Fasolka po bretońsku, to popularne polskie danie na bazie gotowanej (duszonej) fasoli i pomidorów. W jej składzie oprócz fasoli może się znaleźć boczek, kiełbasa lub kurczak. Co ciekawe, fasolkę po bretońsku mogą spożywać osoby będące na diecie wegetariańskiej, wtedy zamiast mięsa, można do niej dołożyć dodatki warzywne typu paprykę, marchew i wiele innych, aby wzbogacić jej smak.
Ile kalorii ma fasolka po bretońsku?
Kaloryczność tej potrawy w dużej mierze zależy od składników, z których jest ona zrobiona, a także od tego czy kupujemy ją w sklepie, czy zaś sami robimy. Porcja klasycznej fasolki po bretońsku z boczkiem ma około 165 kcal w 100g.
Fasolka bretońska z kurczakiem w 100g ma 106 kcal. To idealna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, które dbają o własną sylwetkę. Zarówno fasola, jak i kurczak mają dużo białka, potrzebnego do odbudowy masy mięśniowej.
Fasolka po bretońsku wegetariańska w 100 g ma ok. 92 kcal. I jest najbardziej lekkostrawnym wariantem ze wszystkich możliwych rodzajów tej potrawy.
Wartości odżywcze fasolki po bretońsku
Potrawa ta posiada w 100g: 19,4 g tłuszczu, 26,4g węglowodanów, 20 g białka i 6,2 g błonnika. Posiada również magnez, wapń, potas, fosfor i sód, a także witaminę D i witaminy z grupy B.
Zawartość substancji odżywczych w 100g fasolki po bretońsku:
- Sód 152 mg
- Potas 332 mg
- Wapń 41 mg
- Fosfor 148 mg
- Magnez 42 mg
- Żelazo 1 mg
- Cynk 1 mg
- Witamina A 45 µg
- Beta- karoten 50 µg
- Witamina E 1 mg
- Niacyna 1 mg
- Falocyna 25 µg
- Witamina C 1 mg.
Czy fasolka po bretońsku jest dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej?
Na to pytanie można odpowiedzieć i tak i nie. Fasolka po bretońsku w małych ilościach np. 100 g to zaledwie 160 kcal. Wydaje się mało, a jednocześnie dość odżywczo. Fasola ma dużo białka i innych substancji odżywczych, które są bardzo potrzebne również dla osób będących na diecie. Niemniej jednak jest wiele produktów żywnościowych dostarczających odpowiednie dzienne dawki składników odżywczych, a przy tym mających mniej kalorii.
Jednak jak ktoś lubi tę potrawę, to również może ją zjeść w wersji tzw. light, czyli bez tłustego boczku i kiełbasy, a za to z delikatnym kurczakiem. Taka potrawa jest zdecydowanie odżywcza, bardziej lekkostrawna i posiada mniej kalorii. Fasolka po bretońsku jest dobrym wyborem dla osób uprawiających sport i aktywnych fizycznie.
To danie zdecydowanie ma dużo białka, które jest szczególnie potrzebne do regeneracji i odbudowy masy mięśniowej po wysiłku fizycznym. Jeżeli jednocześnie jesteś na diecie odchudzającej i uprawiasz sport, to fasolka po bretońsku z kurczakiem jest dla ciebie odpowiednim posiłkiem, o ile będziesz trzymać się zalecanej porcji.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.