Aromatyczny, pełen smaku i intensywnie warzywny lub przyjemnie owocowy – podawany na zimno chłodnik to zupa idealna na letnie upały, dlatego jest niezwykle popularna w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Z czego można przygotować pyszny, gęsty krem? Poznajcie najlepsze chłodniki o wyjątkowych smakach!
Gazpacho – pomidorowy chłodnik w hiszpańskim stylu
Głównym składnikiem tej wyśmienitej hiszpańskiej zupy są słodkie, dojrzałe pomidory pokrojone w drobne kawałeczki lub zmiksowane na aksamitny krem. O wyjątkowym smaku potrawy decydują takie charakterystyczne dla kuchni andaluzyjskiej dodatki jak biała cebula, czosnek, świeża papryka oraz ogórki, a pikanterii dodają ocet winny, oliwa, pieprz i sok z limonki. Dodatkową zaletą jest fakt, że ten pyszny chłodnik przygotowuje się bez gotowania, co pozwala zachować użytym jarzynom esencjonalny smak oraz apetycznie intensywne kolory. Zanim zupa trafi na stół, należy ją schłodzić przez 2-3 godziny, a na koniec udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami, listkami bazylii lub grzankami czosnkowymi.
Pełen barw chłodnik litewski
Podstawą chłodnika litewskiego jest ugotowana botwina, czyli cienkie łodygi i liście wraz z pokrojonymi w niewielką kostkę młodymi buraczkami czerwonymi. O charakterystycznym, lekko pikantnym smaku decyduje dodanie szczypiorku z czosnkiem, a za przyjemną kwaskowatość potrawy odpowiada odrobina kwaśnej śmietany, jogurtu, kefiru lub maślanki. Ta wyśmienita, typowo wiosenna zupa, najlepiej smakuje z dodatkiem pokrojonych w niewielką kostkę ogórków i rzodkiewki. Do tego dania możecie dorzucić również ugotowane wcześniej młode ziemniaki, świeży koperek oraz kurze lub przepiórcze połówki jajek.
Bułgarski tarator ze świeżych ogórków
Drobno posiekane świeże ogórki (najlepiej gruntowe), pęczek pachnącego koperku i roztarte ząbki czosnku to baza taratora – popularnej w Bułgarii zupy, podawanej w najbardziej upalne dni. Aby nadać głębi ogórkom słynącym z łagodnego smaku, tuż przed podaniem koniecznie doprawcie chłodnik kwaśnym jogurtem naturalnym, zsiadłym mlekiem lub odrobiną winnego octu. Gotowa potrawa najczęściej podawana jest z posiekanymi i prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, chrupiącymi grzankami, jajkiem oraz łyżką aromatycznej oliwy z pierwszego tłoczenia.
Eleganckie vichyssoise z białych porów
Macie ochotę na nietuzinkowy chłodnik z pikantnych jarzyn? Idealnie kremowa zupa porowa wyróżnia się nie tylko doskonale gładką konsystencją, ale również eleganckim kolorem écru, przez co we Francji nieraz jest serwowana na ważnych przyjęciach. Do jej przygotowania będziecie potrzebować białe części pora, ziemniaki, zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulę oraz śmietanę 30%. Zmiksowaną i doprawioną do smaku zupę serwujcie z przeróżnymi warzywami (plasterki rzodkiewki, zeszklone talarki zielonych części pora, posiekana szalotka), natartymi czosnkiem grzankami albo niewielkimi kawałkami wędzonego na zimno łososia.
Intensywnie zielony chłodnik groszkowy
Delikatnie słodki zielony groszek i odrobina świeżego czosnku to warzywa, które świetnie nadają się do przygotowania kremowego chłodniku o pikantnych nutach. Jeśli użyjecie mrożonych składników, wówczas tę idealną na letnie upały potrawę przyrządzicie zaledwie w kilkanaście minut (nie licząc czasu schładzania). Zblendowana na gładko zupa smakuje wybornie z dodatkiem rozkruszonej fety, podsmażonymi na patelni płatkami migdałowymi, niewielkimi grzankami, plastrami koziego sera lub odrobiną dobrej jakości oliwy.
Pyszny chłodnik w owocowym wydaniu
Do przygotowania chłodnika można użyć nie tylko warzywa, ale także wybrane owoce, zwłaszcza te sezonowe i posiadające miąższ. Z malin, truskawek, jagód i wiśni szybko zrobicie aromatyczną zupę o głębokim smaku. Wystarczy jedynie umyte świeże lub mrożone sztuki zmiksować, doprawić do smaku odrobiną cukru, miętą i zagęścić jogurtem. Krem owocowy jest pyszny z makaronem, ryżem lub gałką lodów śmietankowych. Strona Przepisy.pl zawiera przepisy na chłodniki o wyjątkowym smaku, dzięki czemu letni obiad może stać się dla wszystkich domowników prawdziwą przyjemnością. Smacznego!
Artykuł zewnętrzny.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.