Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Jego historia uprawy sięga czasów przed naszą erą i związana jest z tradycją i kulturą cywilizacji dalekiego wschodu. Kolebką ryżu są Chiny, ale od zarania dziejów jest on również uprawiany w Indiach, Bangladeszu, Japonii i Indonezji. W dawnych czasach ryż zasiewano na polach zalanych wodą. Obecnie uprawia się go również na suchych polach, dedykowanych do plantacji ryżu.
Ryż do Europy trafił w IV w p.n.e. i obecnie jest jednym z popularnych składników posiłków oraz specjalnych diet. Większość ludności świata spożywa ryż, ale najbardziej z tym produktem żywnościowym związani są mieszkańcy Azji południowej i wschodniej. Tam jest on składnikiem praktycznie wszystkich posiłków.
Kaloryczność ryżu – ile ryż zawiera kalorii?
Czy ryż jest kaloryczny? Spotykamy go często w dietach odchudzających, czyli jest to posiłek dość lekki. Jeżeli chodzi o kalorie, to ryż nie ma ich rzeczywiście za dużo. W trakcie gotowania to zboże traci swoje kalorie, bo zwiększa swoją objętość. I tak zwykły biały ryż ma 120 kcal w 250 g. Ryż jaśminowy ma już nieco więcej, bo 160 kcal w 250 g. Brązowy i pełnoziarnisty ryż ma 180 kcal na 250 g. Najwięcej ma ryż czarny, ponieważ w tej samej porcji ma aż 240 kcal.
Najmniej kalorii mają płatki ryżowe, w porcji 250 g jest tylko 60 kcal. Zatem różnice w kaloryczności poszczególnych gatunków ryżu nie są aż tak wielkie, co prawda im mniej oczyszczony ryż tym ma ich nieco więcej. Biały, oczyszczony ryż ma niewiele wartości odżywczych i najwyższy spośród wszystkich indeks glikemiczny. Dlatego jak sięgamy po ryż, to wybierajmy gatunki najmniej przetworzone (oczyszczone).
Wartości odżywcze ryżu – czy jest zdrowy?
Ryż posiada dość bogatą kartotekę wartości odżywczych i witamin. Co prawda ich zawartość w dużej mierze zależy od jego stopnia przetworzenia. Niemniej lista jest imponująca, i tak: witaminy z grupy B (B1,B2,B3,B4 i B6), E, foliany, magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, sód i selen.
Ryż to również bogactwo błonnika i węglowodanów. Węglowodany zawarte w tym zbożu dostarczają dużą dawkę energii. Białko zaś w ryżu wpływa korzystnie na pracę poszczególnych układów w naszym organizmie. Zatem ryż warto jeść. Ważne, aby spożywać ten najbardziej naturalny, który zapewni nam odpowiednią dawkę składników odżywczych i zaspokoi nasz apetyt.
Jakie są rodzaje ryżu?
Nawet nie zdajmy sobie sprawy, że jest jego ponad 800 gatunków. Z tym że my Europejczycy znamy tak naprawdę tylko kilka jego rodzajów:
- ryż ziarnisty krótki – łatwo się skleja i używany jest głównie do potraw typu sushi;
- ryż ziarnisty średni – dobry do deserów i dań słodkich;
- ryż basmati – po ugotowaniu jest sypki i puszysty. Idealny do dań obiadowych (mięsa i sosy);
- biały ryż oczyszczony z otrębów i zarodków – ten rodzaj ryż ma najmniej wartości odżywczych;
- ryż brązowy- pokryty warstwą otrębów, uważany za najbardziej wartościowy pod względem składników odżywczych;
- ryż jaśminowy- posiadający dużą zawartość węglowodanów, błonnika i białka;
- ryż czerwony o lekko orzechowym smaku;
- ryż czarny – posiadający dużą zawartość przeciwutleniaczy, żelaza i błonnika.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.