Chory lub podrażniony żołądek potrafi skutecznie odebrać apetyt i chęć do życia. Oprócz odpowiednich leków konieczne jest przejście na dietę lekkostrawną. W takich sytuacjach raczej nie ma się ochoty na jedzenie czegokolwiek, dlatego poprosiliśmy naszą redakcyjną Babcię Stasię, by zdradziła przepis na swój niezawodny „Jabłecznik” – prosty i lekki obiad, który ukoi żołądek i poprawi humor każdemu choremu.
Są takie sytuacje w życiu, kiedy musimy dać odpocząć naszemu układowi pokarmowemu. Przypadkowe zjedzenie nieświeżych produktów, czy zakażenie jednym z wirusów, wywołujących chorobę potocznie nazywaną „grypą żołądkową” to czas, w którym warto zrezygnować ze spożywania ciężkich i tłustych dań. Jeżeli czujesz, że żołądek odmawia współpracy – kontynuacja swojej codziennej diety tylko zintensyfikuje nieprzyjemne dolegliwości. Możesz ominąć kilka posiłków, jednocześnie pamiętając o przyjmowaniu dużej ilości płynów, by nie doprowadzić do odwodnienia.
Jedz wtedy, kiedy jesteś głodny
Gdy sytuacja nieco się uspokoi i poczujesz, że jesteś głodny – czas na dietę. Najlepiej zjedz coś delikatnego i lekkiego. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie ciepłego posiłku albo chociaż wypicie gorzkiej, czarnej herbaty. Pamiętaj o tym, by nie była ona zbyt gorąca – skrajne temperatury nie wpłyną korzystnie na podrażniony układ pokarmowy.
Przy diecie lekkostrawnej wskazane jest spożywanie białego pieczywa, chudego mięsa, a także warzyw i owoców. Zwłaszcza te ostatnie pomogą uzupełnić niedobory substancji odżywczych, które utraciliśmy w przebiegu choroby. Uważaj jednak na cytrusy i niektóre warzywa: cebulę, szparagi czy strączki – zostaw je na lepsze czasy.
Ryż z jabłkami – najlepszy przepis
Jeżeli przypomnisz sobie lekkostrawny obiad na chory żołądek z dzieciństwa – z pewnością spotkałeś się z jakąś wariacją na temat ryżu z jabłkami. Pewnie jedne były lepsze inne gorsze, jednak nasz przepis Babci Stasi to prawdziwy rarytas! Nie tylko złagodzi przykre objawy, ale także wzmocni morale każdego chorującego – bez względu na wiek.
Ryżowy „Jabłecznik” Babci Stasi
SKŁADNIKI:
- 2-3 duże jabłka
- 50 ml mleka krowiego lub migdałowego
- 100 g ryżu
- szczypta cynamonu
WYKONANIE:
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Ugotuj ryż, przełóż do miski i zalej mlekiem. Dodaj jabłka i dopraw cynamonem. Jedz ciepłe i rozkoszuj się przyjemnym smakiem i aromatem!
Więcej przepisów znajdziesz na https://naturalnieozdrowiu.pl/dieta-lekkostrawna-przepisy-na-lekkie-dania/
Kilka słów o właściwościach
Niewątpliwą zaletą tego posiłku jest prostota jego wykonania. Jeżeli nie masz siły na obieranie i ucieranie jabłek: możesz kupić gotowy mus w sklepie. Ciepły posiłek ukoi żołądek oraz złagodzi dolegliwości bólowe. Nieprzypadkowo w przepisie znalazł się cynamon – jest to przyprawa, która wykazuje pozytywne działanie na układ trawienny.
Podaliśmy proporcje potrawy dla jednej osoby, jednak z łatwością przeliczysz je na większą ilość. Potrawa dobrze przechowuje się w lodówce, dlatego możesz od razu przygotować jej więcej. Być może okaże się, że przez rozstrój żołądka nie będziesz w stanie jeść nic innego – wtedy zawsze będzie pod ręką.