Egzotyczne owoce są niebywale popularne, zwłaszcza cytrusy. Jedna mandarynka zawiera średnio 27 kalorii w 100 gramach, ale ile kalorii mają przetwory z wykorzystaniem tego owocu? Koniecznie sprawdź!
Kalorie w mandarynce
W Polsce bez najmniejszego problemu można dostać egzotyczne owoce z najdalszych zakątków świata. Cytrusy cieszą się ogromną popularnością, przede wszystkim w okresie świątecznym i zimą. Mandarynki pod pomarańczową skórką skrywają słodki miękki miąższ, który łatwo podzielić na mniejsze cząstki.
- W jednej mandarynce znajdziemy około 27 kalorii;
- 100g mandarynek w zalewie z puszki ma 65 kalorii;
- Nektar z mandarynek 250 mililitrów zawiera już 100 kalorii.
Jakie są właściwości mandarynki? Czy jest zdrowa?
Mandarynki to prawdziwa zdrowotna bomba, dlatego warto je spożywać. W środku mają mnóstwo witaminy A, a także C. Dzięki temu pozytywnie wpływają na kości i wzrok, do tego na układ odpornościowy. Mało tego zawierają błonnik, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, jak i cynk, tiaminę, ryboflawinę oraz witaminy z grupy B.
Ten rodzaj cytrusa wyróżnia niski indeks glikemiczny, wynosi jedynie 30. Zatem to dobre rozwiązanie dla cukrzyków oraz dla osób na diecie. Co więcej, mandarynki stymulują usuwanie toksyn z organizmu, a także poprawiają trawienie, a to za sprawą kwasów organicznych. Będą doskonałe w walce z zaparciami, albo z chorobami układu moczowego, także z otyłością.
Nie tylko miąższ jest zdrowy, ale również sama skórka, ponieważ występuje tam nobiletyna i flawonoid. Dzięki tym składnikom obniżymy możliwość zachorowania na cukrzycę typu II oraz na miażdżyce, również zapobiegniemy odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. Sam olejek pozyskany z otoczki tego egzotycznego owocu działa, jak afrodyzjak. Pomaga też zwalczać bezsenność, depresję i uspokaja. Wpływa korzystnie na cerę, przede wszystkim na trądzik oraz na rozstępy.
Jakie mandarynki wybrać?
W sklepach jest kilkanaście rodzajów mandarynek. Klementynki to połączenie słodkiego smaku z nutką kwasowości, za to tangeno mają gorzką goryczkę grejpfruta. Satsuma są bez pestek, a tangerynki bardzo orzeźwiają.
Świeże owoce mandarynki pięknie pachną, są niebywale aromatyczne. Najlepiej wybierać produkty z mocno pomarańczową skórką oraz lekko miękkie. Unikaj za to tych, które mają puste miejsca, czy pomarszczoną otoczkę ponieważ to oznacza, że miąższ jest już wyschnięty, a co za tym idzie, niezbyt smaczny.
Mandarynki można przechowywać w lodówce, jak i poza nią. Co ważne przed spożyciem dokładnie wyszoruj skórkę. Dlaczego? To tam gromadzą się nie tylko zanieczyszczenia, ale również osadzają się resztki chemikaliów z nawozów.
Należy pamiętać, że cytrusy mocno uczulają, dlatego warto na początku zjeść niewielką ilość mandarynek, aby zapobiec silnej reakcji alergicznej. Kobiety w ciąży także powinny mocno uważać na ten typ owocu.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.