Papryka pochodzi z Meksyku i Gwatemali oraz z południowo-zachodnich krańców Ameryki Północnej. Do Europy dotarła ze wschodu w formie przyprawy (pieprz turecki), a także z wyprawy Kolumba, jako pieprz indyjski. Na początku nie była ona traktowana jako produkt żywnościowy. Od samego początku poznano jej własności lecznicze, a dla naszych przodków stanowiła bardziej element dekoracji niż warzywo do spożywania.
Papryka jest z rodziny psiankowatych i może przybierać różne kształty, kolory i smaki. Może być słodka, neutralna lub ostra. W Polsce spotykamy różne odmiany tego warzywa, ale najbardziej popularna jest odmiana Bell czerwona, chociaż są też żółta, pomarańczowa i zielona.
Ile kalorii znajdziemy w różnych paprykach?
Papryka jest warzywem niskokalorycznym z dużą zawartością wody. W 100 g papryki mamy około 30 kcal i aż 91 % wody. Co prawda różne rodzaje papryki wykazują różne zawartości kaloryczne. I tak:
- papryka słodka ma 20-35 kcal / 100 g;
- papryka czerwona ma ok. 32 Kcal/ 100 g;
- papryka żółta 26 kcal/ 100 g;
- papryka zielona ok. 20 kcal/ 100 g;
- papryka chilli potrafi mieć 35- 56 kcal/ 100 g.
Oprócz tego białko (1,3 g), węglowodany (6,6 g), błonnik (2 g) i śladowe ilości tłuszczu. Należy przy tym wspomnieć, że to warzywo ma niski indeks glikemiczny. Papryka niezależnie od jej rodzaju posiada IG 15. W związku z tym ten rodzaj warzywa szczególnie polecany jest na diecie odchudzającej oraz dla cukrzyków.
Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdziemy w papryce?
Niezależnie od odmiany papryki, każdy jej typ uważany jest za zdrowy, a przy tym apetycznie wygląda na talerzu. Każdy kolor papryki posiada swoiste właściwości, na przykład czerwony i żółto-czerwony zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem. Beta- karoten to przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Zielona papryka posiada zaś dużo chlorofilu.
Wszystkie odmiany tego iście dekoracyjnego warzywa posiadają całą gamę składników odżywczych. W jej składzie znajduje się: wapń, potas, magnez, żelazo oraz witamina A, C i E, witaminy z grupy B, a także likopen. Jak donoszą badania, papryka ma zdecydowanie więcej witaminy C niż popularne cytrusy. Ponadto wpływa pozytywnie na męską potencję oraz na zdolności umysłowe człowieka.
Papryka posiada związki, które stymulują krążenie krwi, a także wspomagają pracę wątroby i układu trawiennego. Jednakże osoby cierpiące na reumatyzm i mające problemy z żołądkiem oraz jelitami nie powinny jej spożywać.
Dobra wiadomość dla tych, co mają problemy z nadciśnieniem i krążeniem, ponieważ to warzywo reguluje w organizmie ciśnienie krwi i chroni przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Papryka również poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i ogólne samopoczucie. Oczyszcza również nasz organizm z toksyn i wykazuje lekkie działanie moczopędne.
Warzywo to polecane jest chorym na anemię, ponieważ stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi.
Ponadto jest silnym antyoksydantem, zapobiega rozwojowi chorób Parkinsona, Alzheimera i wszelkiego rodzaju nowotworom. Przeciwdziała utlenianiu się składników lipidowych, które znajdują się w mózgu i są niezbędne do prawidłowego działania tego organu. Wykazuje też właściwości bakteriobójcze.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.