mango na talerzu

Dlaczego warto jeść mango?


Owoce egzotyczne coraz częściej pojawiają się na stołach Polaków. Ich zakup nie jest już żadnym problemem. Takie smakołyki z dalekich krajów jak mango, karambola, czy liczi są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym. Pochodzące z Indii mango jest nie tylko bardzo smaczne, ale również ma ogromne wartości odżywcze prozdrowotne. Owoc ten znano i wykorzystywano już ponad 4 tysiące lat temu.

Badania naukowe potwierdzają korzystne działanie mango na nasze zdrowie. Owoc ten jest skuteczny w profilaktyce oraz może powstrzymywać rozwój chorób nowotworowych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, jest pomocy przy chorobach serca i układu krążenia, wyleczy ból gardła i pomoże ustabilizować poziom glukozy we krwi. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma mango.


Dlaczego mango jest zdrowe? 

Na pytania odpowiada mgr.inż Jacek Przybylski, dietetyk z serwisu www.dietetyk.edu.pl

Mango jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.

W owocu tym znajdują się:
– witaminy C, E, A, K, B6, B3, B2, B1,
– kwas foliowy,
– potas,
– fosfor,
– wapń,
– magnez,
– sód,
– żelazo,
– cynk.

Mango jest niezwykle bogate w przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, oraz przyspieszają starzenie się organizmu. Wzmacnia ono odporność, przyspiesza rekonwalescencję po chorobach, dzięki wysokiej zawartości błonnika sprzyja osobom odchudzającym się, jest bezpieczne dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, a także opóźnia procesy starzenia skóry i korzystnie wpływa na kondycję włosów.

Prawdziwym hitem kosmetycznym jest olejek z mango, który można stosować bezpośrednio na skórę lub do olejowania włosów. Wygładzi on zmarszczki, uelastyczni skórkę, wyrówna jej koloryt, nawilży, odżywi i zabezpieczy przed szkodliwym działaniem smogu, wiatru, czy suchego powietrza. Olejek ten nałożony na włosy na 30 minut przed ich myciem nada kosmykom blasku, głęboko je odżywi, zwiększy ich sprężystość, a także wmasowany w skórę głowy wzmocni cebulki i będzie stymulować porost włosów.

Jakie właściwości lecznicze ma mango?

Badania potwierdziły, że składniki aktywne zawarte w owocach mango wykazują silne działanie lecznicze. Są one skuteczne w przypadku takich chorób jak:

1. Nowotwory

Działanie wyciągu z mango polega na indukowaniu apoptozy, czyli śmierci komórek nowotworowych. Swoje właściwości antynowotworowe owoc ten zawdzięcza substancją o nazwie gallotaniny, które należą do polifenoli. Naukowcy z Texasu wykazali w badaniach, że są one skuteczne w przypadku raka piersi oraz raka okrężnicy.
Ekstrakty z mango testowano również na komórkach raka prostaty, płuc, oraz białaczki, ale tutaj efekty ich działania były znacznie słabsze.

2. Zespół metaboliczny

Otyłość, insulinooporność lub cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze- to symptomy zespołu metabolicznego, na który cierpi z roku na rok coraz większa liczba Polaków. Jest to spowodowane niezdrowym trybem życia i nieprawidłowym odżywianiem. Rozwiązaniem tego problemu jest zmiana diety na bogatą nieprzetworzoną żywność, w tym świeże warzywa i owoce.
Mango zdecydowanie powinno znaleźć się codziennym jadłospisie osób, które zmagają się z zespołem metabolicznym, ponieważ pomaga ono obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ponadto jest bardzo skuteczne w stabilizowaniu poziomu cukru. Ze względu na wysoką zawartość potasu (168 mg/100 g), przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, owoc mango skutecznie obniża ciśnienie krwi.

Naukowcy z Uniwersytetu Oklahoma w Stanach Zjednoczonych dowiedli korzystnego wpływu mango na gospodarkę lipidową oraz jego skuteczności w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Z kolei badania przeprowadzone w Uniwersytecie w Queensland wykazały, że ekstrakty z mango skuteczniej obniżają poziom cukru we krwi niż niektóre leki stosowane w leczeniu cukrzycy. Badania nad jego stosowaniem nadal trwają, ale dają one ogromną nadzieję osobom cierpiącym na takie schorzenia jak insulinooporność oraz cukrzyca typu 2.

3. Ból gardła

W tradycyjnej medycynie Indii sok z mango od wieków stosuje się na ból gardła i chrypkę. Wykazuje on właściwości przeciwbólowe, łagodzące stany zapalne, oraz regenerujące podrażnioną błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Jeśli więc rozboli na gardło, zamiast od razu sięgać po syntetyczne leki z apteki, wypróbujmy sok z mango, który szybko przyniesie ulgę w dolegliwościach.
Kto nie powinien spożywać mango? Na owoc ten powinni uważać alergicy, ponieważ może on wywołać poważną reakcję uczuleniową, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie. Jeśli więc borykamy się z alergią, zanim sięgniemy po mango, udajmy się do lekarza alergologa i wykonajmy testy sprawdzające, czy nie mamy alergii na ten egzotyczny owoc.
Spożywanie mango nie jest również wskazane u osób chorujących na kamicę szczawianowo- apniową.

Jak jeść mango?

Mango to pyszny soczysty owoc o żółto- pomarańczowym miąższu i specyficznym, bardzo aromatycznym, słodkim, ale nie mdłym, lecz orzeźwiającym smaku. Można go jeść na surowo bez żadnych dodatków lub wykorzystać do przygotowania koktajlu, lub pysznej i zdrowej sałatki owocowo- warzywnej. Jest ono również świetnym dodatkiem do ciast, deserów, ale bardzo dobrze komponuje się również zdaniami wytrawnymi takimi jak mięsa, czy ryby.

W Azji oraz Ameryce Środkowej bardzo często owoc ten spożywa się na ostro, doprawiony imbirem, chili, sokiem z limonki oraz solą.
Kupując mango, zwróćmy uwagę na to, by było ono miękkie, ale nie zbyt dojrzałe. Najlepiej wybierać owoce, których skórka ma barwę lekko zieloną, z odcieniami żółtego oraz czerwonego. Mocno czerwone owoce będą za bardzo miękkie, natomiast całkowicie zielone są niedojrzałe i bardzo twarde. Przed spożyciem dokładnie umyjmy mango oraz obierzmy je ze skórki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *