Marchew (daucus carota) jest rośliną dwuletnią z gatunku selerowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, gdzie rośnie w formie dzikiej. W naszych ogrodach udomowiła się ok. X wieku n.e. Walory smakowe współczesnej marchwi nieco różnią się od tej dziko rosnącej w Azji. Warzywo goszczące w naszej kuchni ma mniej zdrewniały korzeń i charakteryzuje się mniejszą goryczą, w porównaniu do swojego dalekiego kuzyna.
Marchew jest najczęściej spotykanym warzywem w naszej kuchni, a przy tym bardzo cenionym. Słodki smak, niska zawartość kalorii, cenne właściwości odżywcze i zdrowotne powodują, że ona na stałe zagościła w przepisach tradycyjnej kuchni polskiej.
Ile kalorii ma marchew?
W 100g marchewki jest zaledwie 27 kcal. Średnia sztuka marchwi, która waży 50 g, dostarcza nam ok. 14 kcal.
Najmniej kaloryczne są młode marchewki, ponieważ zawierają więcej wody, a mniej cukru. Do tej kategorii nie zaliczają się tzw. marchewki „mini”, czy „baby”, które możemy spotkać w naszych sklepach, popakowane w foliowe paczki. To są najczęściej kawałki starej marchwi, pocięte i przetworzone tak, aby imitowały młode marchewki. Na ogół są też traktowane roztworem chloru dla zabicia bakterii i wirusów, co w dużej mierze zmniejsza ich wartości odżywcze.
Marchew jest bardzo niskokaloryczna, ale w formie surowej. Natomiast przyrządzana już z tłuszczem na patelni, może mieć ponad 200 kcal. Marchewka z groszkiem (ok. 250 ml) przyrządzana na maśle to 100 kcal, a bezpośrednio z wody ta potrawa ma 60 kcal. Najmniej kaloryczna jest marchew z wody lub przyrządzana na parze.
Wartości odżywcze marchwi
Marchew jest znanym antyoksydantem. Jej wpływ na skórę i urodę jest znany od wielu wieków. Swoją popularność w tej dziedzinie zawdzięcza m.in. witaminie z grupy A, E, C i dużej ilości beta-karotenu. Ten ostatni wpływa na dobrą kondycję oczu i piękną skórę. Warzywo to również zawiera witaminy z grupy B, potas, sód, kwas foliowy, fosfor i miedź. Marchew powinny spożywać osoby cierpiące na dolegliwości tarczycy, ze względu na obecność w niej jodu.
Regularne spożywanie czerwonego warzywa uodparnia na alergie oraz promieniowanie UV.
Marchew zawiera także inne składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białka i tłuszcze. W samym warzywie aż 78% energii zapewniają węglowodany w ilości min. 8,7 g w 100 g, białka 1 g na 100 g (ok. 14%) i tłuszcze 0,2 g na 100 g marchwi (ok. 7 %).
Marchew zawiera duże ilości błonnika, przez co pomaga zwiększyć sytość. Po jej zjedzeniu czujemy się niejako najedzeni i przez to mniej spożywamy kalorii w następnych posiłkach. W ten właśnie sposób sprzyja ona procesowi odchudzania.
Marchew a jej indeks glikemiczny
Marchew posiada bardzo niski indeks glikemiczny (IG), bo w stanie surowym wynosi on 16. Dlatego polecana jest w dietach cukrzycowych i odchudzających. Niemniej jej IG zmienia się w zależności od sposobu przyrządzania. I tak np. obrana marchew i ugotowana posiada już IG 33, zaś wyciśnięty sok z marchwi ma IG 43. Najwyższą wartość indeksu glikemicznego ma zupa krem z marchwi, bo aż IG 60.
Zatem dla osób cierpiących na cukrzycę, z zaburzeniami glikemii i chorobami metabolicznymi zaleca się jedzenie tego warzywa, w jak najmniej przetworzonej postaci.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.