Fit kolacja z niczego – 30 pomysłów na szybką kolację w stylu fitness

Fit kolacja to zdrowy i lekki posiłek, który wspomoże proces odchudzania. To wbrew pozorom nie będą skomplikowane dania. Co można zjeść na ostatni posiłek? W naszym artykule znajdziesz aż 20 pomysłów. Koniecznie sprawdź!

Fit kolacja – jaka powinna być?

Fit kolacja powinna być spożywana 2-3 godziny przed pójściem spać. Lekkostrawne danie bazuje na węglowodanach złożonych, do tego pojawiają się warzywa, poza tym niekiedy białko i źródło zdrowych tłuszczy. Unika się dodawania cukrów prostych. Pełnoziarniste pieczywo, ryby, chudy drób, jajka oraz nabiał – to będzie podstawa. Fit kolacja ma około 250-300 kcal, w ten sposób nie stanie się ciężkim daniem, które wymaga długiego trawienia. Unikamy smażonych, odgrzewanych na tłuszczu i wysokokalorycznych produktów, tak samo jak słodkich, bo one powodują, że mamy większą ochotę na podjadanie. Nie zaleca się spożywać wieczorem dużej dawki błonnika, bo może pojawić się nieprzyjemne uczucie „pełności.”

Jakie posiłki pasują na zdrową fit kolację?

Fit kolacja może mieć różne postacie. To będą dania wytrawne, jak i słodkie podane na zimno lub na ciepło. Najlepiej sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałatki, kanapki, zupy warzywne oraz  pasty. Fit kolacja z niczego to oszczędne potrawy z resztek, bo można wykorzystać wiele pozostałości, na przykład z obiadu. Kasze, makarony, pieczone mięso, czy gotowane warzywa – to tylko kilka przykładów na przerobienie za dużej ilości wcześniej przygotowanych składników.

Co na fit kolację? 15 przepisów na fit kolację z niczego

Fit kolacja nie musi być pracochłonna. Większość potraw przygotujesz w zaledwie kilka minut. Poniżej znajdziesz 15 przepisów. Oto fit kolacja z niczego:

1. Fit papryka faszerowana

Papryka faszerowana to doskonałe rozwiązanie, gdy została Ci kasza z obiadu, a w lodówce masz dowolne warzywa. Bazą tego przepisu będzie:

  • 20 g ugotowanej kaszy, na przykład jaglanej lub bulgur
  • 80 g dowolnych warzyw
  • 1 papryka czerwona
  • 40 g serka ricotty
  • 1 łyżeczka natki pietruszki.

Do ugotowanej kaszy, dodajesz podduszone wcześniej warzywa, a także pozostałe składniki, czyli ser i natkę. Doprawiasz do smaku, następnie gotowym farszem wypełniasz paprykę. Pieczesz w naczyniu żaroodpornych w 180 stopniach przez 25-30 minut. Możesz paprykę zastąpić pomidorami, a nawet cukinią w zależności od resztek w lodówce.

faszerowana papryka

2. Fit sałatka z makaronem

To kolejna fit kolacja z resztek z obiadu. Do miski wrzuć 200 g ugotowanego makaronu, pokrojony kawałek pieczonej piersi z kurczaka, garść pomidorków koktajlowych, kilka liści rukoli oraz resztki gotowanej fasolki szparagowej lub brokuła. Sos przygotuj na bazie niskokalorycznego jogurtu naturalnego oraz ziół, do tego sól i pieprz do smaku.

salatka z makaronem

3. Fit zapiekanka

Zostało Ci pełnoziarniste pieczywo? Posmaruj go resztkami sosu z pomidorów na to połóż chudą szynkę, kilka plastrów mozzarelli oraz posyp pieczarkami lub innymi warzywami. Wykorzystaj to co masz w lodówce. Zapiecz w piecu aż ser się rozpuści i gotowe!

4. Bruschetta w wersji fit

Pełnoziarniste pieczywo nacierasz czosnkiem oraz delikatnie skrapiasz oliwą koniecznie extra virgin. Na wierzch układasz pokrojone w plastry pomidory bez skórki wymieszane z mozzarellą najlepiej odtłuszczoną. Doprawiasz bazylią i cebulką bądź szczypiorkiem.

  Ile kalorii mają naleśniki? Z dżemem, serem, jabłkiem, twarogiem i innymi dodatkami

fit bruschetta

5. Fit pasta warzywna na kanapki

W blenderze mielisz na gładką masę ½ kostki tofu, dorzucasz 3 łyżki nasion słonecznika, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy, takie jak kminek, ostra papryczka i sól. Tak przygotowany „pasztet” podajesz z grahamką i surowymi warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład z papryką, ogórkiem oraz z rzodkiewką.

fit pasta warzywna

6. Fit, szybki koktajl

Opcja dla zabieganych to koktajl na bazie dowolnych owoców, jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu oraz 2-3 łyżek płatków owsianych. Całość blendujesz i gotowe!

fit koktajl z owocow

7. Fit kanapki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna to kolejny bestseller, gdy chodzi o wykorzystywanie resztek. Wcześniej ugotowane jajka rozdrabniamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką oraz ogórkiem bądź z innymi warzywami jakimi dysponujemy. Na końcu dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy – pieprz oraz sól. Podajesz z pełnoziarnistym pieczywem.

fit kanapka z pasta jajeczna

8. Fit grzanki z jajkiem

Pełnoziarniste pieczywo wkładasz do tostera, w między czasie smażysz jajko, ewentualnie przygotowujesz pastę z rozgniecionego awokado i pomidorków. To szybki pomysł na kolację!

fit grzanki z jajkiem

9. Fit naleśniki

Bazą kolacji będą naleśniki, a nadzienie zależy tak naprawdę od tego jakie resztki w lodówce znajdziesz.  Do stworzenia ciasta potrzebne są:

  • szklanka mąki, może być pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • szklanka dowolnego mleka, najlepiej tego o niskiej zawartości tłuszczu
  • szczypta soli.

Smażysz z obu stron prze kilka minut i nadziewasz, na przykład twarożkiem lub pastą warzywną.

fit nalesniki

10. Fit twarożek z warzywami

Do serka wiejskiego lub twarożku dodaj posiekane dowolne warzywa i zioła. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

fit twarozek z owocami

11. Kasza bulgur z warzywami w orientalnej odsłonie

Na patelni podsmaż ząbek czosnku i małą cebulkę podkrojoną w kostkę. Dodaj do tego 3 łyżki mleczka kokosowego, a także szczyptę przyprawy curry. Dorzuć do tego garść różyczek kalafiora, warzywny bulion szklankę i 100 ml mleczka kokosowego. Gotuj wszystko razem. Na koniec wrzuć garść szpinaku. Sos podawaj z kaszą bulgur.

kasza bulgur z warzywami

12. Fit szakszuka

Jajka i pomidory ma każdy w lodówce, a z nich przygotujesz szakszukę. Jak? Na patelni podsmażasz czosnek, dorzucasz do niego 200 g pokrojonych pomidorków bez skórki. Doprawiasz do smaku i przez kilka minut dusisz. Wbijasz 2 jajka, ewentualnie dodajesz odrobinę chudej wędliny lub dodatkowo warzywa. Czekasz aż się zetnie.

fit szakszuka

13. Warzywa z sosem

Zostały Ci gotowane warzywa? Podaj je z sosem jogurtowym – 2-3 łyżki jogurtu nturalnego o niskiej zawartości tłuszczu, sól, pieprz i czosnek do smaku. Mile widziane świeżo posiekane zioła lub natka pietruszki, czy koperek.

warzywa z sosem

14. Kuskus z warzywami

Kuskus około 150 g przygotowuj wedle instrukcji znajdującej się na opakowaniu. W międzyczasie kroisz warzywa i podduszasz je na patelni wraz z ziołami. Całość łączysz i gotowe!

kasza kuskus z warzywami

15. Fit smoothie bowl

Potrzebujesz 250 g dowolnych, mrożonych owoców. Do tego dorzucasz 30 g płatków owsianych oraz 200 ml jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu. Wszystko blendujesz do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajesz z orzechami.

fit smoothie

Fit kolacja na słodko – 5 pomysłów

Fit kolacja na słodko to świetny pomysł, ale nie ma mowy o czekoladzie, zawiesistych sosach i innych kalorycznych dodatkach. Poniżej znajdziesz 5 pomysłów na zdrowe dania:

1. Pieczone jabłko

To będzie ciekawy pomysł na kolację. Jak przygotować takie słodkie danie? Z jednego dużego owocu wydrążasz środek, potem do wnętrza wkładasz masę – żurawinę, chudy twarożek z nutą cynamonu. Zapiekasz w 180 stopniach przez 15 minut.

  Dieta owsiankowa - zasady, efekty i przykładowy jadłospis

pieczone jablka

2. Fit budyń jaglany

¼ szklanki kaszy jaglanej gotujemy do miękkości w mleku o niskiej zawartości tłuszczu lub w wodzie 1 szklanka. Co chwilę mieszamy, co ważne garnek powinien być potem przykryty. Do ciepłej jaglanki o aksamitnej konsystencji dodajemy owoce sezonowe, poza tym bakalie, choć niewiele bo są kaloryczne.

budyn jaglany

3. Fit gofry

Gofry to kuszący przysmak, który w wersji fit świetnie sprawdzi się wieczorem. Połącz 200 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane) i 200 ml mleka roślinnego bądź krowiego o niskiej zawartości tłuszczu mieszasz z jajkiem, niewielkim rozgniecionym bananem oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Smażysz na rozgrzanej gofrownicy. Podaj z twarożkiem ale koniecznie chudym i z niewielką ilością owoców.

fit gofry

4. Pieczona owsianka w wersji fit

Owsianka pojawia się zazwyczaj na śniadanie. Typ pieczony jest równie pyszny to klasyka. Potrzebujesz:

  • 1 szklankę płatków owsianych
  • 1 szklankę mleka krowiego lub roślinnego
  • 4 łyżki mąki, można użyć, na przykład kokosową
  • 2 łyżki kakao lub proszku budyniowego
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika
  • bakalie.

Wszystko razem mieszasz, wkładasz do małego naczynia żaroodpornego i pieczesz przez 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.

pieczona owsianka

5. Omlet na słodko w wersji fit

Omlet to klasyka śniadaniowa, choć równie dobrze sprawdzi się, gdy chodzi o fit kolację. Jak wygląda przygotowanie? Ubijasz białka osobno, potem dodajesz 2 żółtka, 2 łyżki mąki, ewentualnie odrobinę mleka. Smaż pod przykryciem. Na wierzchu znajdzie się jogurt, twarożek, a także owoce.

fit omlet na slodko

Fit kolacja na ciepło – 5 pomysłów

Fit kolacja na ciepło idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Dobrym pomysłem będą przede wszystkim zupy. Poniżej znajdziesz 5 naszych pomysłów na smaczne dania. Oto one:

1. Fit zupa z kalafiora

Do wody około pół litra wrzucasz marchewkę, pietruszkę i włoszczyznę, gotujesz kilkanaście minut aż powstanie esencjonalny bulion. Mały kalafior rozdzielony na różyczki lekko podgotowujesz w wywarze, możesz zastąpić go cukinią, albo podpieczoną wcześniej dynią. Miksujesz gotowe danie na krem, podajesz z grzankami, kropką jogurtu naturalnego, albo obficie posypujesz natką pietruszki.

fit zupa kalafiorowa

2. Warzywne frytki w wersji fit

Fit kolacja to będą frytki, ale z batatów, marchewki bądź z pietruszki. Jak je przygotować? Obierasz warzywa, kroisz w słupki o podobnej grubości. Wrzucasz na blaszkę wyłożoną papierem, delikatnie skrapiasz olejem i posypujesz ziołami, pieczesz przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Trzeba je kilka razy w czasie pieczenia przekręcić, aby się równo zarumieniły. Gotowe frytki podajesz z dipem z jogurtu naturalnego bądź z hummusem.

frytki warzywne

3. Fit omlet w wersji wytrawnej

2 jajka oddzielasz, a więc osobno ubijasz białka, dopiero potem dodajesz żółtka. Do tak przygotowanej masy wrzuć 2-3 łyżki otrębów, ponadto dowolne warzywa, do tego chudą szynkę i odrobinę, choć niewielką sera. Smażysz pod przykryciem na małym ogniu.

fit omlet

4. Fit pizza z tortilli

Fit kolacja to będzie pizza ale niecodzienna. Zamiast ciasta na spodzie znajdzie się pełnoziarnista tortilla. Na to układasz sos z pomidorów, mozzarella, jak i chudą szynkę oraz warzywa, na przykład pieczarki, paprykę oraz cebulkę. Zapiekasz, podawaj z sałatą z rukoli oraz pomidorków.

pizza z tortilli

5. Fit krem z pomidorów

To prosty przepis, a naprawdę smaczny. Kroisz w kostkę dwa duże pomidory bez skóry, cebulkę, paprykę czerwoną zalewasz wodą i gotujesz do miękkości. Blendujesz na gładką masę. Zupę możesz posypać pietruszką, orzechami oraz dodać awokado.

  Ile kalorii ma ogórek kiszony? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

fit zupa krem z pomidorow

Sałatka na fit kolację – 5 pomysłów

Sałatki na fit kolację to szybki pomysł na sycące danie. Jakie jeść wieczorem? Poniżej masz aż kilka propozycji:

1. Fit sałatka nicejska

Do przygotowania tego wariantu musi mieć:

  • puszkę tuńczyka najlepiej w sosie własnym
  • 2 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • dwie garście miksu sałat
  • małego ogórka
  • małą cebulkę.

Jajka gotujesz i kroisz, jak pozostałe składniki. Do tego przygotowujesz sos na bazie – 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu oraz łyżki octu jabłkowego. Można dorzucić kapary lub oliwki wedle uznania. Całość mieszasz i gotowe!

fit salatka nicejska

2. Sałatka grecka w wersji fit

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • garści sałat, może być gotowy miks
  • ¼ kostki otłuszczanego serca feta
  • połówki zielonego ogórka
  • garści oliwek
  • 1 jajka ugotowanego na twardo
  • szklanki fasoli szparagowej
  • octu winnego
  • natki pietruszki.

Wszystko siekasz, łączysz z oliwą z oliwek i natką. Na koniec przyprawy – sól i pieprz. Do lekkiego obiadu możesz dodać pieczywo pełnoziarniste.

salatka grecka

3. Fit sałatka z makaronem

Do 70 g ugotowanego makaronu razowego dodajesz pokrojone połówki pomidorków mini (około 6 sztuk), pierś z kurczaka z grilla (100 g), poza tym garść świeżego szpinaku oraz sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku.

fit salatka z makaronem

4. Fit sałatka z ziemniakami

Kiedy zostały ziemniaki z obiadu dodaj do nich pokrojoną cienką czerwoną cebulkę, ogóreczki korniszony, do tego dorzuć mały pomidor. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch posyp odrobiną odtłuszczonego sera feta.

fit salatka z ziemniakami

5. Szybka sałatka w stylu fit

Do miksu sałat dorzuć dowolne warzywa i zrób lekki sos – 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka musztardy francuskiej i odrobina miodu, do tego sól oraz pieprz. Dodatkowo mogą pojawić się grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, czy chuda szynka.

lekka fit salatka

Jakie długoterminowe efekty mogą dać fit kolacje?

Fit kolacja to niskokaloryczne propozycje, dzięki temu nie przybierzemy na wadze. To nie koniec zalet, bo jest ich zdecydowanie więcej. Plusem jest to, że lepiej się śpi, poza tym nie czujemy się „ciężko”. Rano nie ma napadów głodu, bo lekkostrawne potrawy i tak potrafią być sycące. Fit kolacja ma niewiele kalorii, więc w ciągu dnia możemy pozwolić sobie na więcej, ponadto nie obciążamy układu trawiennego i mamy dobre samopoczucie. Waga spada, a my jesteśmy najedzeni – czego chcieć więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.