trzy jabłka

Ile kalorii i jakie ma wartości odżywcze ma jabłko?


Jednym z najpopularniejszych owoców w naszym kraju jest jabłko. Można je spożywać na surowo lub dodać do wielu dań, nie tylko do tych słodkich. Zastanawiasz się, ile kalorii ma jabłko? 40 kalorii w 100 gramach, ale tylko w naszej rodzimej wersji. Koniecznie przeczytaj ten artykuł!


Kaloryczność różnych rodzajów jabłek

Na sklepowych półkach znajdziesz sporo odmian jabłek. Szampion są słodkie, tak jak Mutsu i Red Jonaprince. Natomiast Lobo mają oprócz słodyczy wyczuwalną kwaskowatość. Różni je nie tylko smak, ale także twardość, a nawet sam kształt owocu.

W zależności od wielkości jabłka mamy zupełnie inną wartość kaloryczną.

  • Jabłka z rodzimej hodowli krajowej średnie owoce zawierają około 40 kalorii;
  • Importowane jabłka mają około 70 kalorii;
  • Suszone jabłka w 100 gramach 240 kalorii;
  • Ugotowane lub upieczone jabłka mają 90-100 kalorii w 100 gramach.

Miej na uwadze, że suszone owoce posiadają cukry proste, które utrudniają spalanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli dbasz o linię zrezygnuj z ich spożywania. Każdy dodatek dorzucony do potrawy podniesie tę liczbę! Należy pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza wartości odżywcze owoców!

Wartości odżywcze jabłek

Wiele osób sięga po jabłka, bo to jedno z najlepszych źródeł błonnika. Dzięki niemu organizm lepiej trawi, odczuwamy też dłużej efekt sytości. To doskonały wybór jeśli chcesz schudnąć, albo zapobiec zatwardzeniom.  Ponadto ten owoc dostarcza witaminę C, A, E i tiaminę. Mało tego, ma w sobie sporo potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu. Nie należy zapomnieć o cennych minerałach i antyoksydantach. Właściwości w zależności od odmiany jabłka mogą się od siebie delikatnie różnić.

Nie tylko sam owoc, ale także jego skórka i pestki korzystnie wpływają na organizm człowieka. Dlaczego? Jest w nich zawarta duża dawka pektyn – rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która po zjedzeniu zwiększa swoją objętość. W ten sposób przez dłuższy czas nie czujesz głodu. W obierkach jest też chrom, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Wpływa zatem na działanie insuliny.

Niska wartość kaloryczna powoduje, że jabłko bardzo łatwo spalić. Wystarczy 5 minut biegania, czy 7 minut jazdy na rowerze. Ten owoc wyróżnia niski indeks glikemiczny, więc spokojnie mogą sięgać po niego osoby chorujące na cukrzyce.

Jak przechowywać jabłka?

Dużym plusem jest to, że jabłka mogą dość długo leżeć i nie będą się psuć, oczywiście jeśli nie są obite ani nadgryzione, na przykład przez osy. Nienaruszona skórka sprawia, że potrafią one przetrwać spory czas i wciąż być świeże. Przechowuj je w ciemnym oraz w chłodnym pomieszczeniu, doskonale sprawdzi się do tego piwnica. Lepiej nie wkładać ich do lodówki, bo możemy zmniejszyć ilość cennych wartości odżywczych.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *