Reklama
Plany dietetyczne – Bądź w formie cały rok!
Żywienie

Plany dietetyczne – Bądź w formie cały rok!


Układając dietę, warto zdawać sobie sprawę z faktu, że nie ma jednego, uniwersalnego planu dietetycznego. Zupełnie inaczej będzie on wyglądał w przypadku diety białkowej czy diety redukcyjnej.


Jeżeli nie mamy wiedzy na ten temat, najlepszym rozwiązaniem będzie poproszenie dietetyka o jej rozpisanie. Na podstawie wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego, będzie on w stanie określić, ile białka, tłuszczy i węglowodanów możemy przyjmować każdego dnia. Oto główne zasady kilku najpopularniejszych diet.


Dieta na masę

Tego typu dieta powinna zawierać odpowiednią ilość białka, które to stanowi główny składnik budulcowy mięśni. Zaleca się, by na każdy kilogram ciała przypadało go dziennie 2-2,5 g. Wbrew pozorem, to nie mięso jest tu głównym źródłem białka. Kluczowymi składnikami diety na masę są jajka, sery, jogurty oraz mleko. Bardzo ważne jest również picie dużych ilości wody, która pozwala nerkom na pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii.


Dieta białkowa

To dieta odchudzająca, w której jadłospis zmienia się w zależności od tego, w której fazie aktualnie się znajdujemy. Pierwsza i druga ma na celu utratę zbędnych kilogramów, trzecia i czwarta natomiast, pozwala na uniknięcie efektu jo-jo i utrzymanie szczupłej sylwetki na długie lata.

Główne zasady diety białkowej przedstawiają się następująco:

  • W czasie dwóch pierwszych etapów nie używamy żadnych tłuszczy.
  • Przez pierwsze tygodnie diety nie wykonujemy intensywnych treningów, jako że nasz organizm jest osłabiony.
  • Do każdego posiłku wypijamy dwie szklanki wody.
  • Braki witamin, które mogą wystąpić podczas pierwszego i drugiego etapu, uzupełniamy suplementami.

Dieta paleo

Dieta ta zakłada równowagę między spożyciem produktów roślinnych i zwierzęcych. Określa ona także odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów (pierwszego ze składników ma być więcej niż w typowych dietach odchudzających). Tego typu jadłospis jest bogaty w chude mięso oraz owoce i warzywa nie zawierające skrobi.

Plany dietetyczne z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami znajdziesz na https://plany.budujmase.pl/


Dieta redukcyjna

Jej podstawowym założeniem jest obniżenie kaloryczności całodziennego jadłospisu o około 500-1000 kalorii poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię. Ich ilość jest uzależniona od wyjściowej masy ciała. Dieta redukcyjna bazuje na zasadach zdrowego żywienia i jest raczej wzorem stylu życia niż typowym jadłospisem.


Dieta oczyszczająca

Taki jadłospis opiera się na produktach bogatych w błonnik pokarmowy. Zaleca się tutaj spożywanie od 5 do 10 porcji warzyw i owoców każdego dnia. By zapewnić organizmowi optymalną ilość błonnika, do diety należy również wprowadzić orzechy oraz nasiona.

Oprócz tego, dieta oczyszczająca jest także bogata w żywność sfermentowaną w postaci kefirów, jogurtów czy kapusty kiszonej. Wyeliminować powinno się z niej natomiast produkty bogate w cukier, a także czarną herbatę, kawę, napoje gazowane i alkohol.


 

Reklama

Dodaj komentarz