duza miska ryzu

Dieta ryżowa (Kempnera) – zasady, efekty, jadłospis i przepisy


Dieta ryżowa na odchudzanie to ostatnio prawdziwy hit. Jest to jednak restrykcyjna kuracja, która wzbudza spore kontrowersje. Jakie ma zasady? Jakie efekty daje? Jak wygląda przykładowe menu? W naszym artykule znajdziesz wszystkie szczegóły dotyczące diety ryżowej!


Zasady diety ryżowej (Kempnera)

Dieta ryżowa to dzieło Waltera Kempnera. Kuracja powstała przez przypadek podczas szukania sposobów na leczenie nadciśnienia tętniczego. Z czasem zyskała status kultowej i doczekała się wielu modyfikacji.

Dieta ryżowa Kempnera jest wariantem restrykcyjnym. Do głównych zasad należy tu:

  • ograniczenie ilości kalorii, jakie spożywamy w ciągu dnia
  • bazujemy głównie na daniach, które mają w składzie ryż, najlepiej ten brązowy
  • dopuszcza się jedzenie dodatkowo – kiełków, ryb, owoców, nasion, jogurtów, orzechów
  • wypijanie 2 litrów płynów, przede wszystkim sięgaj po wodę, herbaty, a także soki.

Dieta ryżowa wyklucza z menu pewne artykuły spożywcze, przede wszystkim:

  • słodycze
  • dania typu fast food
  • żywność przetworzoną
  • napoje słodzone
  • produkty smażone w głębokim tłuszczu
  • produkty rafinowane
  • alkohol.

Jakie są rodzaje diety ryżowej?

Dieta ryżowa na nadciśnienie tętnicze ma sporo modyfikacji. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze z nich:

  • 3-dniowa dieta ryżowa – działa oczyszczająco, poza tym pozwala zbić kilka kilogramów. Jemy 3 razy dziennie brązowy ryż ugotowany bez soli. Trzeba pić dużo wody!
  • 3-tygodniowa dieta ryżowa – bazujemy na ryżu brązowym, owocach oraz na herbatach. Niska podaż kaloryczna pozwana nawet stracić 5 kilogramów w przeciągu dwóch tygodni.

Dieta ryżowa podzielona jest na fazy. W każdym etapie mamy określone porcje poszczególnych składników. W ciągu jednego dnia w tygodniu mamy – dwie porcje skrobi i dwie porcje warzyw w każdym posiłku. Wychodzi 800 kcal. W drugiej fazie w jednym dniu dochodzą proteiny, a co za tym idzie kaloryczność wzrasta do 1000 kcal, a w następnym etapie osiąga 1200 kcal.

Dieta ryżowa oczyszczająca to system 3-dniowy, albo trwający więcej, na przykład 6 bądź 9. Dodajemy do bazy aromatyczne przyprawy oraz zioła. Spożywamy wtedy tyle ryżu ile chcemy, a więc nie ma specjalnych ograniczeń. Do tego pijemy sporo wody z cytryną i imbirem, ponadto napary ziołowe oraz zbożową kawę. Po upływie 3 dni w menu pojawia się gotowane mięso, koniecznie chude. Mamy ponadto warzywa, ryby i oleje roślinne.

Koniecznie przeczytaj  Dieta bez laktozy - co można jeść a czego nie? Przykładowy jadłospis

Kiedy stosować dietę ryżową?

Dieta ryżowa sprawdza się przede wszystkim, gdy chcemy zredukować masę ciała. Można zrzucić kilkanaście kilogramów, choć dużo zależy od czasu trwania kuracji, a także od tego, czy są treningi. Co więcej sprawdzi się u osób z problemami trawiennymi.

Dieta ryżowa – wady i zalety

Dieta ryżowa ma niski indeks glikemiczny, poza tym jest lekkostrawna. Bazowy składnik menu trawi się powoli, dzięki temu czujemy efekt sytości na dłużej. To nie jedyne zalety tej kuracji, bowiem waga spadnie, a cera zyska piękny wygląd.

Minusem diety ryżowej może być pewnego rodzaju ograniczenie i monotonia w komponowaniu posiłków. Co więcej menu nie zapewnia nam odpowiedniej dawki tłuszczów i białka, a to wpływa na pracę organizmu. Warto przed przystąpieniem do kuracji skonsultować się z lekarzem!

Efekty diety ryżowej – jakie są?

Jeśli chodzi o ryż, jest on niskokaloryczny. Błonnik zawarty w tym składniku przyspiesza przemianę materii, poza tym oczyszcza jelita. Co więcej waga spada, a my mamy masę energii do działania. Przede wszystkim brązowa odmiana jest bogata w witaminy i inne cenne składniki, takie jak:

  • potas
  • białko
  • błonnik
  • magnez
  • cynk
  • żelazo
  • wapń
  • fosfor
  • witaminy z grupy B
  • witaminę K, E i PP.

Dzięki temu dieta ryżowa Kempnera pozytywnie wpływa na stan skóry oraz włosów, a także na cały organizm. Mało tego, ta kuracja obniża poziom złego cholesterolu we krwi, w ten sposób zapobiega zmianom miażdżycowym. Należy pamiętać, że ryż pomaga usunąć nadmiar wody!

Z racji tego, że dieta ryżowa na redukcję masy jest lekkostrawna to pomaga we wszelkich w kłopotach trawiennych. Zapomnisz, dzięki temu o wzdęciach i zaparciach.

