Zupa ogórkowa ma charakterystyczny smak z przewagą wyczuwalnej kwasowości. Jakie właściwości zdrowotne posiada to popularne danie z kuchni polskiej? Ile kalorii ma zupa ogórkowa? Sprawdź!
Ile kalorii ma zupa ogórkowa?
Zupa ogórkowa powstaje na bazie ogórków kiszonych, a dokładnie mówiąc z ich przecieru – starte ogórki wraz ze skórką. Zupa ogórkowa w tej postaci w 100 gramach ma 11 kalorii, więc jest to stosunkowo niewiele. Choć należy pamiętać, że to tylko jeden z elementów tego dania. Dochodzi jeszcze wywar (warzywny bądź mięsny), a także inne składniki, takie jak marchewka, pietruszka i ziemniaki.
Szklanka klasycznej zupy ogórkowej ma miej więcej 50 kalorii, po zabieleniu śmietaną już 80 kcal. Jednak wartość zależy od wykorzystanych do gotowania produktów oraz od pozostałych dodatków. Zupę ogórkową podaje się najczęściej z pieczywem świeżym lub w postaci podpieczonych grzanek. To powoduje, że zupa ogórkowa ma około 65 kcal.
Właściwości odżywcze zupy ogórkowej
Kiszone warzywa są bardzo zdrowe, więc zupa ogórkowa również taka jest. Co w niej znajdziemy? Sporo błonnika oraz probiotyków. Dzięki zawartości ogórków zyskujemy cenną witaminę C, A, K, a także witaminy z grupy B. Nie zapominamy o ukrytych w tym produkcie minerałach, takich jak żelazo, mangan, wapń, potas i magnez. Ogórki poddane procesowi fermentacji są źródłem kwasu mlekowego.
Zupa ogórkowa wzmacnia odporność, do tego to naturalny probiotyk. Wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego za sprawą obecności bakterii probiotycznych regulujących skład mikroflory bakteryjnej. To danie oczyszcza organizm z toksyn, dobrze też oddziałuje na układ moczowy, zapobiega kamicy nerkowej. Co ciekawe, reguluje metabolizm, więc zupa ogórkowa jest odpowiednia dla osób na diecie. Najlepiej wybrać niskokaloryczną wersję bez zabielania oraz przyrządzoną na wywarze warzywnym! Mocno syci, dzięki temu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.
Wiele osób nie najlepiej toleruje spożywanie ogórków świeżych, a zatem doskonałym rozwiązaniem jest wybór tych kiszonych. Poddane procesowi fermentacji znacznie lepiej się trawią oraz kumulują w sobie dodatkowe odżywcze właściwości. Do tego smak jest nieco inny, bardziej kwaskowaty. Zupa ogórkowa to dobre rozwiązanie, aby „przemycić” do diety właśnie to warzywo. To będzie również świetna opcja dla ludzi zmagających się z anemią lub z ogólnym osłabieniem organizmu, czy zwyczajnie chcących wzmocnić odporność.
Ogórki kiszone skrywają w sobie dużo soli, więc należy je spożywać w umiarze, gdy ma się problemy z nerkami, czy wrzody, albo poważne kłopoty z układem trawiennym.
Co warto wiedzieć o zupie ogórkowej?
Wskazane jest do gotującej się zupy dolać niewielką ilość soku z ogórków kiszonych. Dlaczego? Ten składnik zapobiega wzdęciom, a do tego wspomaga przetwarzanie białka, węglowodanów, jak i tłuszczów. Nadaje bardziej kwaskowaty smak i ostrość daniu.
Jeśli nie wyobrażasz sobie zjeść zupy ogórkowej bez zabielania postaw na śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu, tudzież zastąp ją jogurtem naturalnym. To sprawi, że posiłek wciąż będzie niskokaloryczny. Lżejsza jest wersja na bulionie warzywnym niż ta na wywarze mięsnym. Unikaj dodawania zasmażek z bułki tartej, czy grzanek przygotowywanych na głębokim tłuszczu, bo ten przysmak przestanie być lekkostrawną propozycją o niskiej zawartości kalorii, a stanie się tuczącym posiłkiem.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.