Kaszę manną otrzymujemy z procesu wysokiego przemiału pszenicy. Charakteryzuje się biało-kremową barwą oraz słodkawym i delikatnym smakiem. Ma konsystencję drobnoziarnistą i sypką. Kasza manna jest lekkostrawna, szybko się ją przyrządza i dlatego często podawana jest niemowlętom i małym dzieciom. Na rynku możemy spotkać kaszę manną pszenną, razowe, orkiszową i orkiszowo- razową. Kaszę manną można przyrządzać na mleku lub na wodzie.
Ile kalorii ma kasza manna?
Kasza manna niestety do niskokalorycznych nie należy, bo zawiera aż 360 kcal/100 g. Ta wartość kaloryczna dotyczy świeżej kaszy mannej przed ugotowaniem. Inna jest wartość energetyczna 100 g kaszy mannej ugotowanej np. na mleku lub wodzie.
100 g kaszy mannej na mleku posiada 88 kcal, w tym łyżka takiej kaszy (12 g) ma zaledwie 10 kcal. Kasza manna ugotowana na mleku to bardziej wersja light, dedykowana tym, co dbają o figurę. 100 g kaszy mannej na wodzie ma zaledwie 50 kcal, zaś łyżeczka takiej kaszy (12 g) posiada 6 kcal.
Kasza manna ma średni indeks glikemiczny, IG= 60.
Wartości odżywcze kaszy mannej – jakie są?
Kasza manna zawiera dużo białka, szczególnie dużą zawartość białka ma kasza manna gotowana na mleku. Zawiera również dużą ilość węglowodanów (w 100 g jest ich ok. 87 g), i niewielką ilość tłuszczu (ok. 1,3 g/100 g). Wśród tłuszczów mamy tutaj kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Zawiera również błonnik pokarmowy, który ma właściwości sycące.
Wśród minerałów w tej potrawie znajdują się: Fosfor, Potas, Sód, Żelazo, Magnez, Cynk, Miedź oraz Wapń. Tego ostatniego pierwiastka zdecydowanie więcej ma kasza manna gotowana na mleku, ponieważ duża część wapnia pochodzi z mleka. Kasza manna jako jedna z niewielu kasz posiada również jod. Z witamin możemy wyróżnić: witaminę B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy oraz witaminę E.
Kasza manna posiada wiele składników odżywczych. Jednak nie są to ilości mające duże znaczenie dla naszego organizmu. Wartości odżywcze zawarte w 100 g kaszy mannej pokrywają zaledwie 10 % dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na składniki odżywcze.
Kasza manna własności spożywcze
Kasza manna jest produktem lekkostrawnym, z tego też względu często podawana jest niemowlętom, jako pożywny produkt żywnościowy. Ale i nie tylko. Sprawdza się na diecie u osób z chorobami układu pokarmowego, takimi jak:
- wątroby i przewodów żółciowych
- wrzodami żołądka
- stanami zapalnymi jelit i żołądka
- problemami trawiennymi
Kaszę manną na ogół muszą jeść osoby po przebyty operacjach, gdzie wymagana jest dieta lekkostrawna, a zarazem sycąca.
Zastosowywanie kaszy mannej w kuchni
Kaszę manną można przyrządzać na wiele sposobów, jako samodzielną potrawę lub dodatek do innych potraw. Jako samodzielną potrawę, gotuje się ją z mlekiem lub na wodzie i podaje z owocami, lub sokami. Kasza manna może również wchodzić w skład zupy mlecznej lub budyniu. Ma także zastosowanie, jako środek zagęszczający do sosów, zup oraz ciast. Dobrze gotowana kasza manna powinna być biała z lekkim odcieniem żółtawym o gładkiej konsystencji i nie zawierać elementów otrębowych.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.