Kuchnia – jak zaplanować centralne miejsce w naszym domu?

Kuchnia – jak zaplanować centralne miejsce w naszym domu?


Nie ma wątpliwości, że „serce” prawie każdego mieszkania czy domu stanowi właśnie kuchnia.


To do niej kierujesz pierwsze kroki o poranku. To w niej często pijasz aromatyczną kawę z przyjaciółką. To w kuchni przecież przyrządzasz posiłki. Spędzasz w niej co najmniej kilka godzin dziennie. To miejsce, w którym toczą się najważniejsze rozmowy.

Warto więc, by przestrzeń ta była dobrze zaplanowana. Nie tylko Ty, ale i inni członkowie rodziny mają się w niej czuć komfortowo. Kuchnia musi być praktyczna i funkcjonalna. Nie oznacza to jednak, że mamy pomijać jej walory estetyczne. Urządzając ją, pod uwagę należy wziąć więc nie tylko aspekty praktyczne, ale również klimat wystroju wnętrz, jaki chcemy w niej stworzyć. My podpowiemy Ci, na co dobrze jest zwrócić uwagę i jakie są obecne trendy.


Ciąg roboczy, czyli kolejność umieszczania kuchennych sprzętów

Jeśli priorytetem jest dla nas funkcjonalność zaplecza kuchennego, to planując jego rozkład, nie można zapominać o tzw. ciągu roboczym. To schemat umieszczania sprzętów kuchennych w taki sposób, by móc z nich korzystać w pełnym komforcie. Chodzi tu przede wszystkim o korzystanie z kuchni podczas przyrządzania posiłków.

Idealny układ kuchni zakłada tzw. trójkąt roboczy. Chodzi o to, by zachować odpowiednie odległości pomiędzy strategicznymi miejscami, czyli lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką. Powinny być one w zasięgu naszych ruchów, nie dalej niż 4 metry od siebie.

Standardowy ciąg roboczy zakłada 5 podstawowych stref. Pierwsza to miejsce, w którym przechowujemy żywność, czyli lodówka. Druga to szafki z naczyniami. Trzecia to miejsce, w którym naczynia myjemy, a więc zlew oraz zmywarka. Czwarta strefa to miejsce, w którym przygotowujemy produkty do gotowania, a ostatnia, czyli piąta to kuchenka oraz piekarnik, czyli miejsca, w których potrawy są przyrządzane. Ergonomiczna kuchnia zakłada więc schemat „od zapasów do gotowania”, który działa zgodnie z ruchem wskazówek zegara.


Dobra jakość to podstawa

Okazuje się, że na sprzętach, jakie będą służyły w kuchni, nie warto oszczędzać. To miejsce w naszym domu, z którego korzystamy każdego dnia. Co więcej, taką przestrzeń remontujemy średnio co 10 lat i z taką częstotliwością wymieniamy również znajdujące się w niej sprzęty. Dobrze więc wybrać takie, które będą sprawnie służyć przez ten okres. Tania lodówka może być niestety głośna, co w przypadku aneksów połączonych z salonem nie będzie zbyt komfortowe. Świetnej jakości piekarnik pozwoli nam zaś przyrządzać rozmaite, smakowite danie. Tak naprawdę zasada ta dotyczy każdego sprzętu, z jakiego korzystamy z kuchni, łącznie z tymi z serii tzw. małego agd. Weźmy też pod uwagę, że wyposażenie kuchni jest niemałą inwestycją, która pochłania sporą ilość środków z domowego budżetu. Nie możemy pozwolić sobie na to, by takie koszty ponosić w krótkich odstępach czasu.


Wystrój kuchni zgodnie z najnowszymi trendami

Ciekawostką jest fakt, że nie można określić jednego typu, który byłby hitem wystroju kuchni. Dzisiaj tak samo popularne są kuchnie klasyczne, jak i te urządzone w stylu retro, nowoczesnym, skandynawskim czy loftowym. Zauważa się trendy, zgodnie z którymi rezygnuje się z szafek górnych na rzecz okazałych półek. Coraz częściej spotykana jest również cegła, beton albo szkło zamiast tradycyjnych płytek pomiędzy blatem a górną strefą zaplecza kuchennego.

Trendy widoczne są też w kolorach. Najczęściej kuchnie są białe i wydaje się, że to dobre rozwiązanie, ponieważ wbrew pozorom w jasnych przestrzeniach łatwiej jest utrzymać czystość. W kuchniach poleca się materiały lakierowane albo w półmacie.


Artykuł przygotowany w oparciu o stronę internetową Poliszdesign, bloga o aranżacji wnętrz.

 

Dodaj komentarz

Close Menu