papryka w trzech kolorach

Ile kalorii ma papryka? Czerwona, zielona, żółta i inne


Papryka pochodzi z Meksyku i Gwatemali oraz z południowo-zachodnich krańców Ameryki Północnej. Do Europy dotarła ze wschodu w formie przyprawy (pieprz turecki), a także z wyprawy Kolumba, jako pieprz indyjski. Na początku nie była ona traktowana jako produkt żywnościowy. Od samego początku poznano jej własności lecznicze, a dla naszych przodków stanowiła  bardziej element dekoracji niż warzywo do spożywania.


Papryka jest z rodziny psiankowatych i może przybierać różne kształty, kolory i smaki. Może być słodka, neutralna lub ostra. W Polsce spotykamy różne odmiany tego warzywa, ale najbardziej popularna jest odmiana Bell czerwona, chociaż są też żółta, pomarańczowa i zielona.

Ile kalorii znajdziemy w różnych paprykach?

Papryka jest warzywem niskokalorycznym z dużą zawartością wody.  W 100 g papryki mamy około 30 kcal i aż 91 % wody. Co prawda różne rodzaje papryki wykazują różne zawartości kaloryczne. I tak:

  • papryka słodka ma 20-35 kcal / 100 g;
  • papryka czerwona ma ok. 32 Kcal/ 100 g;
  • papryka żółta 26 kcal/ 100 g;
  • papryka zielona ok. 20 kcal/ 100 g;
  • papryka chilli potrafi mieć 35- 56 kcal/ 100 g.

Oprócz tego białko (1,3 g), węglowodany (6,6 g), błonnik (2 g) i śladowe ilości tłuszczu. Należy przy tym wspomnieć, że to warzywo ma niski indeks glikemiczny. Papryka niezależnie od jej rodzaju posiada IG 15. W związku z tym ten rodzaj warzywa szczególnie polecany jest na diecie odchudzającej oraz dla cukrzyków.

Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdziemy w papryce?

Niezależnie od odmiany papryki, każdy jej typ uważany jest za zdrowy, a przy tym apetycznie wygląda na talerzu. Każdy kolor papryki posiada swoiste właściwości,  na przykład czerwony i żółto-czerwony zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem. Beta- karoten to przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Zielona papryka posiada zaś dużo chlorofilu.

  Ile kalorii ma nektarynka? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Wszystkie odmiany tego iście dekoracyjnego warzywa posiadają całą gamę składników odżywczych. W jej składzie znajduje się: wapń, potas, magnez, żelazo oraz witamina A, C i E, witaminy z grupy B, a także likopen. Jak donoszą badania, papryka  ma zdecydowanie więcej witaminy C niż popularne cytrusy. Ponadto wpływa pozytywnie na męską potencję oraz na zdolności umysłowe człowieka.

Papryka posiada związki, które stymulują krążenie krwi, a także wspomagają pracę wątroby i układu trawiennego. Jednakże osoby cierpiące na reumatyzm i mające problemy z żołądkiem oraz jelitami nie powinny jej spożywać.

Dobra wiadomość dla tych, co mają problemy z  nadciśnieniem i krążeniem, ponieważ to warzywo reguluje w organizmie ciśnienie krwi i chroni przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Papryka również poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i ogólne samopoczucie. Oczyszcza również nasz organizm z toksyn i wykazuje lekkie działanie moczopędne.

Warzywo to polecane jest chorym na anemię, ponieważ stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi.

Ponadto jest silnym antyoksydantem, zapobiega rozwojowi chorób Parkinsona, Alzheimera i wszelkiego rodzaju nowotworom. Przeciwdziała utlenianiu się składników lipidowych, które znajdują się w mózgu i są niezbędne do prawidłowego działania tego organu. Wykazuje też właściwości bakteriobójcze.

Dodaj komentarz