W naszym kraju na stołach bardzo często pojawia się zupa pomidorowa. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu. Odsłon tego przysmaku jest naprawdę kilkanaście. Mała miska zupy pomidorowej ma 100 kalorii w 250 mililitrach. Jak to wygląda w innych wariantach?
Kaloryczność zupy pomidorowej w różnych wydaniach
Trudno jednoznacznie określić wartość kaloryczną zupy pomidorowej. Wszystko zależy od składników, ponieważ przepisy nieco się od siebie różnią. Klasyczna odsłona bez jakichkolwiek dodatków przygotowana na bazie rosołu drobiowego (udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, cebula oraz przyprawy) i przecieru pomidorowego skrywa w szklance o pojemności
- Klasyczna zupa pomidorowa zawiera 100 kcal w 250 mililitrach;
- Zupa pomidorowa z makaronem ma około 150 kcal na 150 ml;
- Zupa pomidorowa z ryżem ma około 150 kcal na 150 ml;
- Zupa pomidorowa zabielana śmietaną to już niemal 400 kcal.
Aby pozbyć się po zjedzeniu zupy pomidorowej nabytych kalorii należy jeździć rowerem przez około 15-20 minut, albo spacerować aż przez 30.
Wartość odżywcza zupy pomidorowej
Warto jeść zupę pomidorową z wielu względów. Klasyczna odsłona bez dodatku śmietany i innych zabielaczy jest lekkostrawna, a zarazem niskokaloryczna. Pomidory zawierają masę likopenu, czyli antyutleniacza, zwłaszcza te przetworzone. Dzięki niemu zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka, ograniczamy występowanie chorób serca oraz miażdżycy. Natomiast antyoksydanty pomagają skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a także pozbyć się zalegających resztek z układu pokarmowego.
Zupa pomidorowa to źródło wielu witamin oraz mikroelementów. Znajdziemy tam, między innymi kwas foliowy, sód, fosfor, selen, wapń, a także magnez. Dużo potasu zbawiennie działa na układ krwionośny, pomaga też zapobiegać udarom i chorobom serca. Za to brom uspokaja i dobrze oddziałuje na układ nerwowy. Mamy do tego witaminy – A, E, C, B6, czy PP. To danie to prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości! Składniki zawarte w tym przysmaku poprawiają stan cery:
- leczą trądzik
- zapewniają odpowiednią elastyczność
- opóźniają oznaki starzenia
- rozjaśniają naskórek
- nawilżają.
Jedna porcja zupy pomidorowej dostarcza miej więcej 5 gram białka, prawie 12 gram tłuszczu oraz niecałe 16 gram węglowodanów.
Zupa pomidorowa – niejedno ma imię!
Przepisów na zupę pomidorową jest wiele, od klasycznych, po te o kremowej konsystencji (zmiksowane na gładką masę). W niektórych mamy świeże pomidory, w innych te z puszki, albo najzwyklejszy koncentrat. Bazą może być bulion warzywny lub mięsny. Zupę uda się zabielić śmietaną bądź jogurtem (mniej kaloryczna propozycja!).
Jeśli chodzi o dodatki, można zdecydować się na makaron (biały lub razowy), na ryż (biały, albo brązowy), czy też na lane kluski. Pamiętaj, że każdy detal ma wpływ na wartość kaloryczną zupy pomidorowej!
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.