Owsiankę kochają dzieci, jak i dorośli. Ten klasyk śniadaniowy może mieć rozmaite dodatki, poza tym nieco odmienny sposób przygotowywania. Ile kalorii ma owsianka? Jakie wartości odżywcze skrywa? Nie wiesz? Spokojnie, w naszym artykule znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na temat tego dania!
Wartości odżywcze owsianki
Owsianka to danie na bazie płatków owsianych. Może być przygotowywana na mleku (krowim, jak i roślinnym) bądź na wodzie. W zależności od naszych kubków smakowych pojawiają się do niej odmienne dodatki. To wszystko mocno wpływa na kaloryczność, do tego na wartości odżywcze. Mamy tutaj w 100 g około 13 g białka, 60 g węglowodanów, a także 10 g błonnika. Pojawia się jeszcze mangan, miedź, potas, żelazo, cynk oraz w niewielkiej ilości witaminy – B5, B1 i E.
Ile kalorii ma owsianka?
Owsianka to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów, poza tym uda się wykorzystać naprawdę odmienne składniki, choć płatki owsiane są zawsze bazą. Poniżej znajdziesz kaloryczność kilku najpopularniejszych odsłon. W 100 g:
- owsianka na wodzie – 74 kcal
- owsianka z bananem na wodzie – 90 kcal, a na mleku już 325-350 kcal
- owsianka z owocami – miej więcej 270 kcal, choć dużo zależy od gatunku owoców i od tego, czy to woda bądź mleko
- owsianka z jabłkiem – 90 kcal ze średniej wielkości owocem
- owsianka pieczona – około 145 kcal
- owsianka na mleku – około 105 kcal
- owsianka czekoladowa – prawie 120 kcal
- owsianka błyskawiczna – 375 kcal
- owsianka na mleku kokosowym -175 kcal
- owsianka z masłem orzechowym – 146 kcal.
Pamiętaj, że to wartość podana tylko dla 100 g, a z reguły jeden posiłek zawiera miej więcej 2 porcje. Nie zapominaj o dodatkach, ponieważ to wszystko podnosi wartość kaloryczną!
Czy owsianka jest zdrowa?
Wiele osób zastanawia się, czy owsianka jest zdrowym daniem. Syci na długo, poza tym zapewnia wiele cennych witamin oraz mikroskładników dla naszego ciała. Duża zawartość błonnika pomaga nas zapobiec zaparciom, ponadto pozwala skutecznie oczyszczać organizm. Za to obecność beta-glutanu zwiększa ilość dobrych bakterii jelitowych. Nie każdy wie, że owsianka ma niski indeks glikemiczny. Co ją jeszcze wyróżnia? Kryje w sobie spore dawki żelaza, do tego witamin z grupy B i manganu. To danie dodaje energii!
Płatki owsiane mają wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi:
- pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu
- regulują pracę jelit
- wzmacniają mięśnie
- koją nerwy
- wspomagają odporność organizmu
- regulują przemianę materii
- obniżają ciśnienie krwi
- chronią przed działaniem wolnych rodników
- obniżają poziom cukru we krwi.
Dlaczego warto jeść owsiankę na diecie?
Na diecie często pojawiają się napady głodu, które są spowodowane obniżeniem dziennej normy kalorycznej. Owsianka pozwala nam tego uniknąć, ponieważ syci na długo i jest mocno odżywcza. Warto jednak wybierać mniej kaloryczną wersję, na przykład przygotowywaną na wodzie. Co ważne, dodatki również powinny być w wersji fit, czyli niskokaloryczne.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.