kasza gryczana

Ile kalorii ma kasza gryczana? Niepalona, prażona czy biała


Kasza gryczana jest produktem spożywczym, którego wartości odżywcze znane były starożytnym plemionom koczowniczym, takim jak np. Hunowie. W Europie Środkowej była już rozpowszechniona w okresie neolitu. Ale w Europie Zachodniej jej uprawa stała się popularna dopiero w XIII wieku.


Kasza gryczana to drobne trójkątne ziarenka, będące owocem niewielkiej rośliny, która latem wydaje pachnące kwiaty o barwie od białej po różową. O roślinie tej wspomina również Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”; cyt: „gryka jak śnieg biała”… I fakt najszybciej można ją zobaczyć we wschodnich rejonach naszego kraju, na przykład na polach Lubelszczyzny, gdzie jest uprawiana. Gryka  kwitnie w lipcu i sierpniu.

Ile kalorii ma kasza gryczana?

Kasza gryczana jest dość sytą potrawą, o dość średniej wartości kalorycznej. Jej kaloryczność nieco się zmienia z zależności od jej rodzaju. I tak kasza gryczana białą (niepalona) ma ok. 336 kcal w 100 g. Natomiast jej odpowiednik kasza gryczana palona ma 355 kcal w 100 g.

Ugotowana kasza gryczana posiada zaledwie 121 kcal/ 100 g.

Kalorie z gryki głównie pochodzą z węglowodanów, których ma najwięcej w swoim składzie kasza gryczana niepalona, bo  aż 69 g/ 100 g. Nieco mnie ma kasza gryczana palona, bo  66 g/100 g, a najmniej znajduje się w ugotowanej kaszy (32 g/ 100 g).

Pozostałe kalorie to tłuszcz, którego jest 3g/100g, a więc niewielkie ilości. Kasza gryczana niezależnie od jej rodzaju jest produktem wysokobiałkowym i posiada dużo błonnika pokarmowego.

Indeks glikemiczny kaszy gryczanej trzyma się w grupie produktów o niskiej wartości glikemicznej, bo ma IG 54.

Wartości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana to bogate źródło białka, zawiera go ok. 16 % dziennego zapotrzebowania. Podobną wartość mają rośliny strączkowe.  Białko to jest lepiej przyswajalne niż te pochodzące ze zbóż. Ten rodzaj kaszy jest bogaty w unikatowe aminokwasy egzogenne m.in. w lizynę, które nie są wytwarzane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Lizyna bierze udział w budowie białek, szczególnie w mięśniach i kościach. Działa również korzystnie na kondycję psychiczną.

  Dlaczego warto jeść mango?

Drugim dość ważnym składnikiem w kaszy gryczanej jest błonnik pokarmowy. Frakcja rozpuszczona wynosi ok. 7 %, a nierozpuszczona 3%. Ta ostatnia pobudza perystaltykę jelit i ma zdolności wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Popularna gryka jest bogata w witaminy z grupy B, wspomagające nasz układ nerwowy, a także ma znaczna ilość soli mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, magnez, a także żelazo, cynk i jod.

Warto tutaj podkreślić, że najbardziej wartościowa jest jasna kasza gryczana niepalona. Kasza gryczana prażona ma zdecydowanie mniej składników odżywczych i przez to jest mniej wartościowa dla naszego organizmu. W procesie prażenia gryki, wiele wartości odżywczych puszczane jest z przysłowiowym dymem. Gryka używana jest w przemyśle farmaceutycznym, ze względu na dużą zawartość rutyny, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków, nadciśnienia, hemoroidów, krwawienia z nosa i z układu pokarmowego.

Kasza gryczana jest produktem bezglutenowym i o niskim indeksie glikemicznym, dlatego polecana jest dla osób odchudzających się, cukrzyków oraz tych cierpiących na nietolerancję glutenu

Dodaj komentarz