Czy znasz już sposób na stworzenie idealnego, zdrowego, smacznego soku? Wyciskarka soku to najlepszy sprzęt, który Ci w tym pomoże. Urządzenie nowe, świeże na rynku a tak szybko znalazło swoich miłośników. Co sprawia, że wyciskarka do soków ma tak duże zastosowanie wśród miłośników różnorodnych soków? Czym różni się wyciskarka od sokowirówki? Dlaczego warto zainwestować w taki sprzęt?
„Jaki sprzęt jest dla mnie idealny?”, czyli jak znaleźć najlepsze urządzenie do sporządzania soków
Wybór idealnego sprzętu, który sprawdzi się w Twojej kuchni, nie jest wcale taki łatwy, jak nam się wydaje. Mimo ogromnego asortymentu na stronach internetowych różnych marek nadal zastanawiamy się kilka dni, a nawet tygodni nad zakupem tego najlepszego sprzętu. Wyciskarka soku jak i sokowirówka mają to samo zadanie, jakim jest wycisnąć sok. Różnica pomiędzy jednym a drugim sprzętem dotyczy procesu wyciskania, efektu, czasu pracy, wydajności oraz zakresu produktów możliwych do wyciśnięcia. Zanim zdecydujesz się na zakup, warto zadać sobie kilka podstawowych pytań. Z czego zamierzasz wyciskać sok? Ile czasu chcesz, aby sprzęt wykonywał swoje zadanie? Jak często będziesz korzystał z urządzenia? Jaki rodzaj soku najbardziej Ci odpowiada?
Wyciskarki soku, a nie sokowirówki?
Wśród wszystkich możliwych sprzętów wykorzystywanych do sporządzania soków, najbardziej znana jest sokowirówka. Choć znajduje ona swoje zastosowanie w kuchni, jednak posiada wiele wad, których nie znajdziesz w wyciskarkach soku. Plusem sokowirówki jest na pewno najszybsza metoda wyciskania soku, silnik o dużej mocy oraz wielkość otworu, dzięki czemu sokowirówki uzyskują sok z większości gatunków owoców i warzyw. Niestety nie są w stanie wycisnąć soku z warzyw liściowych, ziół oraz mają trudności z wyciskaniem owoców jagodowych. Do wad sokowirówki można również zaliczyć jej głośną pracę, skomplikowaną budowę, trudność w czyszczeniu oraz krótki czas świeżości soku. To wszystko sprawia, że sokowirówka jest po prostu niepraktyczna.
Wyciskarka soku naprzeciw sokowirówki
Wyciskarki soku posiadają zdecydowanie o wiele więcej plusów, niż minusów, dzięki czemu bardzo szybko znalazły swoje zastosowanie w kuchni, a miłośnicy soków w krótkim czasie przerzucili się z sokowirówki na wyciskarkę. Jakość uzyskanego soku z wyciskarki jest bardzo wysoka, napój jest smaczniejszy i przede wszystkim bardziej wartościowy niż z sokowirówki. Oprócz tego wyciskarki soków poradzą sobie z każdym gatunkiem warzyw i owoców, a uzyskany sok można przechowywać w lodówce do 72 godzin. Jeśli zatem szukasz idealnego sprzętu do sporządzenia soku, to wyciskarka jest najlepszym rozwiązaniem.