orzechy wloskie

Ile kalorii mają orzechy włoskie? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne


Orzechy włoskie to najpopularniejsze w naszym kraju bakalie, którymi urozmaicamy sobie liczne desery, dodajemy je do ciasta oraz jemy świeże. W kuchni wykorzystywane są często do potraw słodkich, ale też są podawane z wytrawnymi daniami np. sałatkami. Wartości odżywcze orzechów włoskich znane są od dawna. Zawierają różne składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.


Ile kalorii mają orzechy włoskie?

Ten gatunek orzechów uważany jest za najbardziej kaloryczny spośród wszystkich innych przedstawicieli tego gatunku. 100 g orzechów włoskich  posiada 645 kcal. A zatem  pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale pomimo to warto z nich nie rezygnować, ponieważ dostarczają dużą porcję niezbędnych witamin i minerałów dla naszego organizmu. Przy tym indeks glikemiczny tych produktów jest niski, bo wynosi IG20. Dlatego pomimo dość wysokiej kaloryczności te orzechy są uwzględniane w dietach odchudzających. Co prawda dietetycy ostrzegają, aby z nimi nie przesadzać.

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie posiadają wiele cennych minerałów, witamin oraz innych substancji odżywczych ważnych dla naszego zdrowia.

W 100 g orzechów włoskich znajdziemy: 15,23 g Białka, 65,21 g tłuszczu, 13,7 węglowodanów (w tym cukry proste 2,61 g) i 6,7 g błonnika.

Witaminy: witamina C (1,3 mg), tiamina (0,34 mg), ryboflawina (0,15 g), niacyna (1,25 mg), witamina K (2,7 µg), witamina B6 (0,54 mg), kwas foliowy (98 µg), witamina A (20 IU), witamina E (0,70 mg).

Koniecznie przeczytaj  Dieta Arnolda Schwarzeneggera - jak wyglądała?

Minerały: Magnez (158 mg), Fosfor (346 mg), Potas (441 mg), Wapń (98 mg), Żelazo (2,91 mg), Cynk (3,1 mg) i Sód (2 mg).

To, co wyróżnia te orzechy to spore dawki minerałów i witamin. Ale to nie wszystko. Orzechy włoskie w diecie mogą spokojnie zastąpić ryby, gdyż są źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in. regulują poziom cholesterolu w naszym organizmie.

W tych produktach znajdziemy m.in. nienasycone kwasu tłuszczowe omega-3, w dawkach zaspokajających nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki odżywcze (wystarczą 3 orzechy włoskie). Ponadto orzechy są źródłem L- argininy i koenzymu Q10 oraz kwasu elagowego i folianów. W swoim składzie zwierają kwasy tłuszczowe nasycone 6,125 g, jednonienasycone 8,933 g, wielonasycone 47,174 g.

Własności zdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie warto wprowadzić do swojej  codziennej diety ze względu na bogactwo wartości odżywczych oraz prozdrowotne działanie na nasz organizm. A zatem jakie własności zdrowotne i lecznicze mają orzechy włoskie:

  • Kwasy wielonasycone tłuszczowe, zawarte w tych produktach, pozwalają obniżyć cholesterol i działają przeciwzakrzepowo. Substancja L-arginina i koenzym Q10  rozszerzają naczynia wieńcowe, obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają chorobom serca.
  • Obniżają ryzyko zachorowania na nowotworowy. Kwasy fenolowy i  elagowy podnoszą odporność i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
  • Składniki odżywcze zawarte w orzechach włoskich poprawiają prace mózgu i koncentrację oraz zapobiegają chorobom mózgu wieku starczego. Przy okazji biorą udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek krwi w naszym organizmie.
  • Zwalczają nadmierna potliwość. Duża ilość garbników w orzechach włoskich, które mają działanie antybakteryjne, sprawiają, że napar z orzechów skutecznie zwalcza potliwość szczególnie stóp. Sam specyfik działa kojąco i łagodzi podrażnienia skóry.
  • Zarówno orzechy, jak i same liście orzecha włoskiego stosowane są w dolegliwościach hemoroidów i żylaków stóp.
  • Poprawiają wygląd cery i włosów. Wyciąg z orzecha włoskiego znajduje zastosowanie w kremach dla cery tłustej i trądzikowej, ale też dojrzałej (ze względu na koenzym Q10). Orzechy włoskie skutecznie zwalczają wolne rodniki i opóźniają efekty starzenia się skóry, a także poprawiają wygląd naszych włosów.
  • Łagodzą problemy żołądkowe, a przede wszystkim zwalczają wszelkiego rodzaju zatrucia bakteryjne wywołane: paciorkowcami, gronkowcami, durem brzusznym. Mają działanie grzybobójcze i przeciwzapalne.
  • Wzmacniają układ nerwowy. Polecane są przy nadpobudliwości, stresie, przemęczeniu oraz w kłopotach ze snem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *