Młody zielony jęczmień czy naprawdę pomaga w odchudzaniu ?

Młody zielony jęczmień czy naprawdę pomaga w odchudzaniu ?


Obecnie sprzedawany jest w sklepach zielarskich i eko- sklepach, a nawet w aptekach. Parę lat temu było o nim głośno jako o preparacie doskonałym na odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu. Dlatego młody zielony jęczmień na stałe zagościł w diecie osób dbających o figurę i własne zdrowie.


Ten zielony napój przypominający wyglądem smoothie z zielonych warzyw i owoców budzi kontrowersje. Dla jednych jest on nieprzyjemny w smaku, który jest wręcz nie do przejścia, inni zaś uważają go za orzeźwiający i lekko cierpki napój, który doskonale smakuje szczególnie w upalne letnie dni. Kiedy pojawił się na naszym rynku, zdobył swoich już stałych zwolenników, jak i przeciwników.


Dobroczynne własności młodego zielonego jęczmienia

Młode, świeże kłoski jęczmienia z upraw ekologicznych to bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają one więcej witaminy C i beta- karotenu niż sok z pomarańczy czy marchwi. Ponadto zawiera żelazo, wapń, cynk i magnez. Młode łodygi jęczmienia również posiadają chlorofil i naturalne hormony. Bogaty jest w niezbędne aminokwasy, które nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Młody jęczmień ma silne własności przeciwutleniające, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowo. Pomaga w leczeniu owrzodzeń i trądzika, a także zmniejsza bóle stawów i żołądka oraz inne stany zapalne. Dzięki dużej zawartości chlorofilu odkwasza organizm. Generalnie wspomaga pracę układu pokarmowego i zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.

Główną rolę w procesie odchudzania odgrywa błonnik pokarmowy. Właśnie dzięki wysokiej zawartości błonnika zdobył sławę jako preparat na odchudzania. Jednak jakie jest jego działanie odchudzające ?


Młody zielony jęczmień a odchudzanie

Produkty z zielonego jęczmienia czy w postaci proszku, czy kapsułek ogólnie poleca się na odchudzania. Wynika to z wysokiej zawartości błonnika, a także witamin i składników mineralnych, których zazwyczaj może nam zabraknąć, kiedy stosujemy dietę ograniczającą kalorię. Rozpuszczone frakcje błonnika zawarte w preparatach z jęczmienia powodują zwiększenie sytości i opóźniają proces opróżniania żołądka.

Błonnik nierozpuszczony pobudza perystaltykę jelit, tym samym zapobiega zaparciom. Badania potwierdziły, że osoby spożywające młody zielony jęczmień tracą na masie ciała ok 8%. Poza tym u osób regularnie spożywających wyciąg z jęczmienia zmniejszyła się zawartość tkanki tłuszczowej.
Niemniej jednak młody zielony jęczmień należy traktować jako środek wspomagający odchudzanie, który nie zastąpi aktywności fizycznej i odpowiednio zbilansowanej diety u osób będących w trakcie odchudzania


Źródło zdjęcia – Background photo created by freepik – www.freepik.com

Close Menu