Jakie są właściwości kiwi i ile ma kalorii?


Kiwi staje się coraz popularniejszym owocem w naszym kraju. Można kupić go nie tylko w sklepie, ale również hodować pewne odmiany we własnym ogródku. Ile kalorii ma kiwi? Zobacz!


Ile kalorii ma kiwi?

Miąższ kiwi ukryty jest pod ciemną, włochatą skórką. W środku ponadto znajdziemy drobne, czarne bądź brązowe pestki. Jeśli chodzi o smak owocu, jest kwaskowaty. Na rynku dostępnych jest kilka odmian, oprócz klasycznych zielonych kiwi, mamy te z wnętrzem o barwie czerwonej, tudzież żółtej.

Kiwi ma średni indeks glikemiczny, wynosi on 50. Za to 100 gram owocu skrywa w sobie około 61 kalorii. W tej ilości mamy 3 gramy błonnika, ponadto 9 gramów cukrów prostych i 15 gram węglowodanów. Co ważne cukrzycy powinni jeść na dobę maksymalnie 200 gram kiwi!


Właściwości kiwi

Nie da się ukryć, że kiwi pełne jest cennych witamin i minerałów. W tym produkcie znajdziemy, przede wszystkim:

  • błonnik
  • wapń
  • magnez
  • potas (duża ilość!)
  • fosfor
  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • tiaminę
  • niacynę.

Poza tym kiwi ma w sobie przeciwutleniacze, jak również kwasy organiczne. Jedzenie tego owocu dobroczynnie wpływa na wzrok, układ trawienny i nerwowy, do tego na system odpornościowy oraz na skórę, i włosy.


Zalety jedzenia kiwi

  • niwelujemy zaparcia
  • obniżamy poziom stresu (zasługa dużej ilości magnezu)
  • wspomagamy odchudzanie
  • pomagamy organizmowi w walce z przeziębieniem
  • ułatwiamy zapamiętywanie i wspieramy procesy myślowe
  • zwiększamy produkcję testosteronu u mężczyzn.

Kobiety w ciąży jedzące ten rodzaj owocu zmniejszają ryzyko pojawienia się wad u dziecka. Poza tym dostarczają niezbędny w tym okresie kwas foliowy. W 100 gramach kiwi jest go tyle, że pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Kiwi doskonale wpływa na skórę, głównie rozjaśnia przebarwienia, wygładza i dodaje świeżości cerze. Wyśmienicie sprawdzi się do domowych masek na twarz.


Co warto wiedzieć o kiwi?

Podczas zakupów wybieraj kiwi pozbawione jakichkolwiek przebarwień oraz te z twardą skórką. Ten produkt może poleżeć bardzo długo nawet do kilku tygodni. Przechowuj w lodówce. Chcesz, żeby kiwi szybciej dojrzało? Włóż go do torebki papierowej z jabłkami.

Smak kiwi nie każdemu odpowiada, dlatego dobrze jest go spożywać z dodatkowymi produktami, takimi jak truskawki, czy inne niskokaloryczne owoce. Pamiętaj, że występowanie enzymu sprawia, że nie można dodawać miąższu kiwi ani do mleka ani do galaretek. Dlaczego? Po połączeniu z nabiałem uzyskamy gorzki smak, a w drugiej sytuacji zahamujemy proces stężenia.

Niestety, ale kiwi mocno uczula. Reakcje alergiczne są różne, od świądu, po obrzęk jamy ustnej. Na ten owoc muszą też uważać osoby, które źle reagują na lateks. Może wtedy pojawić się reakcja krzyżowa, która jest niebezpieczna dla ludzkiego organizmu. Podobne zjawisko zdarza się też w kontakcie z innymi produktami spożywczymi, takimi jak pyłki brzozy, brzoskwinie, mak, ziemniaki, czy orzechy laskowe.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *