borowki amerykanskie

Ile kalorii ma borówka amerykańska? Wartości odżywcze i właściwości lecznicze


Borówka amerykańska inaczej zwana borówką wysoką jest owocem, którego właściwości lecznicze poznano dopiero w ubiegłym wieku. Wtedy właśnie zaczęto jej uprawę. Borówka jest krewną naszej jagody czarnej. Niemniej jednak wyróżnia się od niej wielkością i słodszym smakiem. Jak stwierdzono, jest również skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Zobacz jakie właściwości, ma borówka amerykańska.


Ile kalorii ma borówka amerykańska?

Borówka amerykańska, pomimo że jest dość słodkim owocem, jest niskokaloryczna. 100 g borówki ma zaledwie 57 kcal. W tym zawiera 0,74 g białka, 0,33 g tłuszczu, 2,4 g błonnika i 14,5 g węglowodanów, wśród nich aż 10 g to cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego z powodzeniem może być spożywana praktycznie przez wszystkich

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Wśród nich znajduje się witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E i K. Pośród minerałów możemy wyróżnić: wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Niska kaloryczność i bogaty skład sprawiają, że borówka amerykańska może być stosowana, jako remedium w wielu procesach leczniczych.

Koniecznie przeczytaj  Ile kalorii ma rosół? Czy można jeść rosół na diecie?

Właściwości lecznicze i zdrowotne borówki amerykańskiej

Pozytywne skutki lecznicze z udziałem borówki amerykańskiej zauważono w wielu dolegliwościach i chorobach. Do jej prozdrowotnych właściwości można zaliczyć:

1. Poprawa pamięci

Borówka amerykańska poprawia pamięć dzięki dużej zawartości flawonoidów, które odwracają procesy ubytku pamięci, pojawiającego się z wiekiem. Badania na Uniwersytecie Medycznym w Penninsula dowiodły, że codzienne spożywanie borówki amerykańskiej już po trzech tygodniach zdecydowanie poprawia pamięć. A z czasem jest coraz lepiej. Eksperyment medyczny przeprowadzono na grupie osób, którym przez 12 tygodni do posiłku podawano właśnie ten owoc.

2. Zapobiega nadciśnieniu

Zaobserwowano, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcje borówki, o 10% rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze. Zasługą takiego stanu rzeczy jest obecność antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów.

3. Zmniejsza ryzyko nowotworów

Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, szczególnie tych  na tle hormonalnym. Fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, skutecznie blokują działanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów  na tle hormono-zależnym. Do tego typu zmian nowotworowych zaliczają się m.in. rak piersi, nowotwór szyjki macicy itp. Antynowotworowe właściwości ma kwas elagowy, również zawarty w borówce amerykańskiej.

Koniecznie przeczytaj  Dieta rozdzielna Haya - efekty, zasady i produkty

4. Zapobiega marskości wątroby

Owoce borówki amerykańskiej odmiany rózgowatej hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C. Dzięki temu zapobiegają marskości wątroby oraz działają ochronnie na komórki wątroby (hepatocyty).

5. Wspomaga pracę oczu

Borówka stosowana jest w leczeniu chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej, czy zaćma. W czasie II wojny światowej brytyjscy lotnicy jedli borówkę amerykańską, w celu poprawy ostrości widzenia w nocy.

6. Poprawia pracę układu pokarmowego

Błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce usuwają toksyny i wszelkiego rodzaju szkodliwe substancje przemiany materii z naszego organizmu. Ponadto owoce borówki zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie i niszczą m.in. szkodliwe szczepy bakterii E. Coli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *