Nektarynka – kalorie, wartości odżywcze, właściwości oraz ciekawostki


Odmian brzoskwiń jest kilka, jedna z najpopularniejszych to nektarynka. Pod gładką skórką ukrywa się miękki miąższ wraz z dużą pestką. Ile kalorii ma nektarynka? Sprawdź!


Kalorie w nektarynce. Ile ich jest?

Nektarynki mają zupełnie gładką skórkę, a nie jak brzoskwinie lekko mechatą. Do tego są niezwykle soczyste i smaczne. Można jeść je solo lub dodawać do rozmaitych potraw. Okrągła nektarynka ma w sobie 50 kalorii, a ta zgnieciona, nazywana potocznie „ufo” nieco mniej, bo 40. Ten owoc zawiera bardzo dużo węglowodanów, bo aż 10% względem swojej masy. Indeks glikemiczny wynosi 35.

W sklepach znajdziemy nie tylko świeże nektarynki, ale również w postaci suszonej. 100 gram tak przetworzonych owoców kumuluje aż 400 kalorii. Kandyzowane w cukrze są prawdziwą bombą kaloryczną, dlatego muszą na nią uważać osoby na diecie.

Z nektarynek robi się jeszcze rozmaite przetwory. 100 mililitrów soku zawiera niecałe 40 kalorii, ale tylko gdy mamy 100% owoców bez dodatków, takich jak cukry, czy syrop glukozowy. Słodzone  nektary, czy inne podobne napoje zawierają już wyższą wartość. Natomiast dżem z nektarynek z dodatkiem cukru w 100 gramach kryje prawie 150 kalorii.


Jakie właściwości odżywcze mają nektarynki?

Nektarynki są bardzo zdrowe. Co w nich znajdziemy? Przede wszystkim witaminy, takie jak A, K, C, a także te z grupy B. Nie brakuje tam cennych mikroelementów dla naszego organizmu. Mamy, między innymi cynk, magnez, żelazo, mangan, potas, fosfor oraz miedź.

Sporo jest również błonnika ważnego dla układu trawiennego. Co więcej, ten owoc to źródło przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów.

Spożywanie nektarynek dobroczynnie działa na całe ciało. Głównie na:

  • układ odpornościowy
  • wzrok
  • nerki
  • serce
  • stan skóry i włosów.

Do tego nektarynki wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, bo działają moczopędnie, a wysoka ilość błonnika zapobiega zaparciom. Beta-karoten odpowiada za kolor skórki, a także chroni nasze ciało przed powstawaniem wolnych rodników, jak i tworzy barierę dla skóry przed przenikaniem szkodliwych promieni UV. Te owoce pomagają walczyć ze stresem, a także ze zmęczeniem. Niwelują ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, jak i na udar.

Nektarynki są polecane przede wszystkim dla osób z anemią, pań w ciąży oraz z nadciśnieniem. Wyśmienicie sprawdzają się po wysiłku fizycznym. Dlaczego? Gwarantują szybką regenerację organizmu i wspierają jego detoksykację. Mało tego, wspomagają przemianę materii.


Ciekawostki o nektarynkach

Zjadaj nektarynki wraz ze skórką, ponieważ również ona skrywa w sobie cenne właściwości odżywcze. Wystarczy ją dokładnie umyć! Świeże owoce mają piękną błyszczącą skórkę, do tego nie posiadają na niej żadnych skaz ani uszkodzeń. Miąższ za to jest zwarty i bardzo soczysty, niebywale słodki oraz aromatyczny. Miękka nektarynka może być zwyczajnie zepsuta, nie nadaje się więc do spożycia. Nigdy takiej nie kupuj!

Nektarynki w zależności od odmiany mogą się różnić kolorem skórki bądź miąższu. Mimo to mają bardzo zbliżony smak, do tego łatwo usunąć z nich pestkę. Co ciekawe jest to dużo prostsze niż w przypadku brzoskwini.

Ten owoc świetnie smakuje na surowo, ale równie pyszny jest po obróbce termicznej, na przykład po pieczeniu, czy po z grillowaniu. Miąższ staje się znacznie bardziej miękki, do tego mocniej wyczuwalna jest słodycz nektarynki.

Dzięki temu mamy mnóstwo możliwości na wykorzystanie tego składnika w kuchni.  Dodawaj do ciast, pierogów, galaretek, jogurtów, a także do wykwintnych dań z mięsem. Opcji jest cała masa!


 

Artykuł zaktualizowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *