rozne zupy w garnkach

Dieta zupowa – na czym polega i jakie ma zasady? Efekty oraz przykładowe przepisy


Rodzajów diet jest cała masa. Ciekawą alternatywą dla klasycznych kuracji odchudzających będzie dieta zupowa. Na czym polega? Jakie ma zasady? Dowiedź się o niej wszystkiego, a także zobacz przykładowe przepisy!


Dieta zupowa to odchudzający hit!

Fankami rozmaitych diet są gwiazdy. To właśnie one wypromowały ten wariant bazujący tylko na płynnych daniach, czyli na zupach przygotowywanych zazwyczaj na wywarach warzywnych. To tania opcja pozwalająca zrzucić pokaźną liczbę kilogramów w krótkim odstępie czasu. 

Jakie są zasady diety zupowej?

Kuracja odchudzająca składająca się z zup trwa 7 dni. Ten czas pozwala nam zachować energie oraz uzyskać całkiem dobre rezultaty, choć wiele osób przedłuża okres. W ciągu doby jemy 5-6 porcji zupy, każda to około 250 gram – 150 kalorii. Zatem przez cały dzień dostarczamy miej więcej 900 kalorii, bardzo niewiele. Druga opcja nie ma już limitu czasowego, bo zupa jest jedynie zamiennikiem jednego z posiłków bądź dwóch. Można również postawić na detoks – przez jeden dzień jesz tylko płynne dania na bazie wywaru warzywnego.

Trzeba pamiętać, że przy przygotowywaniu zup należy wprowadzić pewne ograniczenia. Najlepiej zrezygnować z dodatków, takich jak ryż, czy makaron, a także zabielania potraw. To pozwoli ograniczyć liczbę kalorii każdej porcji. Przy gotowaniu dań kluczowe jest odpowiednie skomponowanie ich składu, tak by dostarczały wielu witamin i mikroelementów. Pestki, a także przyprawy będą świetnym rozwiązaniem, który wpłynie nie tylko na smak, ale również pozytywnie na wartości zdrowotne zupy. 

Dieta zupowa – przykładowe przepisy

W diecie zupowej można stawiać na tradycyjne polskie potrawy, takie jak ogórkowa, pomidorowa, czy krupnik. Równie dobrze próbować nowych smaków, lekko egzotycznych z orientalnymi warzywami bądź przyprawami. 

W trakcie kuracji poleca się stawiać na świeże, a nie mrożone warzywa, bo mają więcej składników odżywczych. Poza tym warto dodać drób, tudzież rybę, a nawet warzywa strączkowe – źródło białka. Korzystnie także dorzucić odrobinę tłuszczu w postaci masła lub oliwy. Dlaczego? Dzięki takiemu dodatkowi witaminy będą lepiej przyswajalne. 

Poniżej znajdziesz przykładowe przepisy na pożywne i zdrowe zupy:

Zupa na bazie cukinii

  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 średniej wielkości cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, albo oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy – pieprz, sos sojowy.

Warzywa drobno kroisz podsmażasz na oliwie. Potem tak przygotowane składniki zalewasz bulionem i gotujesz do miękkości. W ostatniej fazie doprawiasz do smaku i blendujesz na jednolity krem.

Krem z groszku

  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki migdałowej 
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek do dekoracji.

Groszek gotujesz do miękkości w bulionie, potem dodajesz podsmażoną cebulę. Na końcu wsypujesz mąkę, oliwę i miksujesz. Gotowe danie posypujesz posiekanym szczypiorkiem. 

Kremowa zupa z rybą

  • 150 gram ryby – filet
  • łodyga selera naciowego
  • średnia marchewka
  • niewielki por
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Na rozgrzane masło wrzucasz posiekane warzywa i smażysz przez około 5 minut. Tak przygotowaną bazę zalewasz bulionem, gotujesz przez 15 minut. W tym czasie podsmażasz rybę bez tłuszczu, na przykład na grillowej patelni. Najlepiej, żeby były to drobne kawałki. Do zupy dodajesz przygotowaną rybę i posypujesz świeżą kolendrą, ewentualnie na wierzchu pojawi się odrobina jogurtu naturalnego niskotłuszczowego.

Jakie są efekty diety zupowej?

Ten typ diety stosuje się nie tylko, gdy chce się schudnąć, ale również po przejedzeniu lub zatruciu. To też doskonałe rozwiązanie podczas chorób, na przykład gardła, czy w trakcie leczenia protetycznego. 

Płynna dieta z zupą w roli głównej oczyszcza organizm z toksyn, poza tym przyspiesza metabolizm. Mało tego, odpowiednio nawodnisz swoje ciało i poprawisz kondycję – skóry, włosów oraz paznokci. Kolejnym plusem jest to, że dania łatwo dopasować do swoich preferencji kulinarnych i nie mamy monotonnego menu.

Na minus działa fakt iż pojawia się zmniejszona konieczność przeżuwania oraz gryzienia. Jeśli zbyt radykalnie, czyli w krótkim czasie wrócimy do starych nawyków żywieniowych może dojść do efektu jo-jo. Przez tydzień kuracji niektórzy gubią do 9 kilogramów, choć bardziej realną wartością do osiągnięcia w tym czasie będzie 1-4 kilogramy. 

Efekty diety zupowej w skrócie:

  • oczyszczenie organizmu z toksyn;
  • przyspieszenie metabolizmu;
  • poprawienie kondycji skóry, włosów oraz paznokci;
  • pozbycie się zbędnych kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *