dieta bialkowo tluszczowa

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady, efekty i przykładowy jadłospis


Dieta białkowo-tłuszczowa cieszy się sporą popularnością, choć budzi wiele kontrowersji. Jakie są jej główne zasady? Jak wygląda przykładowe menu? Jakie efekty daje ta kuracja? W naszym artykule znajdziesz wszystkie informacje o diecie białkowo-tłuszczowej!


Dieta białkowo tłuszczowa – zasady

Dieta białkowo-tłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje składa się przede wszystkim z produktów bogatych w białko oraz w tłuszcze. Za to węglowodany są wyeliminowane całkowicie lub mocno ograniczone w zależności od wersji, którą wybierzemy. Popularnym wariantem tej kuracji jest dieta Atkinsa, czyli hit z lat 70. stworzony przez kardiologa Roberta Atkinsa.

Podczas diety białkowo-tłuszczowej jemy regularnie 4-5 posiłków, a przerwy pomiędzy nimi nie powinny przekraczać 6 godzin, do tego pijemy co najmniej 2 litry płynów na dobę. Ważne jest, aby nie łączyć cukrów ani z jajkami ani z tłuszczami zwierzęcymi.

Fazy diety białkowo-tłuszczowej

Co ważne dieta białkowo-tłuszczowa składa się z faz, a każda z nich rządzi się nieco innymi prawami. Poniżej znajdziesz szczegóły:

  • Faza I to etap wprowadzenia, czyli przygotowuje organizm do zmian w sposobie żywienia. Na początku mamy 20 g węglowodanów na dobę. Co ważne wykluczamy całkowicie cukry, poza tym produkty zbożowe, warzywa oraz owoce, które mają w sobie sporo skrobi. Poleca się jeść przede wszystkim w tej fazie warzywa niskoskrobiowe, jaja, ryby, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego.
  • Faza II w niej stopniowo zwiększamy spożycie węglowodanów na dobę to 30-50 g. Pochodzą one głównie z warzyw i owoców. Co ważne te produkty muszą mieć niski indeks glikemiczny!
  • Faza III ten etap nigdy się nie kończy, bo powinien trwać do końca życia. Stopniowo zwiększamy podaż na węglowodany o 10 g każdego tygodnia, ale do chwili gdy masa ciała będzie utrzymywać się na stałym poziomie. Kiedy zacznie rosnąć należy zmniejszyć wartość tego składnika w diecie.

Dla kogo przeznaczona jest dieta białkowo-tłuszczowa?

Dieta białkowo-tłuszczowa nie sprawdzi się u każdego. Jest ona przeznaczona, między innymi dla osób, które regularnie trenują sporty wytrzymałościowe i siłowe, ale nie tylko. Chorzy na cukrzyce typu II bądź z insulinoodpornością także mogą zdecydować się na ten sposób żywienia. Ciekawostką jest, że w przypadku pacjentów z zaburzeniami układu pokarmowego, dzięki tej diecie odczuwają znaczną poprawę stanu swojego zdrowia. To może być także ratunek dla ludzi, u których inne kuracje odchudzające nie przyniosły pożądanych wyników. Z pewnością dietę białkowo-tłuszczową pokochają osoby, które uwielbiają jeść mięso oraz nabiał, bo to przecież są główne elementy w tej kuracji.

Koniecznie przeczytaj  Dieta 1500 kcal - na czym polega? Jadłospis na tydzień i efekty stosowania

Efekty diety białkowo-tłuszczowej

Dieta białkowo-tłuszczowa to dobra alternatywa dla głodówek, czy dla mocnego ograniczenia kalorii w menu. Przynosi naprawdę korzystne wyniki, bo spadek wagi może być duży i sięgać 5-8 kg. Wszystko jednak zależy od uwarunkowań genetycznych, porcji ruchu w naszym życiu oraz od menu.

Dużym plusem diety białkowo-tłuszczowej jest to, że nie mamy mocnych restrykcji, poprzez to nie chodzimy głodni. Fani tłustych mięs i obfitych dań będą zachwyceni jadłospisem. Mało tego nie ma tu skomplikowanych wyliczeń kalorii. Zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie powoduje masę korzyści, przede wszystkim zmniejsza się apetyt oraz uczucie głodu. W niektórych przypadkach spada ryzyko wystąpienia chorób serca. Ludzie z cukrzycą często decydują się na tę kurację, bo pomaga im ustabilizować poziom cukru.

Nie da się ukryć, że dieta białkowo-tłuszczowa ma też wady. Mowa tu, między innymi o zakwaszeniu organizmu, a także o niedoborach składników odżywczych, przede wszystkim magnezu oraz sodu. Pojawiają się także niepokojące objawy, takie jak brak apetytu, zmiana zapachu potu, wzmożona senność i kłopotliwe zaparcia. Warto przed wprowadzeniem tak radykalnych zmian w jadłospisie skonsultować się ze swoim lekarzem!

Dieta białkowo-tłuszczowa – przykładowy jadłospis

Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis diety białkowo-tłuszczowej aż na kilka dni:

Dzień I

  • śniadanie – omlet warzywny, do tego kabanosy
  • II śniadanie – sałatka z dodatkiem kurczaka z grilla
  • obiad – schab pieczony podany z gotowaną brukselką
  • podwieczorek – garść migdałów
  • kolacja – klopsiki mięsne podane z gotowanym kalafiorem.
Koniecznie przeczytaj  Ile kalorii ma bułka grahamka?

Dzień II

  • śniadanie – jajka gotowane plus kiełbaski drobiowe
  • II śniadanie – sałatka grecka z dodatkiem piersi z indyka
  • obiad – pieczona ryba z warzywami
  • podwieczorek – roladki na bazie szynki oraz twarożku
  • kolacja – stek z grilla podany z cukinią.

Dzień III

  • śniadanie – jajecznica z cebulką, boczkiem, do tego pomidorki koktajlowe
  • II śniadanie – sałatka z kalafiora
  • obiad – kurczak w sosie curry, oczywiście bez ryżu
  • podwieczorek – warzywa z sosem czosnkowym na bazie majonezu
  • kolacja – krewetki z sosem winegret.

Dieta białkowo-tłuszczowa – przepisy

Wbrew pozorom dieta białkowo-tłuszczowa jest dość różnorodna, choć musimy trzymać się wytycznych dotyczących ilości spożywanych węglowodanów na dobę. W diecie Atkinsa głównie się piecze bądź gotuje na wodzie. Poniżej znajdziesz proste i smaczne przepisy na 3 dania:

  • Pieczone warzywa – do woreczka do pieczenia wkładasz pietruszkę, marchewkę, kabaczek, czerwoną paprykę, a także seler. Są one pokrojone w dużej kawałki. Skraplasz delikatnie oliwą i posypujesz przyprawą typu winegret. Pieczesz całość przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Można posypać dodatkowo świeżymi ziołami.
  • Ryba pieczona – rybę myjesz i osuszasz, układasz na foli aluminiowej. Do środka wkładasz plasterki cytryny, zioła takie, jak koperek oraz rozmaryn. Doprawiasz do smaku. Na wierzch polewasz odrobinę oliwy z oliwek. Pieczesz szczelnie zawiniętą przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Omlet zrobisz z 2 jajek. Roztrzepujesz je delikatnie widelcem, doprawiasz do smaku. Taką masę możesz wlać na podsmażony boczek, pieczarki, albo zrobić ze szpinakiem i ziołami. Możliwości jest całkiem sporo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *