ewa chodakowska siedzi w studio

Dieta Ewy Chodakowskiej – poznaj zasady i jadłospis na 7 dni


Trenerka Ewa Chodakowska jest dla wielu autorytetem. Jej treningi cieszą się dużą popularnością podobnie, jak dieta. Jakie ma zasady? Na czym dokładnie polega? Zobacz przykładowy jadłospis na 7 dni!


Dieta Ewy Chodakowskiej – poznaj zasady

Ewa Chodakowska podchodzi do diety bardzo racjonalnie, czyli nie stosuje drastycznych ograniczeń. Jej propozycje posiłków są różnorodne, niezwykle smaczne. Zbilansowane menu pozwala nam stopniowo zbijać wagę, nie ryzykując efektu jo-jo. Trenerka tworząc jadłospis współpracowała z dietetykami, dzięki temu jej dieta gwarantuje organizmowi wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym zapewnia masę energii i poprawia nastrój. 

Główne zasady diety Ewy Chodakowskiej:

  • w ciągu doby zjadasz 5 posiłków, czyli śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje
  • przerwy między posiłkami powinny wynosić maksymalnie 4 godziny
  • odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne
  • jesz dużo warzyw i owoców, zwłaszcza tych sezonowych
  • dietę połącz z ćwiczeniami.

Wszystkie szczegółowe informacje o dietach trenerka Ewa Chodakowska zawarła w swoich książkach, na rynku jest ich kilka. 


Przykładowy jadłospis Ewy Chodakowskiej

Dieta Ewy Chodakowskiej jest dość prosta, ponieważ nie chodzi tutaj o drastyczne zmiany żywieniowe. Posiłki są zdrowe i pełne świeżych produktów. Bazują na owocach, warzywach oraz na pełnoziarnistych smakołykach. 

 

Dzień I

 

Śniadanie:

  • przygotuj musli z płatków owsianych i żytnich, do tego dorzuć połówkę banana, mleko oraz garść suszonej żurawiny, wypij szklankę soku 

II śniadanie:

  • twarożek z warzywami – chudy twaróg, pół ogórka, szczypior, kromka chleba typu graham, szklanka wody

Obiad:

  • warzywne Ratatouille – pół bakłażana i cukinii, czerwona papryka, cebula, pomidory, zioła, do picia szklanka wody

Podwieczorek:

  • jogurt naturalny z orzechami, jabłkiem, miodem, do tego cynamon, do picia szklanka wody mineralnej

Kolacja:

  • sałatka – grillowany łosoś, mieszanka sałat, pomidor, oliwki, oliwa z oliwek

 

Dzień II

 

Śniadanie:

  • omlet – 3 białka plus 2 żółtka, pełnoziarnista mąka, kiwi, do picia sok

II śniadanie:

  • kanapki z pastą z ciecierzycy – ugotowana ciecierzyca, przyprawy, oliwa z oliwek, 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa, w zestawie szklanka wody

Obiad:

  • smażona pierś z kurczaka podana na szpinaku z pomidorami, cebulą, musztardą i ziołami, szklanka wody

Podwieczorek:

  • jogurt naturalny z otrębami oraz owocami, na przykład malinami, szklanka wody

Kolacja:

  • warzywne curry z ryżem – odrobina bulionu warzywnego, ryż, fasolka, kalafior, przyprawy, zabielone jogurtem naturalnym, woda do picia

 

Dzień III

 

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba graham z pastą – twaróg, wędzony dorsz, jogurt naturalny, szczypiorek, pietruszka, sok 

II śniadanie:

  • jogurt naturalny plus suszone owoce, na przykład śliwka, szklanka wody

Obiad:

  • zapiekanka warzywna z kaszą – kasza gryczana, brokuł, cebula, marchewka, papryka, zioła oraz przyprawy, szklanka wody

Podwieczorek:

  • owoce z miodem – miód, kiwi, winogrona, granat, jabłko, szklanka wody

Kolacja:

  • sałatka – grillowana pierś z kurczaka, miks sałat, ogórek, oliwki, pestki słonecznika, zielona herbata do picia

 

Dzień IV

 

Śniadanie:

  • owsianka z płatków owsianych i otrębów pszennych na mleku z truskawkami, szklanka soku

II śniadanie:

  • twarożek z rukolą, suszonymi pomidorami z kromką pieczywa pełnoziarnistego, szklanka wody

Obiad:

  • ryba zapiekana z selerem naciowym, koperkiem, do tego kasza perłowa i szklanka wody

Podwieczorek:

  • tarte jabłko z marchewką i jogurtem naturalnym

Kolacja:

  • cukinia faszerowana piersią z kurczaka oraz warzywami, takimi jak kapary i cebula, szklanka wody

 

Dzień V

 

Śniadanie:

  • 2 kromki razowego chleba wraz z pastą z gotowanej fasoli, a także ziół, szklanka soku

II śniadanie:

  • jogurt naturalny z owocami i dodatkiem płatków owsianych, szklanka wody

Obiad:

  • wołowina duszona z pieczarkami, z koncentratem pomidorowym oraz kaszą pęczak

Podwieczorek:

  • owoce z jogurtem naturalnym i orzechami, szklanka wody

Kolacja:

  • sałatka – jajka, brokuły, pestki dyni, jogurt naturalny, szklanka wody

 

Dzień VI

 

Śniadanie:

  • kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem banana i cynamonu, szklanka soku

II śniadanie:

  • kromka pumpernikla z awokado, sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym, szklanka wody

Obiad:

  • papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem drobiowym upieczona, szklanka wody

Podwieczorek:

  • surówka – seler, marchew, jabłko z jogurtem naturalnym, szklanka wody

Kolacja:

  • fasolka z warzywami w formie potrawki, szklanka wody

 

Dzień VII

 

Śniadanie:

  • jajko na twardo z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i serkiem homogenizowanym, do tego sok

II śniadanie:

  • twarożek z warzywami podany na 2 kromkach pieczywa pełnoziarnistego, szklanka wody

Obiad:

  • pieczony łosoś z ziołami i cytryną z dzikim ryżem, szklanka wody

Podwieczorek:

  • kefir z owocami, szklanka wody

Kolacja:

  • warzywne szaszłyki – cukinia, papryka, cebula, bakłażan plus zielona herbata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *