Reklama
Jajko kurze – produkt idealny
Żywienie

Jajko kurze – produkt idealny


Jajko kurze zostało owiane złą sławą sprawcy podwyższonego poziomu cholesterolu. Wiele przeprowadzonych badań udowodniło, że u większości osób spożywanie jajek nie powoduje zwiększenia poziomu cholesterolu. Zawarta w żółtku lecytyna i kwasy omega-3 zapobiegają odkładaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, dodatkowo uelastyczniają je i zmniejszą ryzyko chorób wieńcowych.


Co zawiera jajko?

Jajko zawiera w sobie szerokie spektrum witamin (A, E, D, K, B12 i kwas foliowy), minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Wartość biologiczna ( BV ) określa stopień przyswajania określonego produktu przez organizm człowieka. Jajko kurze ma bardzo wysokie BV, co oznacza praktycznie całkowite przyswojenie wartości odżywczych zawartych w białku jajka przez organizm człowieka.

Na 5 gramów tłuszczu zawartych w żółtku, tylko 0,1g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym znajduje się w nim wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6.


Ile jajek spożywać?
W przypadku osób cierpiących na cukrzycę, choroby układu krążenia lub choroby układu krążenia należy ograniczyć spożycie jajek do dwóch tygodniowo. Normy ustalone przez WHO mówią o 10 jajkach tygodniowo w przypadku zdrowych osób. Dietetycy z kolei sugerują jadać co najwyżej 5 jajek tygodniowo. Ograniczenia dotyczą jedynie spożywania żółtek jajka. Białko jajka można spożywać dowolnie według zasad zbilansowanego planu żywieniowego.
Jajka są wyjątkowym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych i wysokiej jakości białka. Ich zbawienny wpływ na organizm człowieka praktycznie niweluje ich “ciemną stronę”. Spożywając jajka w ograniczonych ilościach, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem może przynieść wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm.

Domniemaną szkodliwość jajek kurzych możecie uznać za mit!

Reklama

2 Komentarz/y

Dodaj komentarz