Reklama
Rola tłuszczy w diecie
Żywienie

Rola tłuszczy w diecie


Tłuszcz jest wysoko kaloryczny, 1 gram tego makroskładnika dostarcza aż 9 kcal ( węglowodany i białka zawierają 4 kcal). Od lat obwinia się tłuszcz jako przyczyna otyłości, co jest mitem. Głównym powodem eskalacji otyłości jest nadmiar węglowodanów prostych w diecie. Właściwe gospodarowanie nienasyconymi tłuszczami nienasyconymi może przynieść nam same pozytywne skutki. W zbilansowanym planie żywieniowym tłuszcze powinny stanowić około 10-30% kalorii, w zależności od założeń żywieniowych


Rodzaje tłuszczy

Tłuszcze dzielimy na trzy grupy:

– wielonienasycone

jednonienasycone (tłuszcze roślinne)

– nasycone


Tłuszcze wielonienasycone i ich funkcje

Występowanie:

  • oleje – słonecznikowy, sojowy, słonecznikowy, olej z wiesiołka
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek

Funkcje:

  • prawidłowy transport lipidów we krwi
  • zapobiegają powstaniu nadciśnienia tętniczego
  • hamują powstawanie zakrzepów naczyniowych, zapobiegają agregacji płytek krwi
  • są składniki budulcowymi komórek

Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone mają stałą konsystencję i wysoką odporność na utlenianie. Im tłuszcz jest twardszy tym więcej zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie powinno być organiczone do niezbędnego minimum. Spożywanie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo zwiększa chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy zawał serca.

Występowanie: 

  • masło
  • sery
  • mleko, jogurty pełnotłuste
  • produkty cukiernicze
  • produkty mięsne

Funkcje:

  • uczestniczy w przyswajaniu witamin (A,D,E,K) do organizmu.
  • Kwasy nasycone wyściełają jamę brzuszną i chronią narządy wewnętrzne
  • regulacja wydzielania hormonów ( kwas palmitynowy)

Tłuszcze jednonienasycone

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w tłuszczach roślinnych. Zawierają się w nich kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem i spełniają pełnią ważne role w funkcjonowaniu organizmu. Należy zwrócić uwagę iż stosunek omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5.

Występowanie omega-3:

  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • ryby
  • awokado

Występowanie omega-6:

  • mleko
  • masło
  • oleje roślinne
  • pestki nasion

Funkcje:

  • regulacja gęstości krwi
  • powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych
  • hamują rozwój komórek nowotworowych

Tłuszcze trans – ich trzeba unikać!

Tłuszcze trans niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Powstają one w procesie utwardzenia kwasów nasyconych. Podnoszą one poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Występują w twardych margarynach, produktach cukierniczych i piekarniczych ( ciasta, drożdżówki, frytki), fast foody.

Tego rodzaju tłuszcze zawierają się również we wszelkiego rodzaju paczkowanej żywności i słodyczach. Na etykietach najczęściej występuje jako “utwardzony tłuszcz roślinny”. Nie decydujmy się na zakup podobnych produktów. Regularne ich spożywanie może mieć kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.

 

Reklama

1 komentarz

Dodaj komentarz