Pomarańcza to owoc o wyjątkowym smaku i zapachu. Jego walory i właściwości pierwsi dostrzegli Chińczycy. Z południowej części tego kraju ten owoc pierwotnie pochodzi. Europejczycy dopiero w XVI wieku poznali dobrodziejstwo tego owocu.
Słodko-kwaśny owoc również na stałe zagościł w naszej polskiej kuchni. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym można go jeść na surowo, robić przetwory i soki lub przyrządzać pyszne desery.
Ile kalorii jest w pomarańczy?
Pomarańcze są idealnym produktem dla osób dbających o linie i prowadzących zdrowy styl życia. Pomimo soczystego i słodkiego miąższu, ten owoc nie ma zbyt wielu kalorii. Jedna pomarańcza ma około 70 kcal, a w 100 g tego owocu mamy 47 kcal. Zatem może być bardzo odżywczą przekąską.
Pomarańcze lubimy pić w postaci wyciśniętego, świeżego soku, 100 g takiego napoju jest tylko 45 kcal. Ciasto z pomarańczową kandyzowaną skórką, nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, 100 g takiej skórki zawiera aż 309 kcal.
Zdrowotne właściwości pomarańczy
Pomarańcza jest soczystym owocem, a więc spożywając ją, jednocześnie nawadniamy nasz organizm. Przy okazji dostarczamy szereg witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego ciała. Pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy i zwalcza przeziębienie.
Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem, a tym samym m.in. chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych w naszym organizmie. W 100 g pomarańczy mamy jej aż 54 mg. Kolejnym silnym przeciwutleniaczem, występującym w pomarańczy jest beta-karoten. Ze względu na jej pomarańczowy kolor, podobnie jak w marchewce, jest jego dość sporo. Witamina C i beta-karoten w pomarańczy stanowią duet, który chroni nasz organizm przed procesami starzenia i stanami rakowymi.
Ten południowy owoc zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2 i B6, również witaminy A i E oraz niacynę. Niestety w 100 g pomarańczy nie występuje ich w takich ilościach, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na te witaminy.
Owoc ten posiada również składniki mineralne, takie jak: cynk, magnez, żelazo, wapń, a także fosfor i potas. Tego ostatniego jest najwięcej w pomarańczy, bo aż 181 mg w 100 g. Potas reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Zatem osoby ze schorzeniami układu krążenia powinny jeść dużo pomarańczy.
Na kolejnym miejscu plasuje się wapń (ok. 40 mg/100 g), którego ilość w tym owocu spokojnie zastępuje produkty mleczne. Jeżeli jesteś uczulony na nabiał, a masz niedobór wapnia, możesz go pozyskać z pomarańczy. Pomarańczowy owoc w miarę przyzwoitej ilości ma również fosfor i magnez (ok. 14 mg /100 g). Niestety żelaza i cynku znajdziemy w nim w ilościach śladowych.
Podobnie jak inne owoce, pomarańcza posiada błonnik pokarmowy (2,4 g/100 g), białko (0,94 g/100 g) oraz tłuszcze (0,12 g /100 g). Najwięcej w pomarańczy jest węglowodanów, bo aż 12 g/100 g, z czego ok. 10 g/100 g to są cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Jak donoszą ostatnie badania, pomarańcze nie tylko są remedium na przeziębienia i infekcje wirusowe, ale też poprawiają humor.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.