kalafior

Ile kalorii ma kalafior? Właściwości odżywcze i wartość energetyczna


Historia uprawy kalafiora sięga okresu jeszcze przed naszą erą, kiedy ta roślina była już znana w Azji mniejszej. Do Europy kalafior trafił w XVI wieku. Ponoć do Polski przywiozła go Królowa Bona i rozpopularyzowała jego uprawę w naszym kraju.


Kalafior należy do rodziny warzyw kapustnych. Jego jadalną częścią jest tzw. róża, otoczona zielonymi liśćmi chroniącymi go przed czynnikami zewnętrznymi. Za jego smak poniekąd odpowiadają związki siarki, które w procesie gotowania uwalniają zapach niekoniecznie odpowiadający każdemu.

Niemniej jednak warto go zaprosić do swojego jadłospisu ze względu na bogatą gamę wartości odżywczych i niską kaloryczność.

Wartość energetyczna kalafiora

Porcja 100g kalafiora posiada 25 kcal. Natomiast to warzywo średniej wielkości (80 dkg) ma tylko 200 kcal. Aby spalić 200 kcal, należy np. jeździć na rowerze przez 29 minut, biegać 20 minut lub pływać przez 24 minuty.

Kalorie w kalafiorze stanowią: 26% białka, 8% tłuszczy i 66% węglowodanów.

Zatem uważany jest za produkt niskokaloryczny, choć są warzywa, które są jeszcze mniej kaloryczne niż kalafior. Niemniej jednak posiada on niski indeks glikemiczny i z tego względu jest idealnym produktem dla cukrzyków i osób będących na diecie odchudzającej.

Wartości odżywcze kalafiora

Kalafior pomimo swojego specyficznego smaku i zapachu jest bardzo zdrowym warzywem. Posiada bogactwo witamin i minerałów, takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i k. Ponadto jest on cennym źródłem błonnika, kwasu foliowego  oraz zawiera dużo przeciwutleniaczy. Kalafior ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Posiada również fitosterole, pozwalające na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zawiera związek sulforafan, który silnie działa przeciw nowotworowo. Kalafior jest jednym z nielicznych warzyw, które nie wywołują alergii. Z tego też względu warto go wprowadzić do diety kilkumiesięcznych dzieci, rozpoczynających swoją przygodę z jedzeniem.

  Ile kalorii ma chleb pszenny? Zdrowy czy nie?

Odmiany kalafiora

Najbardziej popularną odmianą tego warzywa jest kalafior biały, który najczęściej spotykamy w sklepach. Niemniej jednak odmian kalafiora jest bardzo wiele, ale najbardziej rozpoznawalne są cztery typy:

  • kalafior biały – wyraźnie w kolorze mlecznobiałym, najczęściej spotykany na straganach i stoiskach z warzywami;
  • kalafior pomarańczowy (żółty) – smak podobny do odmiany białej, wyróżnia się tylko pomarańczowym kolorem, który pozostaje nawet po jego ugotowaniu. W ten sposób pięknie prezentuje się na talerzu;
  • kalafior zielony – jego różyczkowate kwiatostany przypominają stożki o zielonej barwie. Po ugotowaniu zielona barwa tego warzywa jest bardziej intensywna, w smaku przypomina brokuł.
  • kalafior fioletowy – dość rzadko spotykany. Ma piękne wybarwione różyczki kwiatowe, przez to idealnie nadaje się jako element dekoracji każdego dania. W smaku jest lekko pikantny.

Kalafior jest dość powszechnym warzywem i można go spotkać w sklepach praktycznie przez cały rok.  Warzywo to jest łatwe w przechowywaniu, może być przetrzymywany w lodówce przez pewien czas, a nawet można go zamrozić na okres nie dłuższy niż trzy miesiące.

Dodaj komentarz