obrany banan na zoltym tle

Ile kalorii ma banan? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne


Krąży pogłoska, że banan jest niezwykle kalorycznym owocem. Ale czy to, aby na pewno prawda? Co dokładnie zawiera? Ile kalorii ma banan? Banan ma dokładnie 90 kalorii w 100 gramach, ale tylko w swojej podstawowej wersji. Poznaj ich więcej!


Kalorie w bananie

Uprawia się kilkanaście rodzajów bananów. W naszym kraju dostaniemy przede wszystkim odmianę Cavendish. Jest zdecydowanie najpopularniejsza ze wszystkich. Ile kalorii ma banan? Wartość ta jest proporcjonalna do wielkości owocu.

  • Jeden banan ważący około 100 gram ma 90 kalorii;
  • Średni banan 120 gram zawiera 115 kalorii;
  • Suszone banany natomiast są zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te świeże, ponieważ w 100 gramach owocu jest aż 360 kalorii;
  • Smażone chipsy bananowe mają około 500 kalorii w 100 gramach.

Banan zawiera 75% wody, ponadto węglowodany (22%) i niewiele białka, bo około 1%. Mimo to dlaczego jest aż tak kaloryczny? Ten owoc w żółtej skórce ma wysoki indeks glikemiczny.  Pamiętaj, że im bardziej dojrzały produkt wybierzesz tym indeks będzie wyższy! Czasami sięga nawet ponad 70.

Koniecznie przeczytaj  Ile kalorii ma mango? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Właściwości banana

Największą zaletą spożywania bananów jest to, że mają one w sobie ogromną dawkę potasu. Ten składnik korzystnie wpływa na wiele aspektów ludzkiego organizmu, między innymi na układ krwionośny. Co jeszcze jest w miąższu ukrytym pod żółtą skórką?

Spora ilość żelaza, cynku, magnezu, jodu i fosforu. Do tego są witaminy z grupy B, beta-karoten oraz witamina C. Banany obniżają cholesterol, dobroczynnie działają na wrzody, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, na przykład na raka nerek. Ponadto pomagają zniwelować występowanie wzdęć oraz zaparć.

Nie tylko środek banana ma wiele właściwości, ale także i sama jego skórka. Wystarczy wewnętrzną stroną potrzeć miejsce ukąszenia po owadzie, a zmniejszymy obrzęk oraz uśmierzymy ból. Naturalny efekt wybielenia bez podrażnień osiągniemy, gdy kilka razy w tygodniu będziemy delikatnie masować zęby właśnie miękkim środkiem skórki.

Kto może jeść banany?

Egzotyczne owoce wbrew pozorom są łatwo dostępne. Banany znajdziesz w każdym sklepie. Mogą je spożywać nawet małe dzieci, dzięki temu ryzyko pojawienia się biegunki znacząco się u nich zmniejsza.

Koniecznie przeczytaj  Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać? Zacznij już dzisiaj!

Banany powodują, że na długo odczuwamy efekt sytości. Więc to doskonała przekąska dla osób na diecie, albo tych które chcą zmniejszyć ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia.

Zdecydowanie odradzamy jedzenie bananów dla diabetyków, a to ze względu na wysoki indeks glikemiczny tego owocu. Niestety, po spożyciu bardzo szybko podniesie się poziom glukozy we krwi. Za to u sportowców banan pomoże odbudować zasoby glikogenu mięśniowego utracone podczas wysiłku fizycznego.

Nie da się ukryć, że banany poprawiają nastrój, do tego stymulują rozwój prawidłowej flory jelitowej i tworzenie enzymów trawiennych. Warto włączyć je do diety!


 

Artykuł zaktualizowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *