miod w sloiku

Ile kalorii ma miód? Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Artykuł zaktualizowany


Miód jest jednym z najcenniejszych produktów, jaki otrzymaliśmy od matki natury. Pomimo że należy do grupy produktów wysokokalorycznych, to przy nim nie musimy martwić się o wagę. Co niektórzy twierdzą, że jest bardziej kaloryczny niż cukier, ale za to jest on  o wiele od niego zdrowszy.


Kalorie w miodzie

W 100 g miodu jest ok. 340 kcal. Ta wartość będzie się różniła w zależności od rodzaju miodu. I tak np.: miód: rzepakowy, gryczany, czy spadziowy mają po 340 kcal /100 g, zaś faceliowy lub manuka mają po 330 kcal/ 100 g.

Łyżka miodu ma ok. 40 kcal. Łyżka tego produktu żywnościowego to już 80 kcal. Łyżeczka cukru to zaś 20 kcal, a łyżka to 40 kcal. Niemniej jednak płaska łyżeczka cukru to jest 5 g. Natomiast płaska łyżeczka miodu waży 12 g. Zatem miód jest cięższy od cukru.

  Ile kalorii ma łosoś? Wartości odżywcze i właściwości

Warto tutaj podkreślić, iż miód jest słodszy od cukru i tak naprawdę dużo jego nie zjemy, ponieważ szybko się nim za słodzimy. Co nie można powiedzieć o cukrze. To jest swego rodzaju zaleta miodu i dobra wiadomość dla amatorów słodyczy. Jedna łyżeczka tego specyfiku wystarczy, aby zaspokoić nasz apetyt na słodkie na dość długi czas.  A przy tym zaspokoić go zdrową słodyczą.

Właściwości prozdrowotne miodu

Miód jest źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm, a przy tym go odżywiających. W 100 g miodu mamy ok. 80 g węglowodanów i 0,3 g  białka. Węglowodany w postaci cukrów prostych zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, K i około trzydziestu składników mineralnych. Wraz z przysłowiową łyżeczką miodu, do naszego ciała trafiają żelazo, mangan, magnez, a nawet dość rzadko spotykany kobalt i wiele innych minerałów.

Miód  również zawiera olejki eteryczne, bioflawonoidy, enzymy i inne substancje o właściwościach bakteriobójczych oraz wirusobójczych. Dlatego ten specyfik często jest zalecany przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych.

  Dieta na rzeźbę - co jeść? Zasady i przykładowy jadłospis

Bogactwo składników odżywczych tego specyfiku powoduje, że ma on właściwości wzmacniające organizm, antyseptyczne oraz kojące. Idealnie nadaje się jako lekarstwo na ból gardła i kaszel. Badania dowiodły, ze podawanie dzieciom powyżej 1 roku życia, łyżeczki miodu przed snem, łagodzi dokuczliwe objawy infekcji wirusowej. Miód, ze względu na swoje właściwości odżywcze,  znalazł również zastosowanie w kosmetyce.

Miód naturalny a miód sztuczny

W sprzedaży mamy zarówno miody naturalne, pozyskiwane z pyłków kwiatowych jak i roślin metodą tradycyjną. Ale też są miody sztuczne, do złudzenia w smaku i wyglądzie przypominające miód naturalny. Gdy obydwa produkty stoją obok siebie na sklepowej półce, to nieraz trudno rozróżnić jeden od drugiego. Niemniej jednak sztuczny miód posiada wyłącznie węglowodany i nie ma żadnych składników odżywczych.

Zatem jak je odróżnić? Otóż miód naturalny najczęściej sprzedawany jest w postaci skrystalizowanej lub gdy kupimy jego wersję płynną, to po jakimś czasie sam skrystalizuje. To jest cecha naturalna każdego prawdziwego miodu. Natomiast miód sztuczny pozostanie w formie płynnej i nigdy się nie skrystalizuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.