mango

Ile kalorii ma mango? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze


Mango to owoc tropikalnego drzewa, rosnącego głównie w Indiach. Mango uprawiane było już 2 tysiące lat p.n.e.. Co ciekawe samo drzewo  jest wiecznie zielone, osiąga wysokość 40 m i może żyć nawet 300 lat.


Owoc mango składa się z miąższu o charakterystycznym słodkim, a zarazem cierpkim smaku oraz orzeźwiającym aromacie. W środku owocu  mamy dużą pestkę. Skóra mango zmienia barwę w miarę jego dojrzewania od zielonej poprzez odcienie żółci po czerwoną, jest ona gładka, cienka i dość twarda. Owoc ten ma w szerokim zakresie  zastosowanie w kuchni (szczególnie azjatyckiej), ze względu na walory smakowe, ale też wartości odżywcze.

Ile kalorii ma mango?

Owoc ten należy do produktów średnio kalorycznych, w 100 g zawiera on tylko 65 kcal. Mango w dużej mierze składa się z wody, tak więc suszone mango zawiera 14 kcal w 5g po wysuszeniu owocu.

Indeks glikemiczny IG 50. Zatem mango jest w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Można go spożywać bez obaw o sylwetkę. Mango jest bogatym źródłem witamin i minerałów.

Wartości odżywcze w mango

Mango dostarcza do organizmu dużo białka, potasu oraz witaminy C, a także magniferynę. Ponadto zawiera pektyny, czyli włókna pokarmowe rozpuszczalne w wodzie, posiada również niewielkie ilości celulozy.

Makroskładniki w mango: 0,82 g białka, 0,38 g tłuszczu, 1,6 g błonnika oraz 14,98 g węglowodanów, w tym 13,66 g to cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm.

Witaminy w mango: tiamina 0,028 mg, witamina C 36,4 mg, niacyna 0,669 mg, witamina B6 0,119 mg, kwas foliowy 43 µg, witamina A 1082 IU, witamina E 0,90 mg i witamina K 4,2 µg.

Minerały w mango: Potas 168 mg, Fosfor 14 mg, Wapń 11 mg, Magnez 10 mg, Żelazo 0,16 mg, Sód 1 mg, Cynk 0,09 mg.

  Najlepsze źródła białka w pożywieniu - TOP 11 źródeł białka (PRZEKIEROWANY)

Właściwości lecznicze i zdrowotne mango

Mango może skutecznie hamować raka piersi i okrężnicy. Małżeństwo naukowców z Teksasu przeprowadziło testy z udziałem mango na różnych komórkach rakowych. Wyniki badań były zaskakujące, bo wyciąg z mango zahamował wzrost komórek rakowych piersi i okrężnicy.

Badania również wykazały, że codzienne jedzenie jednego mango obniża poziom cukru we krwi, pomimo że sam owoc jest bogaty w węglowodany. Jedzenie mango również obniża insulinooporność i poprawia tolerancje glukozy. To daje duże szanse na leczenie cukrzycy.

Jak stwierdzili naukowcy, owoc regulują poziom lipidów (cholesterol)  i trójglicerydów  wątrobowych. Zatem eliminuje zagrożenie chorobami naczyniowo- wieńcowymi i wątroby. Potas w mango obniża ciśnienie krwi.

Z badań naukowych wynika, że mango zmniejsza ryzyko powstania i rozwoju tzw. zespołu metabolicznego, na który składa się podwyższony poziom cholesterolu, cukru, trójglicerydów oraz nadciśnienie tętnicze.

Wyciąg z nasion afrykańskiego mango pozwala na szybkie pozbycie się nadwagi. Ekstrakt z nasion mango obecnie jest hitem w USA. Jednak produkt jest w fazie badań i wzbudza jeszcze wiele wątpliwości wśród naukowców.

Olejek z mango wykazuje właściwości nawilżające i regenerujące, z tego też względu polecany jest do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej oraz do włosów. Obecnie ten olejek jest jednym z głównych składników kremów i balsamów do pielęgnacji  skóry oraz szamponów i odżywek do włosów.

Sok z mango regeneruje podrażnione gardło, pomaga złagodzić dolegliwości bólowe i uciążliwą chrypkę.

Dodaj komentarz