Ciasto francuskie ma szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ łatwo z niego zrobić szereg pysznych potraw zarówno na słodko jak i słono, o ile samo ciasto mamy już przygotowane lub kupione. Dania z ciasta francuskiego mogą być znakomitą przekąską np. paszteciki z mięsem w cieście francuskim, croissanty z szynką i serem lub idealnym deserem np.: jabłko w cieście, ciasto karpatka, czy napoleonka.
Oczywiście to tylko kilka z nielicznych wymienionych propozycji kulinarnych z udziałem ciasta francuskiego, z którego można na szybko zrobić pyszne i nieskomplikowane dania. Dlatego ten rodzaj ciasta warto okazyjnie mieć w swojej lodówce.
Kaloryczność ciasta francuskiego
I tutaj mam złą wiadomość. Otóż to pyszne i delikatne ciasto do niskokalorycznych nie należy. Ciasto francuskie ma aż 424 kcal w 100g. Ciasto francuskie jest przygotowywane w formie pieczonej, a jego upieczona wersja ma już 560 kcal / 100 g.
Ciasto to przed procesem pieczenia smarujemy np., jajkiem, aby jego skórka bardziej się zarumieniła i była chrupiąca. Biorąc pod uwagę dodatki zarówno słodkie, jak i słone, to kaloryczność już przygotowanej potrawy z francuskiego ciasta jest swego rodzaju bombą kaloryczną.
Dlaczego ciasto francuskie jest kaloryczną potrawą?
Ciasto francuskie cechuje się delikatną, lekką i chrupiącą konsystencją, co najbardziej w nim właśnie lubimy. Ale uzyskanie takiego ciasta wymaga dużo pracy i umiejętności, a także doboru wysokiej jakości składników. Ciasto francuskie jest pracochłonne, a jego tak lekką i kruchą spoistość zawdzięczamy dużej ilości masła, które jest jednym z podstawowych składników tego ciasta.
Ciasto francuskie zawiera najwięcej tłuszczu ze wszystkich ciast. Węglowodany w cieście francuskim pochodzą również z mąki pszennej i dużej ilości jaj. Dlatego przedkłada się to na większą ilość kalorii w porównaniu z innymi słodkimi przysmakami. W sklepach możemy kupić gotowe ciasto francuskie, co w dużej mierze zaoszczędza czasu na przygotowanie pysznej potrawy z tego rodzaju wypieku.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego
Ciasto francuskie w podstawowej swojej wersji składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Co prawda mąka stanowi jego niewielką ilość. Natomiast mamy tutaj więcej tłuszczu, bo aż 62 %. Niestety jest ono też źródłem dużej ilości węglowodanów (33%) i cholesterolu oraz śladowych ilości błonnika ok. 5 %.
Ten rodzaj ciasta nie jest za bardzo syte i pożywne. Z tego względu nadaje się na niewielką przekąskę, ale nie jako pełne danie np. obiadowe. Ponadto odradzane jest osobom ze schorzeniami miażdżycowymi, zaburzeniami gospodarki lipidowej (cholesterol), a także z dolegliwościami wątroby, dróg żółciowych, pęcherza żółciowego i trzustki.
Ciasto francuskie jest pyszną, kruchą i delikatną potrawą, która może stanowić bazę wielu ciekawym i smacznym daniom z jego udziałem. Niemniej jednak nie powinno być jedzone dość często, a szczególnie przez osoby odchudzające się lub mające wysoki cholesterol. Niestety ono powoduje przybieranie na wadze i nie jest zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na pyszne danie z udziałem ciasta francuskiego
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.