Maliny są pyszne i niesłychanie aromatyczne. Goszczą na naszych stołach w różnej postaci. Te owoce sezonowe pełne są witamin oraz mikroelementów. Koniecznie zobacz!
Ile kalorii mają maliny?
Maliny rosną dziko w lasach, jak i w przydomowych ogródkach. Im ciemniejsza barwa owocu tym jest on bardziej dojrzały, a co za tym idzie smaczniejszy. Garść malin ma mniej więcej 30 kcal, a szklanka o pojemności 250 mililitrów – 35 kalorii. Mrożone maliny w formie sorbetu to już więcej, bo 60 kalorii w jednej niewielkiej gałce. Znajdziemy jeszcze inne produkty stworzone na bazie tego smakowitego owocu, między innymi sok, który w 100 mililitrach skrywa ponad 210 kcal.
Późnym latem i jesienią maliny są najsmaczniejsze, ponieważ trwa na nie sezon. Choć przez cały rok uda się znaleźć świeże na sklepowych półkach, tak samo jak te mrożone. Trzeba pamiętać, że za sprawą niskiej temperatury tracą sporo cennych witamin, a ich kaloryczność w 100 gramach sięga 61 kalorii.
Wartości odżywcze malin
Pyszne maliny kryją w sobie wiele witamin i mikroelementów. Posiadają najwyższy wskaźnik przeciwutleniaczy w postaci prozdrowotnych kwasów wśród owoców. Do tego zawierają antyoksydanty, garbniki, a także witaminę C, witaminy z grupy B, jak i dużo błonnika pokarmowego. Do tego jest potas, magnez, żelazo, miedź, a także wiele innych biopierwiastków. Dzięki tak cennemu składowi maliny są bardzo zdrowe przede wszystkim:
- zapobiegają anemii
- wspomagają odchudzanie
- wspomagają odporność
- regulują pracę jelit
- działają uspokajająco
- spalanie tkanki tłuszczowej
- spowalniają proces starzenia
- poprawiają samopoczucie
- odżywiają skórę
- leczą przeziębienie
- korzystnie wpływają na pracę mięśni oraz układu krwionośnego
- mają działanie moczopędne
- wspomagają serce
- wykazują właściwości antynowotworowe.
Nie tylko owoce malin kumulują w sobie cenne dla organizmu składniki, ale także ich liście. Napar z tej części zmniejsza dolegliwości miesiączkowe, łagodzi objawy biegunki, czy też działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Do tego jeszcze rozgrzewa ciało, więc jest idealny na zimę. Dobrze kupować mieszanki łączące zarówno suszone owoce, jak i liście. Dlaczego? W ten sposób w jednym produkcie mamy maksimum właściwości!
Co ciekawe maliny zawierają salicylany, które działają podobnie do aspiryny. Zatem obniżają temperaturę ciała, wspomagają wydzielanie potu oraz działają przeciwgorączkowo. Poprzez to wyśmienicie sprawdzą się podczas grypy i przeziębień. Maliny to również doskonałe owoce na odchudzanie, wspomagają redukcję i wzmagają spalanie tkanki tłuszczowej.
Co warto wiedzieć o malinach?
Dziko rosnące maliny zdecydowanie mocniej pachną niż te uprawiane na masową skalę. Poza tym nie są zanieczyszczone żadnymi chemicznymi substancjami, których używa się na plantacjach w celu ochrony roślin.
Istnieje ponad 200 odmian tej rośliny. Co ważne nie wszystkie owoce są różowe, czy czerwone, ponieważ zdarzają się maliny żółte, białe, a nawet prawie czarne. Różnią się nie tylko barwą, ale również kształtem, czy wielkością. .
Niestety, ale maliny szybko się psują, zwłaszcza mocno dojrzałe owoce. Najlepiej przechowywać je w zaciemnionych i zimnych miejscach.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.