Makrela wędzona jest jedną z najbardziej popularnych ryb, którą bez problemu możemy spotkać w każdym większym sklepie spożywczym. W sprzedaży można spotkać również świeżą rybę, ale w wersji wędzonej najczęściej znajduje się na półkach sklepowych. Proces wędzenia pozwala na dłuższej zachowanie jej świeżości i trwałości. Dzięki temu może być dłużej przechowywana i transportowana do miejsc dość oddalonych od morza. Dlatego tę rybę możemy zjeść zarówno w Jastarni nad samym morzem, jak i w górach np. w Zakopanem.
Makrela wędzona nadaje się bezpośrednio do jedzenia lub do przyrządzania z niej pysznych past kanapkowych. Ta smaczna i dość tłusta ryba jest ciekawą i pożywną alternatywą dla kanapek z serem lub wędliną.
Kalorie w makreli wędzonej – ile ich jest?
Makrela wędzona jest tłustą rybą i na ogół nie jest polecana w dietach odchudzających. Niemniej jednak nie należy z niej rezygnować, pomimo dość wysokiej kaloryczności. Wędzona makrela ma 354 kcal w 100 g, a porcja ważąca ok. 150 g to już 531 kcal. To dość dużo, ale przy tym należy się przyjrzeć, co tak naprawdę wpływa na kalorie w tej rybie. Otóż makrela posiada dość dużo białka, bo w 100 g mamy go aż 26 g, a także tłuszczu, którego jest 10 g w porcji 100- gramowej. Natomiast nie zawiera węglowodanów, mających największy wpływ na przyrost wagi.
Zatem wędzona makrela to posiłek wysokobiałkowy. Białko odpowiada za utrzymanie i odbudowę masy mięśniowej m.in. po wysiłku fizycznym. W procesie odchudzania białko też stanowi istotną rolę, ponieważ gdy zmniejszamy ilość spożywanych kalorii, to nie tylko ubywa nam tkanki tłuszczowej, ale też cierpi na tym nasza tkanka mięśniowa. Z tego też względu dietetycy tak dobierają potrawy w jadłospisach dla osób odchudzających się, aby nie zabrakło w nich również protein.
Makrela wędzona jest idealnym posiłkiem dla osób aktywnie uprawiających sport i dbających o dobrą kondycję, mogą po nią również sięgnąć osoby odchudzające się, które oprócz diety również aktywnie ćwiczą.
Wartości odżywcze makreli
Jedzenie zdrowych tłustych potraw od czasu do czasu jest wskazane. Niewątpliwie do tej kategorii posiłków możemy zaliczyć makrelę wędzoną, która zawiera owszem dużo tłuszczu, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ta forma tłuszczów jest najlepiej przyswajana przez nasz organizm oraz jest źródłem tzw. zdrowego cholesterolu (HDL). Przy tym na długo syci i korzystnie wpływa na naszą figurę.
Makrela wędzona posiada dużo potasu i magnezu, które wspomagają przyswajanie białek, trawienie tłuszczy i węglowodanów, a także dbają o układ krążenia, poprawiają pamięć i koncentrację oraz wzmacniają mięśnie. Zawarty w niej wapń wzmacnia układ kostny.
W makreli wędzonej nie brakuje też witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera witaminy z grupy A (retinol), B (B1,B2,B6,B12), D, E, PP (niacyna) i kwas foliowy.
Witaminy i minerały zawarte w tej rybie stanowią idealny duet, który wspiera naszą odporność na potęgę także u dzieci. Dzięki zawartym w niej składnikom wspomaga rozwój intelektualny u dzieci i młodzieży, u dorosłych poprawia funkcję pracy mózgu oraz pamięć. W starszym wieku chroni przed demencją i opóźnia rozwój choroby Alzheimera.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.