Zupa krem z dyni, czyli na jesienną nutę

Zupa krem z dyni, czyli na jesienną nutę


Dynia to warzywny hit jesiennego sezonu. Uśmiechnięta kojarzy się z beztroską zabawą halloweenową, kiedy to jako duch- lampion stawiana jest przed naszym domem w noc poprzedzającą święto zmarłych. Pomarańczowa twarz zarazem rozświetla i przeraża, tworząc iście spirytystyczny klimat.


Dynia to nie tylko symbol świąt Halloween, ale też smaczne warzywo o wielu wartościach odżywczych, które powinno na stałe zagościć w naszej jesiennej diecie.


Pochodzenie dyni

Dynia jest rośliną pochodzącą z Ameryki. Tam właśnie stała się symbolem Święta Duchów, które jest obchodzone w dniu 31 października. Dynia to również składnik wielu narodowych potrwa w Meksyku oraz USA. Rodzina dyniowatych obejmuje ok. 760 gatunków. W naszym kraju uprawiana jest dynia olbrzymia, popularna jest też zwyczajna. Owoc dyni jest duży i kulisty z płaskimi nasionami. Właściwości lecznicze mają nasiona, jak i miąższ.


Wartość odżywcza

To warzywo to bogate źródło witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Najwięcej składników odżywczych posiada odmiana o intensywny kolorze pomarańczowym, a wśród nich to: witamina A, C, PP oraz witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ jej 100 g zawiera jedynie 33 kcal. W związku z tym polecana jest dla osób dbających o figurę lub bądących na diecie. W sezonie jesiennym jest bardzo tania i stwarza nieskończone możliwości komponowania z niej smacznych i zdrowych dań.


Zupa krem z dyni – przepis

Składniki (porcja dla 4 osób)
1 kg dyni piżmowej
1 duża marchewka
1 duża cebula
2 pomarańcze
Przyprawy: 1,5 łyżeczki kardamonu mielonego, 0,5 łyżeczki chili, sól, obrane i uprażone pestki dyni
2 łyżki oleju do smażenia
4 łyżki oleju dyniowego
2 łyżki miodu
1 litr bulionu warzywnego

Sposób przyrządzania:
• Marchewkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę posiekać drobno. Dynię obrać i oczyścić z pestek oraz wewnętrznych błonek i pokroić w drobną kostkę.
• W dużym garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oleju. Dodać marchewkę i podsmażyć ją przez kilka minut, a następnie wrzucić do niej cebulę i smażyć często mieszając.
• Kiedy warzywa już są w miarę zarumienione to wtedy dodać dynię i całość smażyć, często mieszając, aby dynia nie przywarła do dna. Następnie obrać pomarańcze ze skóry i usunąć białe błonki. Wrzucić je do garnka z warzywami i doprawić całość kardamonem.
• Kiedy już wszystko będzie się ładnie rumienić do warzyw wlać 0,5 l. bulionu warzywnego i gotować bez przykrycia, aż dynia będzie tak miękka, czyli zacznie się rozpadać. W trakcie gotowanie dolewać stopniowo drugie 0,5 litra bulionu, tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.
•Kiedy dynia będzie już miękka, zblendować całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, to dodać jeszcze bulionu. Podczas blendowania do zupy dodać 0,5 łyżeczki chili. Następnie zupę przetrzeć przez sito, posolić i dać 2 łyżki miodu. Wymieszać całość.
• Podawać z olejem dyniowym i uprażonymi pestkami dyni. Dodatkowo można udekorować rukwią wodną.


Źródło zdjęcia – Designed by Freepik

Dodaj komentarz

Close Menu