Dietę rozdzielną opracował dr. Haya i może być ona stosowana przez każdą osobę niezależenie od płci i wieku. Właściwie jest to recepta na zdrowe odżywianie, która nie tylko pozytywnie wpływa na kondycję naszego organizmu, ale też pozwala zadbać o prawidłową wagę naszego ciała.
Cechą charakterystyczną tego systemu odżywiania jest to, że nie musisz rezygnować z ulubionych produktów, wystarczy jedynie to, że odpowiednio je ze sobą dopasujesz, tak aby zostały w pełni przetworzone przez nasz metabolizm.
Na czym polega dieta rozdzielna Haya?
Zdrowe odżywianie polega nie tylko na wybieraniu wartościowych produktów żywnościowych, bogatych w składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu, ale też odpowiednim ich łączeniu ze sobą.
Nasz układ pokarmowy do trawienia poszczególnych grup produktów żywnościowych używa innych enzymów trawiennych i w inny sposób metabolizuje je w organizmie. Ponadto czas metabolizowania poszczególnych grup produktów żywnościowych jest również inny.
Metoda odżywiania dr. Haya wyodrębnia trzy grupy produktowe: węglowodany, białko i produkty neutralne. Węglowodany i białka są trawione przez inne enzymy trawienne w naszym żołądku. Z tego tez względu łączenie ich razem powoduje duże obciążenie dla naszego układu pokarmowego, co sprzyja dysfunkcjom tego układu oraz nadwadze. Trzeci grupa to produkty neutralne, które mogą być łączone zarówno z węglowodanami, jak i białkami.
Trzy grupy produktowe diety rozdzielnej
- Białka – mięso, owoce morza, ryby, jajka, mleko i nabiał
- Węglowodany – pieczywo, kasze, makaron, ziemniaki, owoce i rodzynki
- Produkty neutralne – tłuszcze, warzywa, zioła, kwaśne mleko, kefir, śmietana, grzyby, kiełki i czosnek
Jakich produktów nie zaleca się spożywać w diecie dr. Haya?
Jeżeli zależy ci na tym, aby zmniejszyć wagę swojego ciała, przy tym nie katując się głodowaniem, to ta dieta jest wprost dla ciebie. Odpowiednio łącząc ze sobą grupy produktowe, możesz zobaczyć bardzo szybko efekty. Niemniej jednak w trakcie odchudzania nie zaleca się spożywania: cukru, fast foodów, pieczywa białego, wędlin, czerwonego mięsa, napojów gazowanych, alkoholu oraz mocnej kawy i herbaty.
Dieta rozdzielna – zalety
– wspomaga pracę układu krążenia i pokarmowego
– przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, a tym samym wspomaga proces odchudzania.
– wpływa na pracę nerek- pomaga w leczeniu osobom zmagającym się z chorobami nerek
– zmniejsza napięcie nerwowe
– brak uczucia ciężkości i wzdęć po posiłku
Dieta rozdzielna – wady
– należy przestrzegać zasad łączenia produktów
– dieta nie przewiduje podjadania między posiłkami, nawet jeżeli są to zdrowe produkty żywnościowe.
Najnowsze badania dowiodły, że dieta dr. Haya jest pomocna w leczeniu chorób tarczycy. Obecnie zalecana jest dla osób cierpiących na Hashimoto. Ponadto odpowiednie łączenie produktów ma również wpływ na nasz indeks glikemiczny. Właściwie dopasowane posiłki obniżają jego wartość, a co za tym idzie, mają wpływ na masę naszego ciała. Z tego też względu osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością oraz chorujący na cukrzycę widzą pozytywne rezultaty tej diety.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.