Brokuł podobnie jak kalafior pochodzi w południowych rejonów Europy, a dokładnie z basenu Morza Śródziemnego. W starożytny Rzymie ceniony był za jego oryginalny smak i niebanalny wygląd. Do Polski to zielone warzywo trafiło w XVI wieku, dzięki królowej Bonie. Co ciekawe w krajach Europy Zachodniej zaczęto je uprawiać nieco później niż w Polsce. Najpóźniej brokuł trafił do Ameryki, bo dopiero na początku ubiegłego wieku.
Obecnie zielone kalafiorowate warzywo jest uprawiane niemal na całym świecie, a największą rolę odgrywa w rolnictwie Indii, Chin, USA, Francji, Hiszpanii i Włoch. Brokuł można uprawiać we własnym ogródku. Warzywo to lubi dużo słońca, żyzną i próchniczną glebę, a przy okazji miejsce, gdzie nie ma wiatru.
Ile kalorii ma brokuł?
Brokuł jest warzywem niskokalorycznym, bo 100g tego warzywa zawiera tylko 34 kcal. Sama głowa brokułu waży ok. 500 g. zatem w całym warzywie mamy ok. 170 kcal. Brokuł gotowany na parze ma 34 kcal /100g. Brokuł gotowany w wodzie ma jeszcze mniej kalorii, bo tylko 23 kcal. Przy tym jego indeks glikemiczny wynosi IG 15. Zatem w każdej postaci jest idealnym produktem do diety odchudzającej.
Wartości odżywcze w brokułach
Brokuł co ciekawe w dużej mierze składa się z wody. 100 g tego produktu zawiera 89,3 g wody, 2,8 g białka, 0,3 tłuszczu, 6,6 węglowodanów i 2,6 g błonnika. Jeżeli chodzi o skład witamin i minerałów to można powiedzieć, że brokuł jest swego rodzaju bombą odżywczą. Oto witaminy i substancje odżywcze, których jest najwięcej w porcji 100g brokułu: witamina C (89 mg), kwas foliowy (63 mcg), witaminy A (623 IU), witamina K (101 mcg), luteina i zeaksantyna (1403 mg), beta-karoten (361mg), potas (316 mg), wapń (47 mg), magnez (21 mg), cholina (19 mg). W nieco mniejszych ilościach posiada witaminy z grupy B, chlorofil, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo.
Warto zauważyć, że 80 g brokułu zaspakaja dzienną dawkę na witaminę C oraz szklanka posiekanych różyczek zapewnia dzienną dawkę witaminy K.
Brokuł trafił na listę 20 najlepszych produktów pod względem zawartości składników odżywczych w stosunku do ilości kalorii, określanego wskaźnikiem ANDI (Aggregate Nutrient Density Index).
Własności prozdrowotne brokuła
Brokuł to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów, do których zaliczamy chlorofil, beat- karoten sulforafan. Chlorofil posiada właściwości alkalizujące, które wspomagają odtruwanie organizmu, usuwają metale ciężkie i działają przeciwzapalnie.
Brokuł wspiera pracę wątroby, jelit, poprawia kondycję skóry i działa bakteriobójczo. W brokule mamy dużą zawartość sulforafanu, który jest silnym antyoksydantem siarkowym, blokującym procesy mutacji DNA, powodujące powstawanie komórek nowotworowych oraz eliminuje te już istniejące. Hamuje on działania enzymu HDAC, wspierającego progresję komórek rakowych. Obecnie prowadzone są badania nad sulforafanem, jako substancją hamującą rozwój raka prostaty, przełyku, czerniaka i trzustki.
Naturalne foliany w tym warzywie pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworu piersi, a także żołądka, trzustki i szyjki macicy. Brokuł pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, eliminuje wrzody i stany zapalne przełyku. Brokuły dostarczają sporą dawkę potasu, który obniża ciśnienie krwi, a przy tym wpływa korzystanie na naczynia krwionośne i serce. Beta-karoten chroni skórę przed promieniowanie UV, zaś luteina i zeaksantyna opiekują się naszym wzrokiem.
Ostatnie badania dowiodły, że brokuły wspomagają terapie osób autystycznych. Sulforafan działa łagodząco na stany zapalne, spowodowane stresem oksydacyjnym, charakterystycznym dla tej dolegliwości. Substancja ta poprawia ogólne samopoczucie i funkcjonowanie chorych. Najwięcej sulforafanu jest w kiełkach brokułu, bo aż pięciokrotnie więcej niż w samym warzywie.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.