sliwki

Ile kalorii mają śliwki? Właściwości odżywcze i zdrowotne


Śliwki to popularny polski owoc, który pojawia się na naszych straganach późnym latem i wczesną jesienią. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile jest gatunków śliwek. A jest ich kilkanaście, a może kilkadziesiąt. Ponadto wyróżniamy kilka podziałów śliwek.


I tak ze względu na kształt i wielkość, to możemy wyróżnić: renklody, mirabelki, węgierki, jajowate, owalne i śliwki okrągłe. Według odmian można podzielić je na deserowe, do których należą  renklody: zielona, ulena, althana  oraz węgierka, zwykła, łowicka, kirka, herman, brzoskwiniowa, czy królowa Wiktoria. Na przetwory nadają się: węgierka, renkloda zielona i mirabelka.

Najbardziej popularną i najstarszą odmianą w Polsce jest śliwka węgierka. Ten fioletowy i owalny owoc o cierpko- słodkim smaku może być spożywany na surowo, jak i przetworzony na dżemy, powidła, czy kompoty. Węgierka to idealny pomysł na ciasto owocowe np. na przysłowiową drożdżówkę.

Kaloryczność śliwek – ile mają kalorii?

Surowe śliwki posiadają oprócz cukru, też dużo wody. Co w pewien sposób rekompensuje ich kaloryczność.  Śliwki w 100 g mają około 46 kcal.  Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14 g. Dane są dość uśrednione i kaloryczność tych owoców będzie się zmieniała w zależności od gatunku, a przede wszystkim zawartości cukru. Nasza popularna śliwka węgierka ma 6 kalorii. Natomiast zjedzenie tej odmiany w ilości pięciu sztuk da nam już 40 kcal.

Najwięcej kalorii mają śliwki suszone, bo aż 360 kcal/ 100 g. Niemniej jednak w wersji suszonej mają one pięciokrotnie więcej składników odżywczych niż surowe owoce.

Wartości odżywcze i zdrowotne w śliwkach

Wszystkie odmiany śliwek mają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają witaminy: A, E,B6 i k. Posiadają też spore ilości witaminy C i rutyny, wspomagającej odporność naszego organizmu. Śliwki to też bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dużo tych cennych witamin i minerałów mają również śliwki suszone.

  Jakie są produkty wspierające spalanie tłuszczu?

Dzięki swoim wartościom odżywczych wspomagają pracę mózgu, szczególnie działają na tzw. zmęczenie umysłowe, stres i lęki. Poprawiają ogólne samopoczucie.

Nie od dziś wiadomo, że śliwki jest idealnym remedium na zaparcia, a przy tym poprawiają apetyt i przyczyniają się do prawidłowej pracy układu trawiennego oraz zmniejszają zagrożenie przed chorobą nowotworową jelita grubego. Korzystne działanie na trawienie te owoce zawdzięczają dużej ilości pektyn ( błonnika pokarmowego). W surowych śliwkach mamy ich ok. 1,5 g, zaś suszone mają aż 7,2 g.

Pektyny działają niczym miotła w naszym przewodzie pokarmowym. Wymiatają nie tylko niestrawione składniki pokarmowe z jelit, ale też toksyny  oraz cholesterol i tłuszcze.

Ciemne odmiany śliwek, w tym śliwka węgierka, posiadają polifenole, katechiny i kwas chlorogenowy. Te składniki zawarte w owocach,  wzmagają działanie antyoksydacyjne. Stąd te odmiany śliwek uważane są za dość silne przeciwutleniacze, chroniące nas przed nowotworami i miażdżycowymi zmianami w krwiobiegu.

Niektóre odmiany śliwek posiadają w swoim składzie również dużo cukru. Dlatego nie są zalecane cukrzykom, a także osobom z problemami trzustki i wątroby. W tych ostatnich przypadkach, w dużej ilości mogą powodować wzdęcia. Natomiast śliwki mogą jeść chorzy na reumatyzm i kamicę nerkową.

Najwięcej składników odżywczych mają śliwki suszone, ale też należy na nie uważać, ze względu na dużą ilość kalorii.

Dodaj komentarz