Dieta ryżowa – możliwe skutki uboczne

Niestety, ale dieta ryżowa może powodować pewne skutki uboczne. Zazwyczaj pojawią się bóle głowy, ciężkość nóg, a także ogólne osłabienie organizmu. Przy dłuższym stosowaniu diety ryżowej może nastąpić pogorszenie stanu skóry, włosów, a także paznokci z racji sporych niedoborów witamin oraz mikroelementów. Każdy organizm jednak reaguje zupełnie inaczej, więc nie u wszystkich muszą wystąpić jakieś objawy. Zaleca się w czasie tej kuracji przyjmowanie żelaza oraz witamin.

Koniecznie przeczytaj  Dieta rozdzielna Haya - efekty, zasady i produkty

Dieta ryżowa a efekt jo-jo

Ciekawostką jest to, że mało kiedy po diecie ryżowej pojawia się efekt jo-jo. Spowolnienie metabolizmu zdarza się głównie przy dłuższych wariantach. To restrykcyjna kuracja, aczkolwiek przy wydłużonym stosowaniu rośnie ryzyko powikłań spowodowane niedoborami. Im dłużej jesteśmy na diecie tym prawdopodobieństwo wrócenia straconych kilogramów z nadwyżką rośnie! Trzeba podejść do tego z głową, bo ciało zacznie magazynować zapasy, na tak zwane gorsze czasy, a tego nikt nie chce.

Dieta ryżowa – jadłospis tygodniowy

Dieta ryżowa na redukcję masy ciała może wyglądać tak:

Poniedziałek

  • śniadanie – ryż na mleku
  • II śniadanie – wafle ryżowe z twarożkiem i rzodkiewką
  • obiad – ryż z fasolką szparagową i piersią z indyka
  • podwieczorek – 2 małe ciasteczka owsiane
  • kolacja – ryż z pieczonym łososiem i z sałatą z pomidorem.

Wtorek

  • śniadanie – ryż z jogurtem naturalnym
  • II śniadanie – pełnoziarniste pieczywo z żółtym serem i ogórkiem
  • obiad – kotleciki z drobiu i ryżu
  • podwieczorek – garść truskawek
  • kolacja – ryż brązowy z ziołami i czosnkiem.

Środa

  • śniadanie – ryż z jogurtem naturalnym i bananem
  • II śniadanie – pieczywo z pomidorem i sałatą
  • obiad – ryż z kurczakiem i z surówką z jabłka oraz ze szparagów
  • podwieczorek – wafle ryżowe z pomarańczą
  • kolacja – ryż z groszkiem, kukurydzą i fasolą plus sos z jogurtu naturalnego.

Czwartek

  • śniadanie – ryż plus chudy nabiał
  • II śniadanie – owoc
  • obiad – ryż z pieczonym indykiem i sałatą
  • podwieczorek – wafle ryżowe z niskokalorycznym dżemem
  • kolacja – sałatka ryżowa z gotowanym kurczakiem.

Piątek

  • śniadanie – owsianka z banami
  • II śniadanie – kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem z pełnoziarnistym pieczywem
  • obiad – warzywa na parze, ryż i grillowany kurczak
  • podwieczorek – sok owocowy
  • kolacja – ryż z indykiem.

Sobota

  • śniadanie – ryż na słodko z owocami
  • II śniadanie – sok owocowy
  • obiad – pieczony ryż z jabłkiem
  • podwieczorek – ciastko owsiane
  • kolacja – ryż z pastą warzywną.
Koniecznie przeczytaj  Ile kalorii ma kasza gryczana? Niepalona, prażona czy biała

Niedziela

  • śniadanie – tost z awokado z chudym serkiem
  • II śniadanie – sałatka owocowa
  • obiad – risotto grzybowe z kurczakiem
  • podwieczorek – szklanka maślanki
  • kolacja – pieczona ryba podana z ryżem i warzywami.

Dieta ryżowa – przykładowe przepisy

Dieta ryżowa na odchudzanie może mieć różne dania, aczkolwiek mamy spore ograniczenia przy ich komponowaniu. Poniżej znajdziesz kilka przepisów:

Ryż z kalafiorem to popularne danie, które składa się z:

  • połowy opakowania brązowego ryżu
  • 3-4 różyczek surowego kalafiorku
  • przypraw – słodkiej i ostrej papryki, mielonej kolendry i suszonego oregano.

Kalafior dzielisz na drobne kawałki, aby przypominał wyglądem ryż. Prażysz go na patelni, ale pilnuj bo łatwo spalić! Nakładasz na ugotowany wcześniej ryż. Dodajesz przyprawy.

Ryż z jabłkami to już klasyka. Do przygotowania tego posiłku potrzebujesz:

  • pół torebki brązowego ryżu
  • 1 starte na grubych oczkach jabłko
  • szczyptę cynamonu.

Ryż gotujesz bez soli w wodzie. W międzyczasie ścierasz jabłko, mieszasz je z cynamonem. Nakładasz na wierzch. Zostawiasz na chwilę aż puści sok. Gotowe! Na wierzch możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego.

Sałatka z ryżem powstanie z następujących składników:

  • woreczek ryżu
  • duży filet z kurczaka
  • kolorowe papryki
  • kukurydza z puszki
  • mały por
  • curry
  • sól oraz pieprz
  • jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu.

Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w curry i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Warzywa kroimy, a ryż gotujemy. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem naturalnym.

Oceń ten artykuł!
[Ocena: Średnia: ]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *