pomarancze

Ile kalorii ma pomarańcza? Zdrowotne właściwości


Pomarańcza to owoc o wyjątkowym smaku i zapachu. Jego walory i właściwości pierwsi dostrzegli Chińczycy. Z południowej części tego kraju ten owoc pierwotnie pochodzi. Europejczycy dopiero w XVI wieku poznali dobrodziejstwo tego owocu.


Słodko-kwaśny owoc również na stałe zagościł w naszej polskiej kuchni. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym można go jeść na surowo, robić przetwory i soki  lub przyrządzać pyszne desery.

Ile kalorii jest w pomarańczy?

Pomarańcze są idealnym produktem dla osób dbających o linie i prowadzących zdrowy styl życia. Pomimo soczystego i słodkiego miąższu, ten owoc nie ma zbyt wielu kalorii. Jedna pomarańcza ma około 70 kcal, a w 100 g tego owocu mamy 47 kcal. Zatem może być bardzo odżywczą przekąską.

Pomarańcze lubimy pić w postaci wyciśniętego, świeżego soku, 100 g takiego napoju jest tylko 45 kcal. Ciasto z pomarańczową kandyzowaną skórką, nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, 100 g takiej skórki zawiera aż 309 kcal.

Zdrowotne właściwości pomarańczy

Pomarańcza jest soczystym owocem, a więc spożywając ją, jednocześnie nawadniamy nasz organizm. Przy okazji dostarczamy szereg witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego ciała. Pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy i zwalcza przeziębienie.

Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem, a tym samym m.in. chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych w naszym organizmie. W 100 g pomarańczy mamy jej aż 54 mg. Kolejnym silnym przeciwutleniaczem, występującym w pomarańczy jest  beta-karoten. Ze względu na jej pomarańczowy kolor, podobnie jak w marchewce,  jest jego dość sporo. Witamina C i beta-karoten w pomarańczy stanowią duet, który chroni nasz organizm przed procesami starzenia i stanami rakowymi.

Ten południowy owoc  zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2 i B6, również witaminy A i E oraz niacynę.  Niestety w 100 g pomarańczy nie występuje ich w takich ilościach, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na te witaminy.

  Dieta 1300 kcal - efekty, jadłospis i zasady

Owoc ten posiada również składniki mineralne, takie jak: cynk,  magnez, żelazo, wapń, a także fosfor i potas. Tego ostatniego jest najwięcej w pomarańczy, bo aż 181 mg w 100 g. Potas reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Zatem osoby ze schorzeniami układu krążenia powinny jeść dużo pomarańczy.

Na kolejnym miejscu plasuje się wapń (ok. 40 mg/100 g), którego ilość w tym owocu spokojnie zastępuje produkty mleczne. Jeżeli jesteś uczulony na nabiał, a masz niedobór wapnia, możesz go pozyskać z pomarańczy. Pomarańczowy owoc w miarę przyzwoitej ilości ma również fosfor i magnez (ok. 14 mg /100 g). Niestety żelaza i cynku znajdziemy w nim w ilościach śladowych.

Podobnie jak inne owoce, pomarańcza posiada błonnik pokarmowy (2,4 g/100 g), białko (0,94 g/100 g) oraz tłuszcze (0,12 g /100 g). Najwięcej w pomarańczy jest węglowodanów, bo aż 12 g/100 g, z czego ok. 10 g/100 g to są cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm.

Jak donoszą ostatnie badania, pomarańcze nie tylko są remedium na przeziębienia i infekcje wirusowe, ale też poprawiają humor.

Dodaj komentarz