Reklama
Jak najszybciej schudnąć? – kapsaicyna
Suplementy

Jak najszybciej schudnąć? – kapsaicyna


Zadajesz sobie pytanie – jak najszybciej schudnąć? Kapsaicyna jest składnikiem większość suplementów wspierających odchudzanie. W naturze jest spotykany, głównie w ostrych papryczkach chilli. Substancja posiada również właściwości lecznicze – antyoksydacyjne i niszczące liczne drobnoustroje, szkodliwe dla naszego organizmu.


Czy jest kapsaicyna?

Kapsaicyna jest alkaloidem, organicznym związkiem chemicznym. Jego zawartość  odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryki chili. Substancja oddziaływuje na nocyceptory – receptory bólu, bezpośrednio związane z układem nerwowym. Pieczenie w jamie ustnej i uczucie pieczenia jest reakcją mózgu na bodziec bólowy. Kapsaicyna jest substancją rozpuszczalną, zarówno w tłuszczach jak i w alkoholu. Uczucie pieczenia należy neutralizować mlekiem lub alkoholem.

Do produkcji suplementów używa się kapsacyiny, otrzymywanej z papryki rocznej i chilli.


Kapsaicyna – spal tłuszcz w ogniu

Spożycie produktów zawierających kapsaicynę wpływa na redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej. Wyniki badań opublikowane w 2005 roku w International Journal of Obesity, oceniały wpływ kapsaicyny na ilość przyswajanej energii z pożywienia. W wyniku eksperymentu wykazano, żę średnia przyjmowana ilość kalorii była niższa o 10-16% po spożyciu produktów zawierających kapsaicynę, podawano ją przed każdym posiłkiem. Finalne wyniki badań sugerują, że produkty zawierające co najmniej 0,25% kapsaicyny wpływają na zmiejszenie ilości spożywanych kalorii.

Kapsaicyna pobudza przemianę białej tkanki tłuszczowej w brązowo, zwiększa to poziom termogenezy i jednocześnie przeciwdziała otyłości. Przy umiarkowanym spożyciu, kapsaicyna zmniejsza apetyt i zwiększała ilość spalanej energii. Jednocześnie, papryczki są świetnym źródłem witaminy C, zawiera jej dwukrotnie więcej niż cytrusy.

Kapsaicyna może być świetnym wsparciem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, jednak nie powinno się na tym opierać całego planu żywieniowego.


Kapsaicyna – niszczyciel komórek rakowych

Kapsaicyna ma liczne właściwości lecznicze, jednak powszechnie jest uważana za lek na raka. Wykazano, że kapsaicyna zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i hamuje już istniejące komórki nowotworowe. Kapsaicyna chroni przed metabolizowaniem, wiązaniem z DNA oraz działaniem mutagennym związków rakotwórczych. Substancja ta wyszukuje w organizmie komórki rakowe i niszczy ich mitochondria, odpowiedzialne za rozrost i podział komórek rakowych.


Artykuł powstał dzięki wsparciu specjalistów z PlanetaFit.pl

 

Reklama

4 Komentarz/y

Dodaj komentarz