Cukinia to kuzynka dyni. Pochodzi z Włoch. Pierwsza cukinia została wyhodowana w Italii w XIX wieku. W języku włoskim (zucchinia) oznacza małą dynię. Do Polski trafiła całkiem niedawno, bo zaledwie kilkanaście lat temu i zadomowiła się na naszych stołach na dobre.
Nic dziwnego, bo przecież warzywo to jest bardzo smakowite, zdrowe, a przede wszystkim w naszej kuchni znalazło szerokie zastosowanie. Można ją gotować, dusić, robić pyszne sosy, a nawet piec w akompaniamencie z innymi warzywami lub mięsem. Latem idealna na grilla, w wegetariańskiej wersji można z niej zrobić pyszne kanapki. Zatem co kryje się pod tym ogórkowatym kabaczkiem.
Kaloryczność cukinii
Cukinia podobnie jak arbuz z większości składa się z wody. Dlatego uważana jest za warzywo niskokaloryczne. Cukinia w 100 g zawiera ok. 17 kcal. Średniej wielkości cukinia (ok. 560 g) posiada 95 kcal. Z tym, różne gatunki cukinii wykazują nieco odmienne kaloryczności. Na przykład żółta cukinia zawiera 40 kcal na 100 g a zielona około 90 kcal na 100 g.
Ale zarówno żółta, jak i zielona posiadają niski indeks glikemiczny IG. Co sprawia, że to warzywo zagościło w dietach odchudzających oraz w jadłospisach dla diabetyków. Ponadto przyśpiesza metabolizm, co plasuje ją na pozycji produktów żywnościowych idealnych dla osób dbających o figurę i prowadzących zdrowy tryb życia.
Witaminy i zdrowotne właściwości cukinii
Cukinia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, w skład których wchodzą: B1, B2, B5, B6, oraz B 9, czyli kwas foliowy. Zawiera w swoim składzie również dużo witaminy A, C i K1. Nie brakuje w niej również: fosforu, cynku, manganu, magnezu, miedzi i potasu. Tak bogata dawka składników odżywczych ma pozytywny wpływ na nasz organizm i poprawia nasze ogólne samopoczucie. Cukinia między innymi:
- wspomaga układ nerwowy i przemianę materii;
- zmniejsza objawy stresu i jego następstwa;
- wzmacnia nasz układ odpornościowy i walkę z infekcją;
- wzmacnia krzepliwość krwi;
- przyśpiesza uwalnianie się toksyn i ma działanie moczopędne;
- wspomaga wzrok;
- wpływa na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci;
- ma działanie antyoksydacyjne. Hamuje procesy starzenia się organizmu i zapobiega chorobom wieku starczego, w tym nowotworom.
Cukinia dla kobiet w ciąży to naturalne źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto wykazuje silne działanie alkaliczne, a tym samym wspomaga odkwaszanie organizmu oraz przywracanie w nim równowagi kwasowo-zasadowej. Hitem oprócz znanego wszystkim lecza z dodatkiem tego warzywa, jest też zdrowy i sycący makaron z cukinii, który jednocześnie jest niskokaloryczny.
Ciekawostki o cukinii
Czy wiecie, że:
- korzeń cukinii może osiągać nawet 2 metrów;
- we Włoszech jada się nawet kwiaty cukinii;
- cukinie nie wykazują zdolności do absorpcji metali ciężkich. Z tego względu zdrowe są również te rosnące przy drogach;
- w młodych cukiniach nie ściąga się skóry. Natomiast stare mają już tak zdrewniałą powierzchnię skórną, że przed jej przyrządzeniem trzeba ją usunąć.
Cukinię, jako jedno z nielicznych warzyw, można przechowywać przez dwa tygodnie w temperaturze 6-10 st. C przy dość dużej wilgotności powietrza.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.