Trenerka Ewa Chodakowska jest dla wielu autorytetem. Jej treningi cieszą się dużą popularnością podobnie, jak dieta. Jakie ma zasady? Na czym dokładnie polega? Zobacz przykładowy jadłospis na 7 dni!
Dieta Ewy Chodakowskiej – poznaj zasady
Ewa Chodakowska podchodzi do diety bardzo racjonalnie, czyli nie stosuje drastycznych ograniczeń. Jej propozycje posiłków są różnorodne, niezwykle smaczne. Zbilansowane menu pozwala nam stopniowo zbijać wagę, nie ryzykując efektu jo-jo. Trenerka tworząc jadłospis współpracowała z dietetykami, dzięki temu jej dieta gwarantuje organizmowi wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym zapewnia masę energii i poprawia nastrój.
Główne zasady diety Ewy Chodakowskiej:
- w ciągu doby zjadasz 5 posiłków, czyli śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje
- przerwy między posiłkami powinny wynosić maksymalnie 4 godziny
- odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne
- jesz dużo warzyw i owoców, zwłaszcza tych sezonowych
- dietę połącz z ćwiczeniami.
Wszystkie szczegółowe informacje o dietach trenerka Ewa Chodakowska zawarła w swoich książkach, na rynku jest ich kilka.
Przykładowy jadłospis Ewy Chodakowskiej
Dieta Ewy Chodakowskiej jest dość prosta, ponieważ nie chodzi tutaj o drastyczne zmiany żywieniowe. Posiłki są zdrowe i pełne świeżych produktów. Bazują na owocach, warzywach oraz na pełnoziarnistych smakołykach.
Dzień I
Śniadanie:
- przygotuj musli z płatków owsianych i żytnich, do tego dorzuć połówkę banana, mleko oraz garść suszonej żurawiny, wypij szklankę soku
II śniadanie:
- twarożek z warzywami – chudy twaróg, pół ogórka, szczypior, kromka chleba typu graham, szklanka wody
Obiad:
- warzywne Ratatouille – pół bakłażana i cukinii, czerwona papryka, cebula, pomidory, zioła, do picia szklanka wody
Podwieczorek:
- jogurt naturalny z orzechami, jabłkiem, miodem, do tego cynamon, do picia szklanka wody mineralnej
Kolacja:
- sałatka – grillowany łosoś, mieszanka sałat, pomidor, oliwki, oliwa z oliwek
Dzień II
Śniadanie:
- omlet – 3 białka plus 2 żółtka, pełnoziarnista mąka, kiwi, do picia sok
II śniadanie:
- kanapki z pastą z ciecierzycy – ugotowana ciecierzyca, przyprawy, oliwa z oliwek, 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa, w zestawie szklanka wody
Obiad:
- smażona pierś z kurczaka podana na szpinaku z pomidorami, cebulą, musztardą i ziołami, szklanka wody
Podwieczorek:
- jogurt naturalny z otrębami oraz owocami, na przykład malinami, szklanka wody
Kolacja:
- warzywne curry z ryżem – odrobina bulionu warzywnego, ryż, fasolka, kalafior, przyprawy, zabielone jogurtem naturalnym, woda do picia
Dzień III
Śniadanie:
- 2 kromki chleba graham z pastą – twaróg, wędzony dorsz, jogurt naturalny, szczypiorek, pietruszka, sok
II śniadanie:
- jogurt naturalny plus suszone owoce, na przykład śliwka, szklanka wody
Obiad:
- zapiekanka warzywna z kaszą – kasza gryczana, brokuł, cebula, marchewka, papryka, zioła oraz przyprawy, szklanka wody
Podwieczorek:
- owoce z miodem – miód, kiwi, winogrona, granat, jabłko, szklanka wody
Kolacja:
- sałatka – grillowana pierś z kurczaka, miks sałat, ogórek, oliwki, pestki słonecznika, zielona herbata do picia
Dzień IV
Śniadanie:
- owsianka z płatków owsianych i otrębów pszennych na mleku z truskawkami, szklanka soku
II śniadanie:
- twarożek z rukolą, suszonymi pomidorami z kromką pieczywa pełnoziarnistego, szklanka wody
Obiad:
- ryba zapiekana z selerem naciowym, koperkiem, do tego kasza perłowa i szklanka wody
Podwieczorek:
- tarte jabłko z marchewką i jogurtem naturalnym
Kolacja:
- cukinia faszerowana piersią z kurczaka oraz warzywami, takimi jak kapary i cebula, szklanka wody
Dzień V
Śniadanie:
- 2 kromki razowego chleba wraz z pastą z gotowanej fasoli, a także ziół, szklanka soku
II śniadanie:
- jogurt naturalny z owocami i dodatkiem płatków owsianych, szklanka wody
Obiad:
- wołowina duszona z pieczarkami, z koncentratem pomidorowym oraz kaszą pęczak
Podwieczorek:
- owoce z jogurtem naturalnym i orzechami, szklanka wody
Kolacja:
- sałatka – jajka, brokuły, pestki dyni, jogurt naturalny, szklanka wody
Dzień VI
Śniadanie:
- kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem banana i cynamonu, szklanka soku
II śniadanie:
- kromka pumpernikla z awokado, sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym, szklanka wody
Obiad:
- papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem drobiowym upieczona, szklanka wody
Podwieczorek:
- surówka – seler, marchew, jabłko z jogurtem naturalnym, szklanka wody
Kolacja:
- fasolka z warzywami w formie potrawki, szklanka wody
Dzień VII
Śniadanie:
- jajko na twardo z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i serkiem homogenizowanym, do tego sok
II śniadanie:
- twarożek z warzywami podany na 2 kromkach pieczywa pełnoziarnistego, szklanka wody
Obiad:
- pieczony łosoś z ziołami i cytryną z dzikim ryżem, szklanka wody
Podwieczorek:
- kefir z owocami, szklanka wody
Kolacja:
- warzywne szaszłyki – cukinia, papryka, cebula, bakłażan plus zielona herbata.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.