Nie musisz od razu sięgać po suplementy, które wspomagają spalanie tłuszczu, bo istnieją naturalne spalacze tłuszczu. Co ciekawe są to nie tylko ostre przyprawy. Koniecznie zobacz, jakie to produkty!
Naturalne spalacze tłuszczu – co to takiego?
Są pewne produkty spożywcze, które podkręcają nasz metabolizm, poza tym spalają tkankę tłuszczową. Jak? Podnoszą temperaturę naszego ciała, a co za tym idzie następuje wzrost termogenezy. Naturalne spalacze to zdecydowanie tańsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych suplementów, a co najważniejsze dużo bezpieczniejsza dla naszego organizmu. Poniżej znajdziesz 10 produktów, które przyspieszają spalanie tłuszczu.
Imbir – aromatyczna roślina o działaniu odchudzającym
Imbir to niezbędny element w kuchni azjatyckiej. Nic dziwnego, ponieważ doskonale podkreśla smak dań, jak również pozytywnie wpływa na układ trawienny. Ten korzeń zawiera kapsaicynę, podobnie jak pieprz kajeński, dzięki temu podkręca metabolizm. Poza tym łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe, pomaga w walce z przeziębieniem oraz zwiększa koncentracje. Najlepiej wykorzystywać świeży imbir, ewentualnie postawić na sproszkowaną wersje.
Cynamon – dobry nie tylko do szarlotki!
Aromatyczny cynamon zarówno sproszkowany, jak i w formie laski sprawdzi się w kuchni każdej osoby, która chce zgubić nadprogramowe kilogramy. Korzenna przyprawa doskonale wpływa na układ trawienny, do tego reguluje cukier. Co ciekawe zmniejsza apetyt, a to bardzo ważne, gdy ktoś jest na diecie. Dzięki zawartości termogeników metabolizm działa o wiele lepiej. Cynamon wykorzystaj nie tylko do słodkich dań, ale na przykład do napoju z dodatkiem miodu, czy dań mięsnych. 2 łyżki na dobę to maksymalna porcja.
Kurkuma – przyprawa o cudownych właściwościach
Kolejną przydatną przyprawą w diecie odchudzającej jest kurkuma. Ma ona charakterystyczny żółty kolor. Znajdziemy w niej kurkuminę chroniącą przed otyłością. A to właśnie ona zmniejsza leptynooodporność. Ten hormon reguluje apetyt, a więc szybciej jesteśmy najedzeni i to na dłużej. Mało tego, kurkuma wspomaga metabolizm i=oraz ogranicza rozrost komórek tłuszczowych. 1 łyżeczka dziennie w zupełności wystarczy.
Zielona herbata – napój zalecany w kuracji odchudzającej
Kolejnym naturalnym spalaczem tłuszczu jest zielona herbata. Spokojnie można wypić 2-3 filiżanki dziennie, najlepiej naturalnej, ewentualnie tej z dodatkiem suszonych owoców. Ten napar nie tylko przyspiesza metabolizm i hamuje apetyt, ale dodatkowo pozytywnie wpływa na całe ciało, bo zawiera antyoksydanty oraz polifenole. Występują w zielonej herbacie również liczne mikroelementy, aminokwasy oraz witaminy, między innymi E, A i C.
Czerwona herbata – napar pomocny w odchudzaniu
Nie tylko zielona herbata jest zalecana w czasie odchudzania, ale też czerwona odmiana. Działa ona bardzo podobnie, jednak nie zawiera kofeiny, jak wersja zielona, dlatego może być spożywana nawet przez osoby z wysokim ciśnieniem. Czerwona herbata mocno pobudza perystaltykę jelit, pozytywnie też wpływa na układ krążenia, w tym na serce.
Czarna kawa – pobudza i spala tłuszcz
Herbaty świetnie działają na tłuszcz, podobnie jak czarna kawa. Ten popularny napój mocno pobudza, dzięki zawartości kofeiny, poza tym zwiększa koncentrację i polepsza pracę mózgu. Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością! 1-3 filiżanki bez cukru oraz mleka dodadzą nam energii oraz korzystnie wpłyną na spalanie tkanki tłuszczowej. Za dużo czarnej kawy w codziennym menu może mieć poważne skutki uboczne dla naszego organizmu.
Ocet jabłkowy – odchudzający klasyk z domowej kuchni
Ocet jabłkowy to klasyk jeśli chodzi o naturalne spalacze tłuszczu. Kwas jabłkowy skutecznie hamuje wchłanianie się tłuszczu z pożywienia, do tego usuwa nagromadzone złogi z organizmu. Co ważne ocet jabłkowy ma liczne prozdrowotne związki, nie brakuje tutaj również witamin i mikroelementów. Stosowany na czczo w niewielkiej ilości nie zaszkodzi. Pij 1-2 łyżki wymieszane ze szklanką wody. Za duża dawka negatywnie wpłynie na nasz organizm, przede wszystkim możemy podrażnić układ trawienny.
Czosnek – bardzo zdrowy
Czosnek dodaje się do wielu dań, a także do naparów, na przykład w czasie przeziębienia. Ten spalacz tłuszczu ma właściwości rozgrzewające i napotne, mało tego to naturalny antybiotyk. Dla wielu wadą będzie bardzo intensywny zapach czosnku, który trudno zneutralizować.
Ostra papryczka chilli – ta przyprawa ma moc!
Papryczka chilli nazywana również pieprzem kajeńskim ma ostry smak, w ten sposób podnosi temperaturę naszego ciała. W ciągu doby można spożyć maksymalnie 1 łyżeczkę tego składnika. Chilli zawiera kapsaicynę, a więc skutecznie hamuje apetyt.
Cytrusy – owoce z witaminą C
Egzotyczne cytrusy, takie jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty mają w sobie mnóstwo witaminy C. Jednak to spora zawartość przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.