Oferta McDonald`s jest naprawdę bardzo bogata. McWrap jest zdecydowanym hitem, bo ta przekąska stała się już wręcz bestsellerem i doczekała się aż kilku odsłon, także tej wegańskiej. Ile kalorii ma? Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? W naszym artykule znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje o tym przysmaku pochodzącym z McDonald`s!
Wartości odżywcze Mc Wrapa
McWrap jest to przekąska na bazie kurczaka w panierce, sosu pomidorowego i majonezowego, poza tym mamy jeszcze pomidora, sałatę oraz ser. To wszystko zawinięte jest w pszenny placek typu tortilla. Ta klasyczna odsłona skrywa w sobie w 100 g – 18 g węglowodanów, 4 g tłuszczu oraz 11 g białka. Trzeba jednak pamiętać, że jedna porcja ma dużo więcej, bo 275 g! Jeśli chodzi o wartości odżywcze, to są dość niewiele, bo pochodzą one przede wszystkim z warzyw oraz z chudego mięsa.
Ile kalorii ma Mc Wrap?
W sieci McDonald`s jest wiele przekąsek z dodatkiem mięsa z kurczaka i słynnej już chrupiącej panierki. Klasyczny typ McWrap ma w 100 g – 190 kcal. Co ważne, ten wynik trzeba podwoić, bo w porcji jest już 275 g. Wariant zamówiony ze średnią paczką frytek to dodatkowe 330 kcal, a tych dużych już 434 kcal. Warto pamiętać o napojach, które również kumulują masę kalorii! To pokazuje, że ta przekąska to niekiedy równowartość dobrze zbilansowanego posiłku.
Czy Mc Wrap jest zdrowy?
McWrap to popularny wybór wśród dzieci oraz dorosłych, bo mamy tu soczystego kurczaka w panierce z warzywami oraz z sosem w pszennej tortilli. To połączenie mogłoby się wydawać, że zapewnia nam wszystko co potrzebujemy, ale czy to zdrowy produkt? Mamy w nim ukryte spore dawki tłuszczu mimo wysokiego poziomu białka. Zjedzony raz na czas McWrap z McDonald`s nie wpłynie na nasze zdrowie tak negatywnie, gdybyśmy jedli go codziennie, czy w bardzo dużych ilościach. Spora zawartość soli nie jest jednak korzystna dla naszego organizmu, a ta przekąska, niestety ale posiada dość spore wartości tego składnika, bo to prawie 3 gramy.
Unikaj fast foodów!
Dosłownie na wyciągnięcie ręki mamy wiele przysmaków. Sieć McDonald`s pojawia się w prawie każdym mieście. Lepiej unikać dań typu fast food. Dlaczego? To żywność nazywana „śmieciowym jedzeniem”. Nie ma tu zbyt wielu wartości odżywczych, za oto pojawia się masa „pustych kalorii”. To przyczynia się do:
- występowania nadwagi i otyłości
- zaburzeń w produkcji insuliny
- powstawiania cukrzycy typu II i insulinoodporności
- podwyższenia poziomu „złego” cholesterolu, a także obniżenia tego dobrego
- zatrzymywania wody w organizmie
- występowania nadciśnienia.
W daniach typu fast food znajdziemy kiepskiej jakości produkty spożywcze wytwarzane na masową skalę. W ich składzie jest, między innymi dużo konserwantów, a mięso zawsze zawiera MOM. Natomiast tortilla nie należy do najzdrowszych z racji swojego bogatego w substancje konserwujące składu. Lepiej samodzielnie przygotować w domu takie danie niż decydować się na gotowe propozycje pochodzące z restauracji McDonald`s.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.