W ostatnim czasie dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna. Na czym polega? Jak wygląda przykładowy jadłospis? Zobacz koniecznie!
Dieta bezglutenowa – dla kogo?
W ostatnich latach rezygnacja z glutenu stała się niezwykle modna. Niektórzy nie jedzą produktów z tym dodatkiem dobrowolnie, inni natomiast w pewnym stopniu są do tego zmuszeni, ponieważ cierpią na celiakię lub chorobę trzewną. Bywa i tak, że część ludzi ma alergię na ten składnik. Pozostałe osoby bez problemu mogą spożywać żywność zawierającą gluten.
Badania pomogą nam stwierdzić, czy możemy bezpiecznie konsumować gluten, czy też nie. Będą to wyniki z krwi, takie jak:
- badania genetyczne
- IgA całkowite
- przeciwciała przeciw EMA, czyli endymysium w klasie IgA lub IgG
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA.
W wielu przypadkach nietolerancja na gluten daje o sobie znać poprzez pewne objawy, między innymi są to:
- bóle brzucha
- luźne stolce
- wzdęcia
- zapalenie jelit
- łysienie plackowate
- zapalenie stawów
- próchnica
- zaburzenia pamięci
- afty w jamie ustnej.
Osoby chorujące na cukrzyce, tarczyce, zapalenie błony śluzowej żołądka, depresje, autyzm, zespół Downa oraz Turnera często nie mogą jeść glutenu, tak samo jak Ci z nietolerancją na laktozę.
Dieta bezglutenowa – co można, a czego nie?
Najprościej mówiąc dieta bezglutenowa to wyeliminowanie z menu wszystkich produktów, które zawierają w sobie ten składnik. Trzeba zapomnieć o spożywaniu żywności, która powstała z pszenicy, żyta, tudzież jęczmienia. Białe pieczywo jest zabronione, tak samo jak makarony, mąki, a także kasze – jęczmienna, pęczak, perłowa, kasza manna. Również niektóre mięsne artykuły nie są dozwolone, między innymi będzie to kaszanka, salceson, czy pasztetowa. Należy dobrze czytać składy artykułów, bo gluten często jest ukryty. Mamy go, na przykład w majonezie, kakao, lodach, panierkach, proszku do pieczenia, owocowych jogurtach, płatkach zbożowych, w tym także w chipsach i w maśle orzechowym.
W diecie bezglutenowej spokojnie znajdzie się – naturalna herbata, kawa oraz miód. Do tego ryż, gryka, kasza gryczana i jaglana, proso, soja, kukurydza, maniok, ziemniaki, soczewica, fasola, orzechy oraz tapioka. Co ciekawe większość osób chorująca na celiakię dobrze znosi spożywanie owsa. Choć trzeba uważać, bo niekiedy zboża są ze sobą zmieszane i może znaleźć się tutaj odrobina pszenicy, tudzież żyta.
Przykładowy jadłospis dla osób na diecie bezglutenowej
Nie da się ukryć, że dieta bezglutenowa nieco nas ogranicza, ponieważ musimy zrezygnować z wielu produktów spożywczych. To nie oznacza, że nasze menu ma być nudne. Wystarczy trochę inwencji twórczej i mieszania smaków. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis na cały dzień:
- śniadanie – naturalna herbata plus domowe musli składające się z suszonych bakalii (1/2 szklanki), orzechów (1/4 szklanki) oraz siemienia lnianego (1/2 szklanki) i wiórków kokosowych (1/4 szklanki). Do tego będzie szklanka mleka – krowiego bądź roślinnego, na przykład kokosowego. Wystarczy płyn podgrzać i zalać nim naszą mieszankę.
- Drugie śniadanie – sałatka owocowa. Łączysz ze sobą dowolne owoce, możesz dodać tu nawet bakalie. 2 łyżki jogurtu naturalnego dopełnią całość.
- Obiad – kotlety z mięsa i z warzyw z rosołu z dodatkiem grzybów leśnych bądź rosół z makaronem bezglutenowym.
- Podwieczorek – kawałek bezglutenowego brownie zrobionego z fasoli z nutką cynamonu oraz naturalna herbata.
- Kolacja – grillowane warzywa z pieczonym królikiem i ziołami, na przykład z majerankiem.
W sklepach znajdziesz masę bezpszennych produktów, na przykład spody do pizzy, czy bułki typu pitta. Niemniej jest ciastek bez glutenu, a także dań gotowych. Dokładnie jednak czytaj skład, bo może tam być sporo emulgatorów i innych szkodliwych substancji! Gluten niekiedy kryje się pod inną nazwą:
- modyfikowanej skrobi
- zagęszczaczy zbożowych
- białka zbożowego
- skrobi warzywnej
- skrobi spożywczej.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.