipolizy.


Wpływ CLA na odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy jest skierowany przede wszystkim do osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jednocześnie posiada zdolność do znaczącego modulowania poziomu cholesterolu we krwi, na korzyść zbawiennego HDL.

Za efektywne spalanie tłuszczu podczas suplementacji CLA odpowiada noradrenalina. Pobudzenie działania tego hormon powoduję stymulację produkcji cAMP (cykliczny adenozyno-3,5′-monofosforan), co z kolei prowadzi do nasilenia procesu lipolizy. Efektem tego jest spalanie zmagazynowanej w organizmie tkanki tłuszczowej.

Nasilenie procesu lipolizy nie jest jedynym pozytywnym skutkiem suplementacji CLA. Jednocześnie wpływ również na spotęgowanie przemian anabolicznych i co za tym idzie, syntezowanie nowych białek mięśniowych.


Inne zastosowania CLA

Nadmierna masa ciała niejednokrotnie jest skutkiem ubocznym choroby, na przykład cukrzycy. W tej chorobie upośledzeniu ulega metabolizm kwasu linolowego do postaci γ-linolenowego. W efekcie prowadzi to do niedoborów tego związku. Niejednokrotnie, lekarze i specjaliście polecają suplementację CLA dla złagodzenie objawów tej choroby.

Liczne badania wskazują wpływ CLA na zahamowanie rozwoju chorób nowotworowych. Eksperymenty były przeprowadzane na zwierzętach w warunkach laboratoryjnych. Wyniki badań potwierdzają realny wpływ suplementacji CLA na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Sprzężony kwas linolowy należy do grupy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), regulują one gospodarkę lipidową i obniżają poziom cholesterolu LDL. Jednocześnie zapobiega rozwojowi miażdżycy i wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.


Występowanie

 Sprzężony kwas linolowy jest związkiem o charakterze egzogennym. Oznacza to, że musimy dostarczyć go wraz z pożywieniem.

Występowanie CLA:

  • olej słonecznikowy, sojowy, olej z wiesiołka
  • cielęcina, baranina i wołowina
  • produkty mleczne, takie jak kefiry, masło, ser czy jogurty

 

Reklama

4 Komentarz/y

  1. Bardzo przydatne informacje. Zawsze staram się szukać takich składników w codziennym pożywieniu. Zniechęca mnie łykanie pastylek!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz