Produkty mleczne towarzyszą nam od zarania dziejów. Właściwie od kiedy człowiek udomowił zwierzęta i zaczął je hodować m.in. dla nabiału (mleko, jaja), skór i mięsa, od tego momentu możemy mówić o gamie produktów z mleka. Jogurt naturalny jest jednym z takich właśnie produktów.
Otrzymywany jest z mleka w wyniku jego fermentacji, w której trakcie następuje hydroliza białek i lipoliza tłuszczu. Jak wynika z badań, mleko w postaci jogurtu naturalnego jest bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Charakteryzuje się przyjemnym, świeżym, łagodnym i lekko kwaśnym smakiem. Ten produkt warto jeść, bo jest nie tylko smaczny, ale też posiada wartości odżywcze, pozytywnie wpływające na nasz organizm
Ile kalorii ma jogurt naturalny?
Jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym. Domowej produkcji jogurt ma w 100 g tylko 56 kcal, a kubek tego specyfiku (ok. 180 g) to tylko 95 kcal. I w takiej wersji jest najmniej kaloryczny i zarazem najzdrowszy.
Jogurty naturalne, które możemy kupić w sklepach, mają nieco więcej kalorii. I tak jogurt naturalny Zott w 100 g posiada 67 kcal, jogurt naturalny łagodny Danone ma 69 kcal, taką samą energetyczność ma Activia Danone. Jogurt naturalny Bakomy jest nieco chudszy, bo posiada 60 kcal / 100 g, tyle samo kalorii ma również jogurt naturalny Tola, popularny produkt nabiałowy w dyskontach Biedronka.
Jogurt naturalny typu greckiego jest nieco bardziej tłusty i stanowi swego rodzaju alternatywę dla śmietany. Fakt ten ma również swoje odzwierciedlenie w jego kaloriach, jest on najbardziej kalorycznym jogurtem wśród tutaj wymienionych, bo jogurt grecki w 100g ma aż 125 kcal.
Wartości odżywcze jogurtu naturalnego
Produkt ten jest wysokowartościowym źródłem węglowodanów, tłuszczy, białek, witamin i soli mineralnych. Ponadto zawiera więcej wapnia niż samo mleko, porównywalnie 0,5 litra mleka dostarcza tyle samo tego pierwiastka, co 350 ml jogurtu. Zawiera również pięciokrotnie więcej aminokwasów i 20% więcej witamin z grupy B w porównaniu do mleka.
Jogurt naturalny prócz wapnia jest również bogatym źródłem białka. Dostarcza 20 % dziennego naszego zapotrzebowania na białko i odpowiednio na wapń 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.
Ponadto posiada witaminy z grupy A i B oraz składniki mineralne, takie jak cynk, potas, fosfor i jod. Ze względu na niską zawartość cukrów i tłuszczu jest zalecany osobom, które są na diecie odchudzającej i diabetykom.
Wartości prozdrowotne jogurtu naturalnego
Ze względu na wysoką zawartość wapnia wspiera nasz układ kostny, a także pozwala uniknąć osteoporozy.
To, co wyróżnia ten produkt, to również jego pro biotyczne działanie na nasz organizm. Jogurt naturalny posiada bakterie Lactobacillus, które odbudowują florę bakteryjną jelit, niwelują gazy, a także wpływają na perystaltykę jelit, tym samym zapobiegając biegunce i zaparciom. Jogurt naturalny jest szczególnie zalecany przy antybiotykoterapii. Przyczynia się do prawidłowej pracy jelita grubego.
Jogurt naturalny wzmacnia odporność naszego organizmu. Zawarte w nim składniki pobudzają system obronny organizmu. Dlatego idealnie sprawdza się w leczeniu przeziębień.
Po jogurt naturalny powinny sięgać osoby z infekcjami drożdżycowymi. Jedna szklanka jogurty dziennie zmniejsza, a nawet likwiduje kolonię bakterii, które prowadzą do zakażeń.
Dietetycy również radzą picie jogurtu naturalnego w drugim okresie cyklu miesiączkowego, ponieważ łagodzi on objawy PMS, redukuje obrzęk oraz ból i dyskomfort w podbrzuszu.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.